Fabio Skano iz Kancelarije SZO u Srbiji posetio Kovin

Povodom zajedničkih aktivnosti na informisanju i savetovanju građana o vakcinaciji protiv bolesti kovid-19, Fabio Skano, direktor Kancelarije Svetske zdravstvene organizacije u Srbiji, sa svojim timom je posetio Kovin.

Podeli tekst...

KOVIN – Povodom zajedničkih aktivnosti na informisanju i savetovanju građana o vakcinaciji protiv bolesti kovid-19, Fabio Skano, direktor Kancelarije Svetske zdravstvene organizacije u Srbiji, sa svojim timom je posetio Kovin.

Tom prilikom obišao je Dom zdravlja Kovin i Gimnaziju i srednju stručnu školu „Branko Radičević” i OŠ „Desanka Maksimović”.

U Domu zdravlja Kovin, Skano se sastao sa direktorkom Doma zdravlja, Jasminom Đakov i članovima kolegijuma ove ustanove. Zatim je obišao vakcinalni punkt na Odeljenju za vakcinaciju i službu patronaže.

Patronažna služba i Služba kućne nege Doma zdravlja organizovala je akciju vakcinisanja starih, slabo pokretnih građana i hroničnih bolesnika, obezbeđujući i potreban prevoz. Ovom prilikom vakcinisano je 18 meštana Kovina i naseljenog mesta Gaj.

Skano je izrazio veliko zadovoljstvo posetom.

„Kao što vidimo, danas ljudi ovde u Domu zdravlja Kovin, imaju mogućnost da se vakcinišu protiv kovida-19, što može spasiti nečiji život, budući da znamo da nas vakcinacija štiti od teških oblika bolesti, hospitalizacije i smrti. Ulazimo u zimsku sezonu, sezonu prehlada i gripa i moramo biti svesni da ukrštanje gripa i Kovida-19 može dodatno da komplikuje situaciju. Zato je izuzetno važno da se vakcinišemo i protiv gripa i protiv Kovida-19, bilo prvom dozom, bilo buster dozom za one koji su već vakcinisani. I da naglasimo, ovo je posebno značajno za one koji su najosetljiviji, a to su stari i hronični bolesnici. Aktivnosti na informisanju i savetovanju stanovništva o vakcinaciji protiv Kovida-19, realizovane tokom prethodnih nekoliko meseci, uticale su na povećanje broja vakcinisanih u avgustu, ali potrebno je nastaviti sa radom i dalje”, rekao je Fabio Skano.

Direktorka Đakov je istakla posvećenost Doma zdravlja Kovin zaštiti zdravlja stanovništva, posebno naglasivši podršku čitave zajednice: lokalne samouprave, škola, Crvenog krsta Kovin, istaknutih privrednih subjekata, sa kojima dom zdravlja ostvaruje izuzetnu saradnju. Aktivna uloga u zajednici je i dosadašnjem periodu doprinela izuzetnim rezultatima koje Dom zdravlja Kovin ostvaruje, a omogućuje i dalje još intenzivnije aktivnosti, posebno u borbi protiv pandemije i za vakcinaciju protiv Kovida-19.

Na sastanku održanom u prostorijama Gimnazije i srednje stručne škole „Branko Radičević” i OŠ „Desanka Maksimović”, kome su prisustvovali uprava i zaposleni ovih obrazovnih ustanova, kao i lokalni partneri, predstavnici Crvenog krsta Kovin, razgovaralo se o podršci vakcinacije protiv Kovida-19 u Srbiji.

Ana Novković, direktorka OŠ „Desanka Maksimović” i Đorđe Anđelkov, direktor gimnazije/ekonomske škole, istakli su da su obrazovne ustanove posvećene edukaciji učenika o zdravlju i zdravim stilovima života, te da su učesnici mnogobrojnih zdravstveno-edukativnih projekata.

Srednja škola ima kontinuiranu saradnju sa Crvenim krstom Kovin, u okviru koje se kroz različite forme vršnjačke edukacije obrađuju važne teme, kao što su borba protiv pušenja, prva pomoć, Kovid 19, bolesti zavisnosti…

Fabio Skano je ukazao na neophodnost da škole budu otvorene i zaštićene od Kovid-19. Istakao je značaj rada i stavova prosvetnih radnika, imajući u vidu njihovu odgovornost pre svega prema deci, ali i prema roditeljima i zajednici uopšte.

„Važno je da prosvetni radnici edukuju svojim primerom, insistirajući na relevantnim informacijama, proverenim izvorima, naučno dokazanim činjenicama o Kovidu-19.“, rekao je Skano.

Savetovanje, informisanje građana o vakcinaciji protiv Kovid-19, kao i akcije vakcinisanja, organizovani su uz podršku Svetske zdravstvene organizacije i USAID-a, koji, u saradnji sa Vladom Republike Srbije, pružaju podršku promociji vakcinacije protiv Kovida-19 u Srbiji.

Autor: V.J.P.
Foto: Opština Kovin

Prijavi se za naš Newsletter

Dobijaj vesti i budi uvek u toku s aktuelnostima...

Pročitaj još i...

Želiš li da reklamiraš svoj posao?

Budi uvek na pravom mestu...