Razvoj turizma: Penzioneri i đaci sve brojniji turisti u Starčevu

Iako je leto u julu donelo vreli talas, to nije odvratilo dve grupe članova udruženja penzionera da dođu na organizovani izlet u Starčevo po programu turističke ponude ovog mesta koja od osnivanja Muzeja istorije Starčeva pri Domu kulture privlači sve više turista.

Podeli tekst...

STARČEVO – Iako je leto u julu donelo vreli talas, to nije odvratilo dve grupe članova udruženja penzionera da dođu na organizovani izlet u Starčevo po programu turističke ponude ovog mesta koja od osnivanja Muzeja istorije Starčeva pri Domu kulture privlači sve više turista.

Starčevci su prvo ugostili 6. jula grupu članova Udruženja penzionera sa Vračara. Oni su se na celodnevni izlet u Starčevo zaputili iz pravca Vinče, preko skele na Dunavu. Na ovom, moglo bi se reći, avanturističkom poduhvatu vremešnih posetilaca iz Beograda, domaćini iz MZ Starčevo predvođeni Petrom Andrejićem i Predragom Stankovićem su ih sačekali na „milju“ na Dunavu.

„Zajedno su se zatim uputili do manastira Vojlovica, a potom obišli pravoslavnu i katoličku crkvu, starčevački muzej i ergelu konja „Merac“. Poseta Starčevu je završena prepričavanjem utisaka tokom ručka u restoranu „Đeram“ gde se za dobro raspoloženje Beograđana pobrinuo gitarista Tođa“, kaže Milena Jovišić, urednica programa u Domu kulture u Starčevu.

Već 14. jula usledila je nova organizovana poseta oko 20 članova Udruženja penzionera iz Dolova predvođena predsednikom Vladom Dimitrijevim.

„Oni su obišli obe starčevačke crkve, muzej, a zatim u laganoj šetnji razgledali sve znamenitosti centra Starčeva i Trga neolit. Među posetiocima bilo je i rođenih Starčevki koje su se uz dozu nostalgije prisećale sugrađana i dešavanja koje pamte iz svog detinjstva i mladosti, pre udaje u Dolovo. U povratku kući Dolovci su posetili srednjovekovni manastir Vojlovica“, kaže Milena Jovišić.

Turistička ponuda Starčeva je još uvek u razvoju, ali beleži odlične rezultate.

„Za samo godinu dana, po podacima iz muzeja, saznanja o interesantnoj istoriji Starčeva imalo je priliku da stekne nešto više od 1.000 posetilaca. Treba istaći i podršku Grada Pančeva i Sekretarijata za kulturu i omladinu. Posete se nižu, kulturni poslenici i predstavnici mesne uprave imaju pune ruke posla kako bi obezbedili da svi koji dođu u Starčevo iz njega odu i zadovoljni. To tako i biva“, zaključila je Milena Jovišić.

Osim penzionera ove godine je i više grupa đaka iz okolnih mesta obišlo Starčevo.

Tekst: V.J.P.
Foto: Dom kulture Starčevo

Prijavi se za naš Newsletter

Dobijaj vesti i budi uvek u toku s aktuelnostima...

Pročitaj još i...

Želiš li da reklamiraš svoj posao?

Budi uvek na pravom mestu...