Priprema se dokumentacija za obnovu bunara u Vladimirovcu

Bunari u Vladimirovcu, kod Alibunara, od 1990. godine imaju status Nepokretnog kulturnog dobra od velikog značaja.

Podeli tekst...

VLADIMIROVAC – Bunari u Vladimirovcu, kod Alibunara, od 1990. godine imaju status Nepokretnog kulturnog dobra od velikog značaja.

Prepoznajući kulturno-istorijsku vrednost koju vladimirovački bunari poseduju Zavod za zaštitu spomenika kulture Pančevo priprema dokumentaciju na osnovu koje će bunari biti obnovljeni.

Bunari će biti obnovljeni u sklopu projekta Revalorizacije nepokretnih kulturnih dobara od velikog značaja koji finansira Autonomna Pokrajina Vojvodina.

Prilikom osnivanja Petrovog sela (današnjeg Vladimirovca) 1808. godine njegovim prvim stanovnicima kao osnovni egzistencijalni problem se nametnulo obezbeđivanje pijaće vode.

S toga su, uz velike napore, na seoskim raskrsnicama kopani veliki bunari čija je dubina dostizala i 80 metara.

Svi bunari pokrivani su krovnom konstrukcijom, a vađenje vode iz bunara bilo je moguće isključivo pomoću mehanizma koji su pokretali konji.

Tekst: V.J.P.
Foto: Zavod za zaštitu spomenika kulture Pančevo

Prijavi se za naš Newsletter

Dobijaj vesti i budi uvek u toku s aktuelnostima...

Pročitaj još i...

Društvo

Nova autobuska stajališta u Jabuci

Nova autobuska stajališta u ulicama Maršala Tita, JNA i Ive Lole Ribara postavljena su u Jabuci zahvaljujući saradnji Mesne zajednice Jabuka i JKP „Vod-Kom“ iz tog mesta.

Društvo

Grad Pančevo obezbedio sredstva za novi objekat u dvorištu Gimnazije

Grad Pančevo je u budžetu odvojio sredstva za dvogodišnju realizaciju projekta izgradnje jednog novog objekta, neto površine od 981 kvadrat, u dvorištu Gimnazije „Uroš Predić“ u Pančevu čime će ova obrazovna ustanova dobiti potrebno proširenje.

Želiš li da reklamiraš svoj posao?

Budi uvek na pravom mestu...