Delfa Ivanić (1881-1972) humanitarka i spisateljica

Delfa Ivanić je sa Nadeždom Petrović, njenom nastavnicom crtanja, a kasnije i prijateljicom, bila osnivačica Kola srpskih sestara, članica Srpskog narodnog ženskog saveza, saradnica Ženskog pokreta, pa i predsednica Ženskog saveza u Kraljevini SHS.

Podeli tekst...

Delfa Ivanić, humanitarna radnica, novinarka, spisateljica rođena je 6. marta 1881. godine.

Osoba jakog karaktera, velike energije i izuzetnih moralnih vrlina, sama je isticala da je u svom životu najviše bila ponosna na to što su Nadežda Petrović i ona osnovale Kolo srpskih sestara, na spasavanje srpskih ranjenika u Lješu 1912-1913. godine i na akciju slanja paketa srpskim zarobljenicima u austrougarskim i nemačkim logorima. Ovim akcijama pridonela je u velikoj meri spasavanju više hiljada života, što je zaista bio ogroman podvig zbog koga je s pravom možemo nazvati srpskom heroinom.

U sali „Kolarca“ 28. avgusta 1903. godine na Veliku gospojinu održana je prva skupština Kola, za prvu predsednicu je izabrana Savka Subotić, za potpredsednicu Delfa Ivanić, a za sekretara Nadežda Petrović.

Delfa Ivanić (Foto: Javno dobro)

Ideja o formiranju Kola srpskih sestara potekla je od Delfe Ivanić. Iako su već postojala brojna humanitarna udruženja, Kolo srpskih sestara, kao žensko patriotsko, humanitarno, kulturno i prosvetno društvo predviđalo je i formiranje svojih odbora po svim većim mestima Kraljevine Srbije sa zadatkom da pruže što veću pomoć postradalom srpskom življu u Staroj Srbiji i Makedoniji, a zatim gde god ima porobljenog srpskog naroda.

Značajan doprinos članica Kola srpskih sestara u minulom periodu od 1903. do 1941. godine bio je zabeležen u pružanju nesebične pomoći stradalima u ratovima.

Rad Kola srpskih sestara zabranili su Nemci 2. septembra 1942. godine, uhapsili predsednicu Delfu Ivanić i oduzeli svu imovinu Kola.

U Subotici Kolo srpskih sestara prestaje sa radom 6. aprila 1941. godine. Po oslobođenju 1944. godine, nova vlast ne dozvoljava obnavljanje rada Kola srpskih sestara.

Delfa Ivanić (Foto: Javno dobro)

U proleće 1990. godine grupa žena u Beogradu, nadahnuta željom da podseti na tradiciju organizovanog, dobrovoljnog, milosrdnog rada obnovila je rad Kola srpskih sestara. Mesni odbor Kola srpskih sestara u Subotici obnovljen je 3. oktobra 1992. godine sa sloganom „Sve, dakle, što hoćete da ljudi čine Vama, činite i Vi njima“.

Pančevo čuva sećanje i na Delfu Ivanić, učiteljicu, humanitarnu radnicu, novinarku i spisateljicu, čije Uspomene, sećanja koja je zapisala u poznim godinama, dugo nisu ugledale svetlost dana. Delfa Ivanić je sa Nadeždom Petrović, njenom nastavnicom crtanja, a kasnije i prijateljicom, bila osnivačica Kola srpskih sestara, članica Srpskog narodnog ženskog saveza, saradnica Ženskog pokreta, pa i predsednica Ženskog saveza u Kraljevini SHS.

Delfa Ivanić je svojim angažmanom podsticala obrazovanje i samostalnost žena, boreći se za glasačko pravo i polnu ravnopravnost. Zaslužna je za podizanje Doma Kola srpskih sestara, a bila je prva Srpkinja i prva žena kojoj je u Kraljevini Jugoslaviji uručeno odlikovanje za milosrđe „Florens Najtingejl”.

Zbog odbijanja saradnje sa okupatorom 1942. oduzeta joj je sva imovina. Ni tada, a ni nakon Drugog svetskog rata nije pristajala da sarađuje sa režimom, te je nekoliko puta zbog toga bila u zatvoru. Preminula je 1972. u Beogradu.

Tekst: P.M.K.
Foto: Wiki / javno dobro

Prijavi se za naš Newsletter

Dobijaj vesti i budi uvek u toku s aktuelnostima...

Pročitaj još i...

Želiš li da reklamiraš svoj posao?

Budi uvek na pravom mestu...