Ilija Serafimović putuje na Svetsko prvenstvo u rešavanju šahovskih problema

U pojedinačnoj konkurenciji Ilija Serafimović će braniti titulu u brzom rešavanju dvopoteza koju je na prošlom Kongresu osvojio pobedivši u finalu aktuelnog prvaka sveta, ruskog velemajstora Danilu Pavlova.

Podeli tekst...

PANČEVO – Ilija Serafimović, gimnazijalac iz Pančeva, priprema se za odlazak sa reprezentacijom Srbije na Svetsko prvenstvo u rešavanju šahovskih problema u Ujedinjenim Arapskim Emiratima.

Šah klub Beograd u subotu, 29. oktobra bio je domaćin memorijalnog rešavačkog turnira u čast našeg prerano preminulog problemiste Branka Babića. Pod pokroviteljstvom porodice i prijatelja obezbeđene su vredne novčane nagrade, a turnir je ujedno bodovan kao 4. kolo Lige rešavača šahovskih problema Srbije 2022.

Okupili su se svi naši najjači rešavači, a mladi pančevački FIDE majstor Ilija Serafimović osvojio je treće mesto sa 54,4 poena od 60 mogućih, odmah iza velemajstora Vladimira Podinića koji je sakupio 58 i velemajstora Marjana Kovačevića sa 57,4 poena i sačuvao vođstvo u generalnom plasmanu Lige rešavača Srbije.

Učesnici turnira u Beogradu (foto: Šah klub Beograd)


Za ovaj turnir se može reći i da je bio generalna proba pred nastup naše reprezentacije na Svetskom prvenstvu u rešavanju šahovskih problema.

Prvenstvo će se održati u okviru 64. Kongresa svetske federacije za problemski šah čiji je domaćin Fudžajra u Ujedinjenim Arapskim Emiratima u periodu od 12. do 19. novembra.

Čast da brani boje naše zemlje ponovo je pripala mladom Pančevcu Iliji Serafimoviću koji je na poslednja dva velika takmičenja bio najuspešniji član tima i najzaslužniji za bronzu koju je Srbija osvojila na Svetskom prvenstvu na Rodosu 2021. godine i zlato osvojeno na Evropskom prvenstvu u Rigi, maja ove godine.

U pojedinačnoj konkurenciji Ilija Serafimović će braniti titulu u brzom rešavanju dvopoteza koju je na prošlom Kongresu osvojio pobedivši u finalu aktuelnog prvaka sveta, ruskog velemajstora Danilu Pavlova.

Pored rešavačkih turnira, mladog Iliju Serafimovića čekaju i takmičenja u kompoziciji šahovskih problema kako u konkurenciji juniora do 23 godine gde je petostruki uzastopni pobednik, tako i među seniorima gde je i na Rodosu i u Rigi pobeđivao u kompoziciji matova u dva poteza.

Nadamo se da će Ilija Serafimović na predstojećem Kongresu, za koji se prijavio do sad rekordan broj učesnika, ponoviti bar deo dosadašnjih uspeha.

Tekst: Đ.S./V.J.P.
Foto: Šah klub Beograd/ Đ.S./privatna arhiva


Prijavi se za naš Newsletter

Dobijaj vesti i budi uvek u toku s aktuelnostima...

Pročitaj još i...

Želiš li da reklamiraš svoj posao?

Budi uvek na pravom mestu...