Film Bojana Vojnova iz Dolova nagrađen na festivalu u Inđiji

Gran pri za najbolje filmsko ostvarenje festivala “Short Cut” u Inđiji, obuhvatajući sve kategorije, pripao je filmu „Ako tradicija nestane“ Bojana Vojnova iz Dolova što je ujedno i peta nagrada za ovo filmsko ostvarenje.

Podeli tekst...

PANČEVO – Gran pri za najbolje filmsko ostvarenje festivala “Short Cut” u Inđiji, obuhvatajući sve kategorije, pripao je filmu „Ako tradicija nestane“ Bojana Vojnova iz Dolova što je ujedno i peta nagrada za ovo filmsko ostvarenje.

Međunarodni festival kratkometražnog filma i fotografije „Short Cut“ Inđija 2022, koji je počeo otvaranjem izložbe fotografija 19. avgusta, svoju završnicu imao je 27. avgusta na otvorenoj sceni pored Kuće Vojnovića.

Publika je imala priliku da toga dana pogleda odabrana filmska ostvarenja iz kategorije animirani film, ekologija, život i turizam i sazna koji su filmovi osvojili nagrade na 7. izdanju ovog festivala.

Takođe je toga dana proglašen i pobednik foto konkursa.

Film mladog Dolovca “Ako tradicija nestane” već je prethodno nagrađen na Festivalima filmskog stvaralaštva u Vrmdži gde je osvojio specijalno priznanje za kompletni estetski izgled, u Velikoj Plani na Međunarodnom filmskom festivalu “Zlatna buklija” – nagradom za očuvanje tradicije i običaja – monolog o prošlome i sećanju, kao i u Omoljici na međunarodnom festivalu “Žisel”, gde je osvojio dve nagrade, za najbolji scenario i nagradu za portret u filmu.

Na festivalu Žisel u Omoljici Bojan Vojnov je osvojio dve nagrade (Foto: Privatna arhiva)

Film “Ako tradicija nestane” je neobična priča mladog čoveka čija ljubav prema selu, konjima i paorskom načinu života od detinjstva ne jenjava, priča o zaboravljenim običajima, poslovima i utemeljenim životnim postulatima ljudi iz Banata. U velikom sudaru modernog i tradicionalnog postavlja se pitanje “Šta ako tradicija nestane?”.

Bojan Vojnov (Foto: Privatna arhiva – ustupljena fotografija)

Bojan Vojnov radi kao asistent na Poljoprivrednom fakultetu u Novom Sadu. Jedan je od osnivača udruženja “Srbija moj dom”, čija je misija pokretanje različitih inicijativa u oblastima zaštite životne sredine i dokumentarno filmskog stvaralaštva na temu sela i očuvanja prirode i tradicije.

Podsetićemo da filmu “Ako tradicija nestane” prethode filmovi “U dolovima ravnice”, “Kolevka vremena” i film “Povratak”, autora Bojana Vojnova u produkciji udruženja “Srbija moj dom”.

Realizaciju pomenutih filmova sufinansirao je Grad Pančevo kroz javne konkurse za su/finansiranje projekata u oblasti kulture tokom prethodnih godina.

Dom kulture iz Dolova je bio partner u pomenutim projektima, pružajući svu neophodnu logističku podršku.

Tekst: O.K.
Foto: Pančevo MOJKraj/R.M./privatna arhiva

Ovaj tekst je nastao u okviru projekta koji sufinansira Pokrajinski sekretarijat za kulturu i javno informisanje. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Prijavi se za naš Newsletter

Dobijaj vesti i budi uvek u toku s aktuelnostima...

Pročitaj još i...

Želiš li da reklamiraš svoj posao?

Budi uvek na pravom mestu...