Bašta porodice Smilevski najlepša u Pančevu: Delo je rada mlade Marije Smilevski

Bašta porodice Smilevski proglašena je za najlepšu u Pančevu na konkursu JKP “Zelenilo” iz tog grada. Za to su zaslužne Marija Smilevski i njena majka koje je pažljivo svake godine uređuju.

Podeli tekst...

PANČEVO – Bašta porodice Smilevski proglašena je za najlepšu u Pančevu na konkursu JKP “Zelenilo” iz tog grada. Za to su zaslužne Marija Smilevski i njena majka koje je pažljivo svake godine uređuju.

Najviše se radom u bašti i dekoracijom bavi srednjoškolka Marija Smilevski.

Kako Marija Smilevski kaže do sada se nisu takmičile, jer nisu ni znale da u Pančevu postoji izbor za najlepše bašte i veoma se obradovala što su osvojile prvu nagradu.

Marija Smilevski kaže da ona i njena majka vole jednostavnost sa dosta zelenila, ponekim cvetom i detaljima koje posebno biraju.

„Prijavile smo se zato što se dosta bavimo našim dvorištem i ulažemo u njega. Ovde svaki detalj čini naše dvorište posebnim, mi uživamo u njemu i hteli smo to da podelimo. Kada smo već osvojile prvo mesto drago nam je što će i drugi videti kako izgleda. Najbitnije je da nama bude lepo, volimo jednostavnost“, kaže Marija Smilevski.

Marija Smilevski iz Pančeva (foto: Pančevo MOJKraj)

Kako je objasnila, prijavile su se na konkurs baš zato što se puno bave izgledom bašte i važno im je kako će se neko osećati kad dođe kod njih.

“Najbitnije nam je naravno kako se mi sami osećamo u našoj bašti u kojoj provodimo najviše vremena. Svaki detalj našu baštu čini posebnom. Najbitnije nam je da svako ko dođe oseti isto što i mi i da mu je prijatno u našoj bašti. Inspiraciju za uređenje bašte dobila sam od mame. Ona voli da uređuje ne samo baštu nego i celu kuću. Što se tiče bašte i cveća, garniture i ostalih stvari to sam sve od nje videla i zavolela. Između ostalog smo konkurisali kako bismo i drugima pokazali naš kutak u bašti i našu ljubav prema cveću. Prvi put smo učestvovale na ovom takmičenju. Iskreno nisam ni znala da se ovako nešto organizuje godinama u našem gradu. Mama je poslala prijavu. Nisam znala šta da očekujem, ni koliko će ljudi konkurisati ni kakve su druge bašte i balkoni. Sad kad znam da je naš trud nagrađen, naravno da sam mnogo zadovoljna. Vaučer ćemo svakako iskoristiti da dodatno uredimo baštu, za kupovinu još nekog cveća ili predmeta i drugih detalja”, ispričala je Marija Smilevski.

Bašta porodice Smilevski iz Pančeva


Organizovanjem izbora za najlepšu baštu i balkon pančevačko „Zelenilo“ želi da motiviše sugrađane da brinu o svom okruženju.

Ovo je 14. godina kako organizuju tu akciju.

„Kriterijumi se ne odnose na veličinu nečije bašte ili balkona,ni na broj biljaka. Važno je da biljke budu lepe, zdrave, negovane i da se vidi ljubav prema uzgajanju cveća. Motivišemo sugrađane savetima. Oni su vrlo zainteresovani da čuju šta u njihovim baštama može da opstane, kako da neku biljku leče, kako da pomognu da se brže razvija“, objašnjava Ženja Marniković, pejzažni arhitekta u JKP „Zelenilo“ Pančevo.

Za sve učesnike konkursa JKP „Zelenilo“ obezbedilo je simbolične nagrade, a najbolji su dobili vaučere koje mogu iskoristiti za nabavku sadnica i baštenskog materijala u njihovoj prodavnici i rasadniku.

Tekst: O. Karagunović
Foto: J.V. / privatna arhiva ustupljene fotografije / Pančevo MOJKraj

Prijavi se za naš Newsletter

Dobijaj vesti i budi uvek u toku s aktuelnostima...

Pročitaj još i...

Želiš li da reklamiraš svoj posao?

Budi uvek na pravom mestu...