U Pančevu održan 9. Aleksić kup: Veliki broj mladih zainteresovan za maketarstvo

U Pančevu je održan 9. Aleksić kup - Međunarodno takmičenje maketara i izložba maketa u organizaciji Maketarskog kluba „Dr Vladimir Aleksić“ iz Pančeva. U takmičarskom delu bilo je prijavljeno oko 300 maketa.

Podeli tekst...

PANČEVO – U Pančevu je danas u Narodnom muzeju održan 9. Aleksić kup – Međunarodno takmičenje maketara i izložba maketa u organizaciji Maketarskog kluba „Dr Vladimir Aleksić“ iz Pančeva.

U takmičarskom delu bilo je prijavljeno oko 300 maketa.

Takmičenje su otvorili mr Milorad Ilić u ime MK „Dr Vladimir Aleksić“ i istoričar Srđan Božović koji je detaljnije govorio o Staljingradskoj bici. U Narodnom muzeju u Pančevu prošle nedelje otvorena je izložba posvećena Staljingradskoj bici koja je sastavni deo 9. Aleksić kupa.

Ovim takmičenjem Klub je obeležio i deset godina postojanja.

U okviru takmičenja, u pratećem delu programa, organizovana je i promocija nekoliko knjiga. Između ostalog, predstavljena je knjiga „Bitka za Pančevo oktobra 1944“ Srđana Božovića i Roberta Resanovića, zatim knjiga „Pobeda 1940“, a predstavljena je i predstava „Vreme leta“, nastala po motivima knjige mr Milorada Ilića o dr Vladimiru Aleksiću, pioniru avijacije iz Pančeva.

Prisutni su imali priliku da učestvuju u radionici pravljenja aviona od papira, kao da se oprobaju na simulatoru za pilotiranje letelicama.

Gosti Pančeva bili su i u plovidbi gradskim katamaranom po reci Tamiš, pre nego što se uveče pristupilo proglašenju najboljih i dodeli nagrada.

MK „Dr Vladimir Aleksić“ postoji od 2012. godine aktivni su i uspešni na takmičenjima. Imaju jednu od najrazvijenijih sekcija za juniore i kadete u Srbiji.

„Suština je preneti sve ovo što radimo na mlađe, kako bi oni nastavili. Mislim da u tome uspevamo, a to pokazuju i takmičenja na kojima učestvuju“, kaže predsednik kluba Aleksandar Stojanović.

Braća Nikola i Vukašin su među najmlađim članovima Maketarskog kluba „Dr Vladimir Aleksić“ iz Pančeva. Maketarstvom se bave godinu i po dana i već sada imaju uspeha u takmičenjima i veoma interesantne radove.

„Počeo sam sa dioramom velike bitke kod Vaterloa to je bila velika bitka između Francuza i Nemaca i to je bio prvi rad. Za jednu maketu mi treba oko dve tri nedelje, a ako je komplikovanija i veća onda i do mesec – dva“, kaže Nikola Ciganović.

Njegov brat Vukašin najviše voli da sklapa tenkove.

„Najviše volim da sklapam diorame i tenkove. Kod diorama ima mnogo detalja i one deluju zaista uverljivo“, objašnjava Vukašin Ciganović.

Pravljenje minijaturnih replika zahteva trud i istrpljenje. Kroz makete možete predstaviti sve što vam se dopada – vežba se preciznost i stalno se usavršava veština.

Sve to Dušanu Velimirovu koji je aktivan u klubu dve i po godine, predstavlja izazov.

„Najbitniji deo maketarstva je strpljenje, mora da se shvati da makete ne mogu da se naprave brzo. Ja sad prelazim u kadete i takmčiću se sa starijim maketarima i radiću komplikovanije makete“, kaže Dušan Velimirov.

Za maketarstvo kažu da je hobi za ceo život ipak, oni koji se time bave, dodaju da je to pre svega ljubav za ceo život.

Tekst: V.J.P.
Foto: Pančevo MOJKraj

Ovaj tekst je nastao u okviru projekta koji sufinansira Pokrajinski sekretarijat za kulturu i javno informisanje. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Prijavi se za naš Newsletter

Dobijaj vesti i budi uvek u toku s aktuelnostima...

Pročitaj još i...

Želiš li da reklamiraš svoj posao?

Budi uvek na pravom mestu...