Predstavljen roman mladog Luke Jerkovića „Dva sveta“ u Kovinu

Luka Jerković je za roman Dva sveta dobio nagradu „Pegaz“ za 2021. godinu, priznanje koje Književna omladina Srbije dodeljuje za najbolji roman mladih, neafirmisanih autora

Podeli tekst...

KOVIN – Učenik IT škole iz Vršca, Luka Jerković, promovisao je 1. decembra svoj roman prvenac „Dva sveta“ u Biblioteci „Vuk Karadžić“ u Kovinu.

U prisustvu mnogobrojne publike, mladi vršački autor napomenuo je da je ovaj roman samo početak jedne epske pustolovine i da već piše drugi deo. U planu je da ovo delo ima šest serijala.

Svoje znanje iz IT-a kao i interesovanje za lingvistiku iskoristio je da osmisli programski jezik koji je primenio u svom romanu.

Luka Jerković

Književna omladina Srbije objavila je prošle godine roman Dva sveta, prvenac mladog vršačkog autora Luke Jerkovića. Reč je o delu epske fantastike, kroz čiju priču se, pored ikonografije specifične za navedeni žanr, provlače i elementi iz sveta nauke i tehnologije – dveju važnih oblasti interesovanja mladog autora, koji je u trenutku završetka rukopisa imao svega četrnaest godina.

Roman Dva sveta dobio je nagradu „Pegaz“ za 2021. godinu, priznanje koje Književna omladina Srbije dodeljuje za najbolji roman mladih, neafirmisanih autora.

Luka Jerković kaže da mu mnogo znači što je dobio književnu nagradu „Pegaz“ za svoj prvi roman.

– Srećan sam što sam je dobio, ali to mi nije bio cilj i nisam je očekivao. Pisao sam, jer sam želeo da neko pročita moj roman. Ovo je samo potvrda više da i drugi misle da moj roman nešto vredi, kaže mladi pisac.

Luka Jerković u Kovinu

Luka Jerković kaže da je uvek bio bio pun ideja i da je oduvek voleo da piše.

„Krajem pretprošle godine imao sam puno ideja i mislio sam da je glupo da te ideje ostaju samo u mojoj glavi. I prva stvar koja mi je pala na pamet je da napišem roman i, to sam uradio. Izabrao sam epsku fantastiku, jer autor može najviše da istakne svoju kreativnost, baziranu na nekim izmišljenim stvarima. Nema pravila – samo definicije. Smislio sam novi jezik u romanu,“ kaže Jerković.

Glavni akter knjige je mladi Arvid, pripadnik gušterolike rase Kuologani. U želji da upozna svet napušta šegrtovanje kod kovača i svoje rodno mesto, te kreće u avanturu odrastanja. Ubrzo će se nevoljno obreti u ratu druge dve rase koje sa Kuologanima dele isti životni prostor, i pokušaće da zaustavi sukob. U tom naumu neće biti usamljen, a pomoć će mu pružiti novostečeni prijatelji.

Sa promocije u Kovinu

Na promociji u Kovinu o romanu „Dva sveta“ su govorili i prof. Marija Mihajlov Đorđević, dirigent Nenad Petković i zavičajni pisac i prof. u penziji Nikola Ljuboja.

Između ostalog, rekli su da je Luka talentovana, svestrana, nova nada u svetu književnosti. Kao uvertira u priču, publika je imala priliku da čuje Lukinog tatu, Aleksandra Jerkovića koji je inspirisan romanom odsvirao svoju kompoziciju na gitari „Arvidovo putovanje“.

Luka Jerković

Luka Jerković, rođen je 2006. godine u Vršcu, gde živi i pohađa IT smer u Školskom centru „Nikola Tesla“. U okviru školskih takmičenja dobitnik je nekoliko prvih nagrada na školskim literarnim konkursima, a osvojio je i desetak nagrada na opštinskim i okružnim takmičenjima iz fizike, matematike, hemije, biologije. Završio je Osnovnu muzičku školu za gitaru i udaraljke. Osim što voli da piše, zanimaju ga lingvistika, programiranje, fizika, muzika, društvene igre… Uči strane jezike. Zaokupljen je različitim inovacijama i kreiranjem društvenih igara. „Dva sveta“ je njegov prvi roman.

Tekst: O. Karagunović
Foto: Pančevo MOJKraj / Biblioteka „Vuk Karadžić“, Kovin

Prijavi se za naš Newsletter

Dobijaj vesti i budi uvek u toku s aktuelnostima...

Pročitaj još i...

Želiš li da reklamiraš svoj posao?

Budi uvek na pravom mestu...