Opština Opovo pomaže 44 domaćinstva u energetskoj sanaciji kuća

Predmet ovog konkursa je zamena spoljnih prozora i vrata i drugih transparentnih elemenata, nabavka i instalacija kotlova, zamena postojeće ili ugradnja nove cevne mreže i nabavka i ugradnja toplotnih pumpi.

Podeli tekst...

OPOVO – U Opovu su iz programa energetske sanacije porodičnih kuća i stanova obezbedili sredstva za 44 porodice, a ugovore im je 2. decembra uručio predsednik opštine Opovo Miloš Markov.

Predsednik opštine Opovo Miloš Markov je istakao dva krajnja benefita, i za građane i za društvo, a to su ekonomski i ekološki.

„Na ovaj način našim sugrađanima pomažemo da unaprede kvalitet svojih kuća i stanova, ali i energetsku efikasnost što je negde i fokus ovog projekta. Ovde imamo dva krajnja benefita, a to su, pre svega ušteda kućnog budžeta, manje izdvajanje za energente u budućnosti, a takođe, ne manje važno, zaštita životne sredine i bolji odnos prema našem eko sistemu koji nas okružuje. Odziv građana je bio zadovoljavajući. Bilo je 57 prijava, od toga su 44 podržane. Ovo nas ohrabruje da nastavimo sa ovakvim projektima i u narednom periodu. Za ovaj konkurs mi smo kao lokalna samouprava izdvojili četiri miliona dinara i uz četiri miliona resornog Ministarstva imali smo fond od osam miliona dinara. Mi smo sufinansirali do 50% ukupnih troškova, dok su građani, korisnici ovog programa participirali drugu polovinu troškova. Mislim da smo zajedničkim snagama uspeli da napravimo krajnji benefit za naše sugrađane“, rekao je Miloš Markov.

Predsednik opštine Opovo Miloš Markov uručio je korisnicima ugovore (Izvor: G.O.)

Rukovodilac programa Rade Cvetanović je zadovoljan dosadašnjom realizacijom programa, najavio treću i za korisnike programa najvažniju fazu.

„U okviru projekta energetske sanacije kuća i stanova koji sprovodi Opština Opovo u saradnji sa Ministarstvom rudarstva i energetike sada ulazimo u treću fazu, odnosno u izvođenje radova na primeni mera energetske sanacije, počev od ugradnje stolarije, preko kotlova, zamena pumpi i grejnih tela u porodičnim domaćinstvima. Krajnji korisnici – domaćinstva, odnosno vlasnici porodičnih kuća i stanova na teritoriji opštine Opovo benefite ovog programa će osetiti već prilikom prve grejne sezone kroz smanjenje računa za energente koje koriste za zagrevanje svojih domova“, izjavio je Rade Cvetanović.

Korisnici ovog programa su izrazili zadovoljstvo realizacijom ovog projekta od kojeg će imati značajnu uštedu.

Dejan Martinov iz Sakula kaže da bi se teško odlučio za ugradnju toplotne pumpe samostalno, ali da je to sa ovim sufinansirajućim sredstvima bilo prihvatljivo. On se zahvalio lokalnoj samoupravi i posebno rukovodiocu programa Radetu Cvetanoviću koji je pružao savetodavnu podršku svima koji su konkurisali.

U Opovu su iz programa energetske sanacije porodičnih kuća i stanova obezbedili sredstva za 44 porodice (Izvor: G.O.)

U pitanju je projekat koji zajednički finansiraju Ministarstvo rudarstva i energetike i Opština Opovo, koja je raspisala i sprovela konkurs za korisnike i izvođače radova.

Ukupna vrednost sufinansirajućih sredstava lokalne samouprave i resornog Ministarstva je 8.000.000 dinara.

Predmet ovog konkursa je zamena spoljnih prozora i vrata i drugih transparentnih elemenata, nabavka i instalacija kotlova, zamena postojeće ili ugradnja nove cevne mreže i nabavka i ugradnja toplotnih pumpi.

Izvođači radova na ovom programu iće Vision 2016, Belča A tim i Fluid-Teh, svi iz Opova i Danito doo iz Pančeva.

Tekst: V.J.P.
Foto: G.O.

Prijavi se za naš Newsletter

Dobijaj vesti i budi uvek u toku s aktuelnostima...

Pročitaj još i...

Želiš li da reklamiraš svoj posao?

Budi uvek na pravom mestu...