Ciklus tribina „Naučni četvrtak“ u Pančevu afirmisaće rad mladih

Dom omladine u Pančevu od 6. oktobra pokreće ciklus tribina „Naučni četvrtak“ u okviru kojeg će do juna sledeće godine biti organizovan niz interesantnih predavanja.

Podeli tekst...

PANČEVO – Dom omladine u Pančevu od 6. oktobra pokreće ciklus tribina „Naučni četvrtak“ u okviru kojeg će do juna sledeće godine biti organizovan niz interesantnih predavanja.

Organizatori tribina su Dom omladine Pančevo i Regionalni centar za talente „Mihajlo Pupin“ u Pančevu. Tribine će se održavati četvrtkom od 20 sati i 15 minuta u malom klubu Doma omladine.

Danijela Poljak iz Doma omladine Pančevo kaže da će na tribinama svakog četvrtka članovi Regionalnog centra za talente “Mihajlo Pupin”, ali i predavači iz drugih institucija razgovarati sa zainteresovanima o nauči, filozofiji, antropologiji, hemiji, fizici i drugim temama.

– Glavni cilj je da predstavimo to što imamo, da se pomerimo od sfere muzike i filma, da malo predstavimo nauku, da imamo mlade talente koji se bave naukom i da približimo nauku onima koji se njome ne bave, kaže Poljak.

Prvo predavanje u okviru ciklusa tribina „Naučni četvrtak“ će održati doktorand istorije Nikola Koneski u četvrtak, 6. oktobra u 20:15 sati.

Ovo predavanje biće interaktivno, najavljuje Nikola Koneski dodajući da će biti reči o tome šta je to zapravo istorija.

„Govorićemo o tome šta je zapravo istorija budući da mnogi naši potencijalni posetioci ne znaju šta je istorija. Govorićemo o suštini istorije, o dubini istorije, o terminu, jer istorija nije samo memorisanje podataka. Videće se šta istoričari rade sa podacima, jer se istorija bavi upotrebom podataka u različitim situacijama i okolnostima. Naši posetioci će se upoznati sa malo drugačijom istorijom od one koju su upoznali u osnovnim i srednjim školama. Dakle upoznaće se sa istorijom kao naukom i sveobuhvatnim pojmom istorije“, kaže Nikola Koneski.


Msr Nikola Koneski će pokušati da prenese što više znanja i stvori što više razumevanja o pojmu ,,istorija“ kod svih učesnika tribine. Nastojaće da svi oni shvate šta su to mentalne mape i pokazaće kako se one mogu korisno upotrebiti u pokušaju da se što bolje sagleda i razume ,,istorija”. Govoriće i o stereotipima o istoriji, zatim o značaju I praktičnim mogućnostima koje istorija može ponuditi svakom pojedincu.

Nikola Koneski, doktorand istorije na Filozofskom fakultetu u Beogradu, stipendista i istraživač-pripravnik u Institutu za noviju istoriju Srbije; predavač i mentor u Grupi za istoriju Regionalnog centra za talente ,,Mihajlo Pupin“, Pančevo.

Organizatori najavljuju da će 13. oktobra tema tribine biti tajne mozga. Do kraja oktobra biće održano predavanje o književnosti, a biće prikazan i film autora Bojana Vojnova, mladog stvaraoca iz Dolova.

Tekst: V.J.P.
Foto: Dom omladine Pančevo

Ovaj tekst je nastao u okviru projekta koji sufinansira Pokrajinski sekretarijat za kulturu i javno informisanje.
Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Prijavi se za naš Newsletter

Dobijaj vesti i budi uvek u toku s aktuelnostima...

Pročitaj još i...

Želiš li da reklamiraš svoj posao?

Budi uvek na pravom mestu...