Znameniti Pančevci: Pesnik i publicista Milan Ćurčin

Milan Ćurčin rođen je u Pančevu 14. novembra 1880. godine, bio je pesnik, književni kritičar, publicista i prevodilac. Poticao je iz imućne trgovačke porodice.

Podeli tekst...

Milan Ćurčin rođen je u Pančevu 14. novembra 1880. godine, bio je pesnik, književni kritičar, publicista i prevodilac. Poticao je iz imućne trgovačke porodice.

Osnovnu školu učio je u Pančevu, a gimnaziju u Novom Sadu.

Jedan je od predstavnika srpske moderne i značajan književni istoričar, a radio je i kao docent Beogradskog univerziteta na Katedri za nemački jezik i književnost, obrađujući južnoslovensko-nemačke literarne veze. Tada izdaje i uređuje dve knjige Srpsko-hrvatskog almanaha (Beograd – Zagreb, 1910. i 1911).

Milan Ćurčin (Izvor: Javno dobro)

Ćurčin je 1904. doktorirao germanistiku i slavistiku u Beču sa tezom Srpska narodna poezija u nemačkoj literaturi. Teza je naredne godine objavljena u Lajpcigu, da bi na naš jezik bila prevedena 1987. povodom dvestote godišnjice Vukovog rođenja.

Književnošću se počeo baviti kao student. Prvu pesmu Veče u vrtu objavio je u Brankovom kolu. Kasnije pesmama, književnim studijama i kritikom sarađivao je u Carigradskom glasniku, Srpskom književnom glasniku, Srijemskim novinama i drugim, u to vreme, prestižnim časopisima.

Milan Ćurčin (Izvor: Javno dobro)

Javivši se u književnoj javnosti na kraju 19. i početkom 20. veka, neposredno posle Vojislava, a u isto vreme sa Rakićem, Dučićem i Disom, ovaj srpski modernista razlikovao se od prethodnog, ali i svog vremena.

Donosi novo viđenje poezije i stvaralaštva u tekstu O mojim pesmama, koji se smatra manifestom moderne u našoj književnosti. Ovaj tekst se pojavio dvadeset godina pre tekstova Miloša Crnjanskog i Stanislava Vinavera.

Kao sledbenik avangardne struje, ustaje protiv tradicionalizma i normativizma, zalažući se za autentičnost u stvaranju.

Milan Ćurčin je umro 20. januara 1960. godine u Zagrebu.

Tekst: P.M.K.
Foto: Javno dobro/ Nikola Vlajić iz knjige „Kuće i ljudi“

Prijavi se za naš Newsletter

Dobijaj vesti i budi uvek u toku s aktuelnostima...

Pročitaj još i...

Želiš li da reklamiraš svoj posao?

Budi uvek na pravom mestu...