Centar za kulturu u Kovinu posetiocima nudi raznovrsni sadržaj tokom leta

Galerija kovinskog Centra ima prostor koji se lako podeli na tri dela pa se tako u ovom trenutku u galeriji nalaze tri izložbe.

Podeli tekst...

KOVIN – Galerija kovinskog Centra ima prostor koji se lako podeli na tri dela pa se tako u ovom trenutku u galeriji nalaze tri izložbe.

Prva izložba jesu zaista veliki formati Miljane Drašković koja na platnu akrilikom slika vizije srpskih ćilima.

Srednji deo zauzima deo retrospektivne izložbe Fadila Šarkija pod nazivom “Putevi očajnika”, a u trećem delu nalazi se izložba sa zanimljivim nazivom “Jedno lice i crtice” autorke Tamare Zečević. U pitanju je izložba neobičnog i interesantnog nakita koji prati njena priča o tome kada je i šta nju potaklo da dizajnira neobične i prelepe komade.

– Iako žarko leto traje, i obično svi imaju utisak da se tada prave “zatišja” u svim pa i u kulturnim delatnostima galerijski prostor Centra za kulturu Kovin prepun je dešavanja, poručuju iz Centra za kulturu Kovin.


Dodaju i da će izložbu “Putevi očajnika” zameniti izložba koja stiže iz Pariza, a trenutno je na putu oko sveta. Izložbu je realizovala Asocijacija Atelier Slave koja se dugi niz godina uspešno bavi negovanjem srpskog jezika i kulture u Parizu.

– Krajem prošle godine pokrenuli su program za decu „Petit monde“ koji ima za cilj da dopre do svakog našeg deteta u rasejanju, da im približi srpski jezik i kulturu. Autor programa je učiteljica i pedagoški savetnik Maja Petrović Nikolić, koja je dvadeset i dve godine radila u srpskoj prosveti i sva svoja znanja i iskustva pretočila u program Mali svet. S obzirom da izložba “Mali svet “ kreće dalje već nakon dva dana biće zamenjena novom postavkom, saznajemo u Centru za kulturu Kovin.

U pitanju su crteži tušem Veselina Brkovića koji u kovinsku galeriju stiže iz Trebinja gde radi kao profesor i dekan Akademije likovnih umetnosti.

Centar za kulturu Kovin poziva građane, da umesto da se sakriju u hladovinu i mrak, dođu u jednu od najsvetlijih galerija u kojoj temperaturu dižu jedino neobična i izuzetna likovna dela koja se neprekidno smenjuju.

„Ujedno možete pogledati i malu, ali interesantnu postavku Paleontološke zbirke nastale u saradnji sa Prirodnjačkim muzejom iz Beograda. Izložene su kosti životinja koje su, verovali vi to ili ne živele na prostoru kovinske opštine: mamut, bizon, divlje goveče i konj tumarali su milionima godina unazad ovom našom ravnicom. Na drugoj strani istog hodnika postavljena je i priča “Kovin u našem sećanju” nastala uz pomoć starih fotografija i razglednica našeg grada. U hodniku na prvom spratu nalazi se izložba fotografija “Lepota kovinskog pejzaža – Zima” čiji autor je Milan Živković, a koja će poslužiti kao inicijal za novu akciju a to je potraga za najlepšom fotografijom Kovina. I konačno na drugom spratu imate postavljen mali vremeplov, a kroz vreme vas vode plakate programa koji su se u Centru dešavali pre tačno dvadeset godina“, navode iz Centra za kulturu Kovin.

Arheološka zbirka Centra za kulturu Kovin čeka finalnu sistematizaciju i odabir materijala koji radi Muzej Vojvodine.

Krajem godine ili početkom sledeće biće završeni i radovi na sistematizaciji i katalogizaciji velike zbirke starih fotoaparata i fotografske opreme koju je Kovinu odnosno Arhivu fotografije (koji postoji od pre nekoliko godina) poklonio profesor Branimir Karanović. Nakon završetka katalogizacije biće postavljena velika izložba.

Zanimljiv program u Kovinu 26. jula

„Portret Kovina“ naziv je neobične akcije koja će po prvi put biti organizovana u Kovinu 26. jula od 10 do 20 časova.

Tokom ove akcije ekipa ReFoto studija i škole fotografije iz Beograda (Nemanja Živković, Mina Petrović i Milan Živković) snimaće portrete svih zainteresovanih stanovnika Kovina i gostiju.

Snimljeni materijal biće projektovan na elektronskom bilbordu i štampan u dve kopije.

Jedna kopija ide na izložbu i nakon toga u Arhiv fotografije dok će drugu snimljene osobe dobiti na poklon.

Organizator je Centar za kulturu Kovina u saradnji sa Turističkom organizacijom opštine Kovin.

Tekst: V.J.P.
Foto: Centar za kulturu Kovin

Prijavi se za naš Newsletter

Dobijaj vesti i budi uvek u toku s aktuelnostima...

Pročitaj još i...

Želiš li da reklamiraš svoj posao?

Budi uvek na pravom mestu...