Aleksa Miletić iz Starčeva osvojio drugo mesto na Saboru frulaša Srbije

Mladi frulaš Aleksa Miletić iz Starčeva osvojio je drugo mesto na 34. Saboru frulaša Srbije „Oj, Moravo”, koji je upravo završen u mestu Prislonica kod Čačka. On je nastupio drugog dana festivala u Prislonici, u kategoriji „savremeno sviranje“. Izveo je kolo „Banatski vez” i pesmu „Kraj potoka bistre vode”.

Podeli tekst...

Mladi frulaš Aleksa Miletić iz Starčeva osvojio je drugo mesto na 34. Saboru frulaša Srbije „Oj, Moravo”, koji je upravo završen u mestu Prislonica kod Čačka. On je nastupio drugog dana festivala u Prislonici, u kategoriji „savremeno sviranje“. Izveo je kolo „Banatski vez” i pesmu „Kraj potoka bistre vode”.

Aleksa Miletić je veoma zadovoljan postignutim uspehom, jer kaže da je konkurencija bila veoma jaka i da je među devet pobednika regionalnih kvalifikacija bilo i pobednika Sabora frulaša iz ranijih godina.

– Iako nisam pobedio, prezadovoljan sam uspehom, jer i drugo mesto je za mene odličan rezultat. Konkurencija je bila dosta jaka kao i svake godine, jer u Prislonicu na Sabor frulaša dolaze svi pobednici sa regionalnih takmičenja. Iako sam bio prvi u Vojvodini, nisam očekivao da ću osvojiti neku od nagrada u Prislonici, baš zato što je konkurencija dosta jaka. Plan mi je da u narednim godinama osvojim tri puta prvo mesto u Prislonici, jer ću tada dobiti majstorsko pismo, izjavio je za naš portal Aleksa Miletić.

Ovaj dvadesetogodišnji frulaš za učešće na Saboru frulaša u Prislonici kvalifikovao se pobedom na 25. Saboru frulaša Vojvodine „Škripi Đeram“, koji je održan u Iđošu, 10. jula.

 

Aleksa Miletić

Aleksa Miletić je i u duetu zabeležio odličan rezultat osvojivši treće mesto.

Aleksa Miletić frulu svira od svoje trinaeste godine, a već je bio pobednik takmičenja Sabora frulaša Vojvodine 2018. godine.

Da bi se neko uspešno bavio tradicionalnom muzikom mora da je voli. Kada ste je Vi zavoleli?

Išao sam na folklor pa sam tako zavoleo tradicionalnu muziku. Kasnije sam se se zainteresovao za instrumente. Bora Dugić mi je bio uzor, pa sam se tako odlučio da sviram frulu. Prvi kontakt sa tim instrumentom mi je bio u KUD-u “Neolit“ u Starčevu u čijem orkestru je svirao Goran Stamenković koji me je i naučio prve pesme. Već posle nekoliko meseci mi je otac kupio tri profesionalne frule i upisao me je u muzičku školu “Mokranjac“. Tamo sam upoznao sam profesora Nikolića koji me je fascinirao sviranjem kavala. Tada sam se odlučio za taj instrument, a paralelno sa kavalom učio sam frulu kod drugih majstora.

Ljubav prema muzici utiče i na postizanje dobrih rezultata kako na takmičenjima tako i u profesionalnom opredeljenju?

Da, još od 2014. do 2018. godine nizao sam uspeh za uspehom. Najpre treće mesto u Sopotu, iste godine sam osvojio prvo mesto na Saboru trubača “Škripi đeram“ u Iđošu što je bilo odskočna daska da se profesionalno bavim sviranjem frule. Ubrzo sam postao stalni član orkestra “Ambasador“ sa kojim sam svirao u većem delu Evrope, a sa Anom Bekutom i Miroslavom Ilićem sam dve godine svirao u Holandiji. Dve godine za redom osvojio sam zvanje Prva frula Vojvodine. Sada sam motivisan da tri puta osvojim prvo mesto u sviranju frule na festivalu u Prislonici, jer tako mogu da dobijem zvanje majstora frule ili “majstorsko pismo“.

 

Aleksa Miletić je stalni član orkestra „Ambasador“

Šta je potrebno da bi se došlo do uspeha?

Iznad svega je potrebna velika želja i ljubav prema onome što radite. Mnogo vremena i rada je uloženo u vežbanje i školovanje. Bez dobrog instrumenta nema ni dobrih rezultata. Otac je puno novca uložio u moje školovanje čak je i porodični posao preusmerio u izradu muzičkih instrumenata i brendirao ih u ime “Pastir“. Mnogi instrumenti su završili kod muzičara po celom svetu pa čak i u Peruu! Svi profesionalni kavalisti sviraju naš kaval. Ključ uspeha je iskreno posvetiti se onome čime želiš da se baviš a svaka titula je rezultat puno rada i motivacija za dalje uspehe.

Recite nam nešto više o izradi instrumenata?

Ključnu ulogu igra kvalitetan alat i kvalitetno drvo za izradu instrumenata. Zapravo, od nekih najmanjih sitnica zavisi zvuk završenog instrumenta i naravno velika preciznost pri izradi. Za jednu frulu je često potrebno uklopiti i po nekoliko komada različitog drveta. Sve to zajedno na kraju daje onaj dugo traženi pravi ton. Od skoro smo počeli da prizvodimo banatske gajde koje su kao instrument skoro izumrle na našim prostorima. Uveren sam da ćemo uskoro i njih brendirati. Za izradu dobrog instrumenta su potrebni sati i sati rada.

 

Na nastupu u Holandiji na koncertu Miroslava Ilića

Aleksa Miletić svira kaval i frulu

Aleksa Miletić je rođen 2001. godine. Osnovnu školu je završio u Starčevu a zatim i srednju Mašinsku školu u Pančevu. Uporedo sa redovnim školovanjem završio je Nižu muzičku školu “Mokranjac“ u Beogradu u klasi profesora Doktora Miloša V. Nikolića, odsek tradicionalna muzika. Trenutno je na trećoj godini Više muzičke škole kod istog profesora. U dva navrata je proglašen za Prvu frulu Vojvodine, a od ove godine je nosilac zvanja Druga frula Srbije. Frulu je učio da svira kod majstora Milinka Crnog Ivanova iz Kragujevca, a pohađao je i akademiju kod Bore Dugića. Veliku podršku ima od oca sa kojim sarađuje u radionici za izradu muzičkih instrumenata, u početku kavala, a kasnije i frula, a od skoro i banatskih gajdi.

Autor: V.J.P.
Foto: privatna arhiva

Prijavi se za naš Newsletter

Dobijaj vesti i budi uvek u toku s aktuelnostima...

Pročitaj još i...

Želiš li da reklamiraš svoj posao?

Budi uvek na pravom mestu...