Tribinom, izložbom i radionicama u Kovinu obeležen Dan maternjeg jezika

Biblioteka „Vuk Karadžić“ Kovin obeležila je tribinom, izložbom i radionicama Međunarodni dan maternjeg jezika - 21. februar.

Podeli tekst...

KOVIN – Biblioteka „Vuk Karadžić“ Kovin obeležila je tribinom, izložbom i radionicama Međunarodni dan maternjeg jezika – 21. februar.

Nastavnica srpskog jezika i književnosti Marija Mihajlov održala je predavanje o srpskom jeziku učenicima iz kovinske „Đurine“ škole. Ona je podsetila na razvoj, istoriju srpskog pisma i ukazala na značaj očuvanja maternjeg jezika.

Nastavnica srpskog jezika i književnosti Marija Mihajlov održala je predavanje o srpskom jeziku

Nakon tribine, održana je i radionica.

Slična aktivnost organizovana je i u ogranku „Teofilo Dimić“ Bavanište. Biblioteku su posetili učenici viših razreda OŠ „Bora Radić“ sa nastavnicima Jovanom Stanišić, Dušanom Simićem i Strahinjom Đorđevićem.

Na panou su izložene izreke i misli o srpskom jeziku, a realizovane su i radionice:

• Odgovori na zadatu tuđicu-stranu reč u našem jeziku odgovarajućom srpskom reči;
• Na zadate reči tinejdžerskog slenga i žargona odgovori rečima na srpskom jeziku.

Generalna skupština UNESKO 1999. godine proglasila je 21. februar za Međunarodni dan maternjeg jezika, kao sećanje na studente koji su 21. februara 1952. godine ubijeni u Daki u Istočnom Pakistanu, jer su protestovali zbog toga što njihov maternji jezik nije proglašen za zvanični.

Međunarodni dan maternjeg jezika se obeležava svake godine 21. februar širom sveta. Osnovni cilj je da se podigne svest o značaju maternjeg jezika i multilingvizma.

Tekst: I. Jovanov
Foto: Biblioteka „Vuk Karadžić“, Kovin

Prijavi se za naš Newsletter

Dobijaj vesti i budi uvek u toku s aktuelnostima...

Pročitaj još i...

Želiš li da reklamiraš svoj posao?

Budi uvek na pravom mestu...