Ministar Miloš Vučević položio venac na spomenik palom borcu sa Košara Tiboru Cerni

Miloš Vučević, potpredsednik Vlade i ministar odbrane položio je danas u Debeljači kod Kovačice venac na spomenik palom borcu Tiboru Cerni, koji je poginuo 1999. godine u bici na Košarama.

Podeli tekst...

DEBELJAČA – Miloš Vučević, potpredsednik Vlade i ministar odbrane položio je danas u Debeljači kod Kovačice venac na spomenik palom borcu Tiboru Cerni, koji je poginuo 1999. godine u bici na Košarama.

Vence i cveće na spomenik palom borcu položili su i porodica Tibora Cerne, predsednik opštine Kovačica Jaroslav Hrubik i njegov zamenik Petar Višnjički, predsednik Skupštine opštine Kovačica Milan Garašević, odbornici, predsednik MZ Debeljača Stevan Lazički, predstavnici policije i udruženja boraca.

Jaroslav Hrubik i Petar Višnjički
Jaroslav Hrubik i Petar Višnjički

Ministar Vučević tom prilikom rekao je da postoje dve smrti, jedna je fizička, a druga, bolnija, ona kada vas ljudi zaborave.

“Danas smo svedoci da Tibor Cerna nije doživeo tu trajnu smrt, a to je smrt zaborava i da postoje njegovi saborci, njegova porodica koja je najviše propatila zbog herojskog stradanja Tibora, ali i njegovi meštani, njegove komšije iz Debeljače iz opštine Kovačica, ali i mnogi iz cele Srbije koji su svesni šta je značila ta žrtva i da je Tibor Cerna jedan od junaka sa Košara, jedan od 108 koji su ostali na Košarama na večnoj straži, pripadnik herojske 125. motorizovane brigade”, rekao je ministar Vučević.

Ministar Vučević kaže da nikada ne smemo da zaboravimo one koji su branili našu zemlju kada je to bilo potrebno.

“Nešto što ne smemo da zaboravimo, ne zato što želimo da prizivamo neke nove sukobe, nego prosto ne smemo da zaboravimo one koji su bili najhrabriji među nama, najverniji i najodaniji našoj državi. Za mene koji dolazim sa severa naše države čast je da budem ovde. Jedan čovek iz Banata, pripadnik mađarske zajednice je branio Srbiju kao svoju voljenu otadžbinu, jer su ga tako roditelji vaspitali, jer je bio takav čovek. Bio je veliki čovek i zbog toga neka mu je večna slava i večan pomen!”, rekao je ministar Vučević.


Ministar Vučević venac je položio u pratnji brigadnog generala Gorana Momčilovića i brigadnog generala Miroslava Talijana.

Nakon polaganja venaca, ministar odbrane Miloš Vučević obišao je porodicu i razgovarao sa članovima porodice heroja sa Košara.

Vojnik Tibor Cerna kao komandir streljačkog odeljenja 125. motorizovane brigade učestvovao je u odbrani SR Jugoslavije za vreme NATO agresije. Poginuo je u odbrani karaule Košare kod Đakovice 1999. godine, a posthumno je odlikovan Ordenom za zasluge u oblastima odbrane i bezbednosti prvog stepena.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je 2017. godine u Debeljači otkrio spomenik Tiboru Cerni.

Tekst i foto: N.B.G./www.mod.gov.rs

Prijavi se za naš Newsletter

Dobijaj vesti i budi uvek u toku s aktuelnostima...

Pročitaj još i...

Želiš li da reklamiraš svoj posao?

Budi uvek na pravom mestu...