Zorana Mihajlović: TE-TO Pančevo počeće da radi u martu

Potpredsednica Vlade Srbije i ministarka rudarstva i energetike, prof. dr Zorana Mihajlović, obišla je danas Termoelektranu-toplanu (TE-TO) Pančevo i poručila da proces energetske tranzicije neumitno teče i da je cilj da imamo i energetsku bezbednost i da zaštitimo životnu sredinu.

Podeli tekst...

PANČEVO – Termoelektrana-toplana Pančevo i zvanično će početi da radi u martu, kada se završi probni rad.

Potpredsednica Vlade Srbije i ministarka rudarstva i energetike, prof. dr Zorana Mihajlović, obišla je danas Termoelektranu-toplanu (TE-TO) Pančevo i poručila da proces energetske tranzicije neumitno teče i da je cilj da imamo i energetsku bezbednost i da zaštitimo životnu sredinu.

– Ne postoji ništa lepše za jednu državu nego kad se novi objekti grade i završavaju, posebno u oblasti energetike. Osnov modernog i razvojenog energetskog sektora su nove investicije i ponosna sam na to što smo, otkako smo preuzeli ovaj resor pre nešto više od godinu dana, imali završetak postrojenja Duboka prerada, puštanje u rad gasovoda Balkanski tok, početak izgradnje gasne interkonekcije Niš-Dimitrovgrad, a u martu, kad se završi probni rad, imaćemo i zvanično puštanje u rad TE TO Pančevo. Ovaj objekat važan je i zbog kogeneracije, zbog efikasnosti u proizvodnji i zaštite životne sredine, ali i zbog veće energetske bezbednosti, rekla je Mihajlovićeva u Pančevu.

Ona je rekla da je u gradnju nove elektrane uloženo više od 170 miliona evra i da će zapošljavati oko 120 ljudi, i dodala da se nada da će biti još investicija u našoj zemlji kompanija koje su realizovale ovaj projekat.

Zorana Mihajlović u TE-TO Pančevo

Direktor „Gasprom energoholdinga Srbija“ TE-TO Pančevo, Aleksandar Varnavski, rekao je da će TE TO Pančevo, kao postrojenje za kombinovanu proizvodnju električne i toplotne energije koje koristi prirodni gas, kao ekološki najčistiji energent, biti prva parogasna elektrana u Srbiji.

– Naš rad nije bio lak zbog pandemije i nekih drugih okolnosti, ali uz podršku Ministarstva rudarstva i energetike i naših akcionara iz „Gasprom energoholdinga Srbija“ i NIS-a uspešno završavamo ovaj projekat. Sada se vrše pripreme za puštanje u rad i uskoro će Srbija dobiti novu elektranu, što će omogućiti poboljšanje elektroenergetske situacije u Srbiji i u značajnoj meri povoljno uticati na kvalitet vazduha u Pančevu, rekao je Varnavski.

Generalni direktor NIS-a Kiril Tjurdenjev rekao je da je TE-TO Pančevo jedan od temeljnih projekata za budući razvoj NIS-a i da ovom investicijom kompanija nastavlja da razvija domaći energetski sektor i jača strateško partnerstvo sa Vladom Srbije i Gradom Pančevom.

– Sprovodeći našu energetsku tranziciju, značajno jačamo kapacitete kompanije za proizvodnju električne energije. Istovremeno, u Srbiju donosimo savremene tehnologije koje doprinose unapređenju zaštite životne sredine i otvaramo nova radna mesta za mlade stručnjake. Od posebne je važnosti što će stabilan rad nove gasne elektrane dodatno doprineti sigurnosti u snabdevanju električnom energijom u Srbiji, istakao je Tjurdenjev.

Izgradnja TE-TO Pančevo počela je u martu 2019. godine.

Prijavi se za naš Newsletter

Dobijaj vesti i budi uvek u toku s aktuelnostima...

Pročitaj još i...

Kultura

Izložba najlepših stranica „Nevena“ u Novom Sadu: „Zmajev cvet – jedan i po vek“

Povodom obeležavanja 190. godišnjice rođenja Jovana Jovanovića Zmaja, osnivača najstarijeg lista za decu na srpskom jeziku i na ćiriličnom pismu – „Neven“, upriličiće se izložba pod nazivom „Zmajev cvet – jedan i po vek“ autorke Jelene Dopuđ u velikoj sali Kulturne stanice „Barka“, Čenejska 54, Novi Sad. Svečano otvaranje izložbe je zakazano za petak, 24. mart sa početkom u 11 sati.

Kovačica

U Uzdinu održana 23. Smotra recitatora „Blagovesti“

Smotra recitatora „Blagovesti“ održana je u subotu, 18. marta, u Domu lovaca u Uzdinu po 23. put. Ovaj konkurs je okupio oko 60 recitatora iz Novog Sada, Ečke, Lokva, Kuštilja, Vršca, Uzdina, kao i iz Rumunije, iz Temišvara i Arada.

Želiš li da reklamiraš svoj posao?

Budi uvek na pravom mestu...