Beleži se povećan broj beba rođenih u Pančevu u poslednje dve godine

Posle više od deceniju i po u Pančevu se u poslednje dve godine povećao broj rođenih beba. U porodilištu Opšte bolnice u Pančevu rađaju se bebe s teritorije celog Južnog Banata, a najbrojnije su mame iz Pančeva, Kovina, Kovačice, Alibunara i Opova.

Podeli tekst...

PANČEVO – Posle više od deceniju i po u Pančevu se u poslednje dve godine povećao broj rođenih beba. U porodilištu Opšte bolnice u Pančevu rađaju se bebe s teritorije celog Južnog Banata, a najbrojnije su mame iz Pančeva, Kovina, Kovačice, Alibunara i Opova.

Dr Slobodan Ovuka, ginekolog i direktor Opšte bolnice u Pančevu kaže da je velika radost za sve što se uprkos pandemiji virusa kovid broj porođaja nije smanjio, već se i povećao.

– Analizom statističkih podataka utvrdili smo da imamo blagi uzlazni trend po broju porođaja. Ono što raduje je da se taj trend nastavio i u januaru ove godine. Imamo više rođenih beba u januaru 2022. godine u odnosu na januar 2021. godine. Očekujemo da će se taj trend nastaviti. I populacione mere Vlade Republike Srbije doprinose lakšem opredeljenju mlađih bračnih parova da imaju potomstvo. Svi mi koji radimo na ginekologiji, posebno u porodilištu, srećni smo kad imamo porast broja porođaja što nije bilo karakteristično veliki broj godina unazad, kaže dr Ovuka.

Da se povećao broj rođene dece u Pančevu potvrđuje i glavna sestra Patronažne službe Doma zdravlja Jelena Mitić, jer po njihovoj evidenciji povećao se i broj porodica u koje odlaze babice po izlasku bebe i mame iz porodilišta.

– Konačno možemo da kažemo da se povećao broj novorođene dece na teritoriji Pančeva. Taj trend rasta prisutan je poslednje dve godine. Ne znamo šta je uticalo na to, ali se nadamo da će se taj trend porasta nastaviti. Od 2019. godine do danas svaka godina nam je bila bogatija što se tiče novorođene dece. Nije to neki veliki broj, ali jeste povećanje za oko stotinak beba više svake godine. Patronaža prati broj beba na teritoriji Pančeva, dok porodilište ima mnogo veći broj beba jer se u njemu porađaju žene s teritorije celog Južnog Banata. Zaista se radujemo, jer je to ipak povećanje, u odnosu na nekih poslednjih desetak godina kada se svake godine rađalo mnogo manje dece i trend je bio negativan. S obzirom da se promenila i populaciona politika države, da su donete neke nove podsticajne mere, nadamo se da će broj novorođene dece biti i veći. Primetili smo da je i sve više majki koje se odlučuju za treće dete. To smo takođe uočili u poslednje dve godine. Sve je više porodica koje imaju treće i četvrto dete, kaže Jelena Mitić.

U porodilištu Opšte bolnice Pančevo u 2021. godini rođene su 1.492 bebe što je za 22 više nego u 2020. godini.

Tokom 2019. godine u pančevačkom porodilištu rođeno je 1.452 bebe, a obavljeno je 1.442 porođaja, odnosno nekoliko majki je te godine rodilo blizance. U 2017. godini rođeno je dvadesetak beba više nego godinu dana ranije. U 2016. godini u Pančevu je rođeno 1.543 bebe.

Ako se uzbe u obzir da je 2015. godine rođeno nešto više od 1.500 beba, što je za oko sto manje u odnosu na 2014. godinu, evidentno je da je broj rođenih beba poslednjih nekoliko godina zaista počeo da se povećava.

U pančevačkom porodilištu se iz godine u godinu uvećava broj rođenih beba za oko dvadesetak više što su vrlo ohrabrujući podaci.

Prijavi se za naš Newsletter

Dobijaj vesti i budi uvek u toku s aktuelnostima...

Pročitaj još i...

Želiš li da reklamiraš svoj posao?

Budi uvek na pravom mestu...