Ranko Sarić: Gde god nađeš zgodna mesta tu drvo posadi

„Gde god nađeš zgodna mesta tu drvo posadi“ stihovi su našeg poznatog pesnika Jovana Jovanovića Zmaja, a kojih se pridržava i Ranko Sarić iz Opova.

Podeli tekst...

OPOVO – „Gde god nađeš zgodna mesta tu drvo posadi“ stihovi su našeg poznatog pesnika Jovana Jovanovića Zmaja, a kojih se pridržava i Ranko Sarić iz Opova.

Bez Ranka Sarića se gotovo ne može zamisliti akcija pošumljavanja u opovačkom kraju.

Za šume i prirodu vezan je profesionalno kao samostalni referent za gajenje i zaštitu šuma mekih lišćara u Šumskom gazdinstvu „Banat“ Pančevo. Poslednjih sedam godina većinu svog slobodnog vremena posvećuje ekološkom aktivizmu, konkretno podizanju drvoreda i poljozaštitnih pojasa na području opštine Opovo.

Na osnovu inicijative i ličnog zalaganja, Ranko Sarić je svoj prvi drvored hrasta lužnjaka podigao u neposrednoj blizini Sportsko rekreativnog centra Opovo. Do kraja proleća 2022. godine, zasnovao ih je u dužini od 5 km, na lokacijama: početak ulice Stanka Tomića, staza prema Barandi i put prema Debeljači.

Pored ove plemenite vrste tvrdih lišćara koju je podigao iz semena, Ranko Sarić je proizveo sadnice domaće crne topole čije poreklo je sa područja Deliblatske peščare, i zasadio ih pored puta za Sefkerin, Debeljaču, kod mosta u Opovu i pored Sportsko rekreativnog centra, na pravcu dugom dva kilometra.

Radi raznovrsnosti, na stazi za Barandu, i pored Sportsko rekreativnog centra Opovo, u dužini od 1,5 km je zasadio i sadnice klena, bagrema, javora i poljskog jasena.

Njegova posvećenost u očuvanju prirode bio razlog da mu Opština Opovo ove godine dodeli Majsku nagradu za doprinos u ekološkom aktivizmu i unapređenju lokalnog biodiverziteta.

Tekst i foto: Glas Opova

Prijavi se za naš Newsletter

Dobijaj vesti i budi uvek u toku s aktuelnostima...

Pročitaj još i...

Želiš li da reklamiraš svoj posao?

Budi uvek na pravom mestu...