U toku radovi na hidroizolaciji na crkvi u Barandi

U Crkvi u Barandi u toku su građevinski radovi kojima se rešava problem vlage u objektu.

Podeli tekst...

BARANDA – U Crkvi u Barandi u toku su građevinski radovi kojima se rešava problem vlage u objektu. Projekat rekonstrukcije podrazumeva hidroizolaciju odnosno sečenje vlage.

Srpska pravoslavna opština u Barandi je sredstva za ovu investiciju dobila na konkursu za projekte verskih zajednica Opština Opovo.

Predsednik opštine Miloš Markov i njegov pomoćnik Nebojša Kovačević, zajedno sa sveštenikom Nebojšom Vujinovim i predsednikom Crkvenog odbora Branislavom Paunovim, obišli su radove koji su u ovom trenutku u završnoj fazi.

Miloš Markov je istakao važnost ovih radova kako bi se očuvao ovaj objekat i imao potpunu funkcionalnost.

„Na neki način krenuli smo u monitoring projekata koje finansiramo za verske zajednice. Počeli smo od gradilišta u Barandi gde imamo priliku da vidimo kako da se i ove godine za njih radi kapitalni projekat. Prošle godine su kompletno rekonstruisali krov crkve, a ove godine sečenje vlage na istom objektu. Realizacija projekta nije mala, ali uz naša sredstva koja smo odobrili i sredstva lokalne zajednice oni su uspeli da prikupe novac i krenu u radove. Vrednost ove investicije je oko 1,1 milion dinara, od čega je lokalna samouprava izdvojila 400.000 dinara. Baranda nastavlja sa dobrim projektima. Rešavaju se neke kapitalne stvari na nivou rekonstrukcije crkve, jer u nju godinama nije ulagano zbog čega su se stvorili problemi. Krov je bio zapušten, postavilo se pitanje bezbednosti, takođe, bilo je vlage po crkvi, tako da rešavamo jedno po jedno pitanje i nadam se da ćemo tako nastaviti i u narednom periodu“, izjavio je Miloš Markov.

Predsednik crkvene opštine Baranda Branislav Paunov se zahvalio lokalnoj samoupravi na podršci, kao i svim vernicima i građanima Barande koji su pomogli realizaciju ovog projekta.

U planu je i obnova enterijerske stolarije

„Prošle godine smo na inicijativu Crkvenog odbora, ali uz veliku pomoć lokalne samouprave i meštana Barande realizovali projekat rekonstrukcije krova crkve. Ove godine smo doneli odluku da renoviramo oronulu crkvu i najbolje je da se krene od vlage. Opet nam je lokalna samouprava pomogla, dobili smo sredstva. Ostatak ćemo mi prikupiti dobrovoljnim prilozima. Crkva je u jako lošem stanju, ima više od 200 godina i nikad ništa nije rađeno, tako da su nam ove rekonstrukcije dobro došle zbog čega se zahvaljujemo lokalnoj samoupravi i predsedniku Markovu na razumevanju“, rekao je Branislav Paunov.

Kako su nam predstavnici Srpske pravoslavne opštine Baranda rekli, sledi period sušenja vlage, a za naredni projekat planiraju obnovu enterijerske stolarije.

Baranda je naseljena 1784. godine za vreme vlade Josifa II. Pravoslavna crkva sazidana u ruskom stilu 1814. godina, za vreme mitropolita Stevana Stratimirovića.

Crkva u Barandi

Ikonostas je oslikan 1814. godine od strane Georgija Popovića, a ceo preslikan i pozlaćen 1930. godine od Antona Kožela. Crkvena slava se održava svake godine 22. maja, na dan prenosa moštiju Svetog Oca Nikolaja, kome je i hram posvećen.

Na crkvi ima tri zvona, koja su livena 1923. godine u Beogradu, u livnici “Goćevac”. Najstarija matična knjiga je iz 1779. godine.

Tekst: V.J.P.
Foto: G.O./Č.V.

Prijavi se za naš Newsletter

Dobijaj vesti i budi uvek u toku s aktuelnostima...

Pročitaj još i...

Želiš li da reklamiraš svoj posao?

Budi uvek na pravom mestu...