Gradu Pančevu nagrada za projekat prekogranične saradnje u oblasti energetske efikasnosti

Na sednici Skupštine Regionalne saradnje Evroregije Dunav–Kriš–Moriš–Tisa (DKMT) u Novom Kneževcu Gradu Pančevu je uručena nagrada za projekat prekogranične saradnje “Energetska efikasnost – preduslov za bolju životnu sredinu u prekograničnom regionu Rumunija – Srbija”.

Podeli tekst...

PANČEVO – Na sednici Skupštine Regionalne saradnje Evroregije Dunav–Kriš–Moriš–Tisa (DKMT) u Novom Kneževcu Gradu Pančevu je uručena nagrada za projekat prekogranične saradnje “Energetska efikasnost – preduslov za bolju životnu sredinu u prekograničnom regionu Rumunija – Srbija”.

Nagradu su uručili Branko Ćurčić, potpredsednik Pokrajinske vlade i potpredsednici županija Timiš i Ćongrad-Čanad.

U ime Grada Pančeva nagradu je primila gradska menadžerka Maja Vitman, koja je održala i prezentaciju nagrađenog projekta.

Reč je o projektu realizovanom u periodu od 2017. do 2019. godine, čija je vrednost oko 1.400.000 evra finansiranom u okviru Intereg IPA programa koji finansira Evropska unija. Zajedno su ga sprovodili Grad Pančevo i Opština Rešice.

Gradska menadžerka Maja Vitman upoznala je prisutne da je cilj projekta bio doprinos energetskoj efikasnosti korišćenjem obnovljivih izvora energije i smanjenjem emisije gasova koji proizvode efekat staklene bašte.

„Grad Pančevo učestvuje na programu prekogranične saradnje Rumunija-Srbija više od 10 godina i tokom ovog perioda je stekao značajna i korisna iskustva. Krenuli smo sa malim turističkim i ekološkim projektima, da bi evo danas predstavili prvi, uspešno realizovan, infratrukturni projekat regionalne Hale sportova u Pančevu. Ovaj projekat je implementiran u okviru programskog prioriteta – Zaštita životne sredine i upravljanje rizicima, sa ciljem Zaštita životne sredine i održivo korišćenje prirodnih bogatstva. Za 27 meseci, koliko je trajao projekat, Pančevo je dobilo energetski efikasnu sportsku halu. Zahvaljujući projektu urađena je izolacija zidova i krova objekta, zamenjena stolarija, ugrađena nova klima i dve toplotne pumpe. Naša Hala sportova je do tada bila izuzetno energetski neefikasna, velika sredstva smo trošili samo za grejanje. Objekat nije imao mogućnost hlađenja u letnjem periodu tako da je ovim projektom bilo obuhvaćeno i hlađenje i grejanje. Hala sportova u Pančevu je energetski sanirana i rekonstruisana nakon 50 godina, što je znatno doprinelo unapređenju uslova sportista za kvalitetan trening i razvijanje sportskih veština, ali i za gledaoce koji sada mogu u mnogo prijatnijoj atmosferi da prate sportske manifestacije i utakmice. Pančevu je trebala ovakva investicija, a višedecenijski problem pitanja rešavanja energetski neefikasnog objekta Hale sportova je uspešno rešen“, rekla je između ostalo Maja Vitman.

Izgled fasade Hale sportova u Pančevu pre i posle realizacije projekta

Uručivanje nagrade u Novom Kneževcu prisustovala je i Anđela Vila, projekt menadžer iz Gradske uprave Pančevo, zaposlena u Sekretarijatu za privredu.

Osim projekta Grada Pančeva, nagrađena su još tri projekta, čime je nastavljena tradicija da se na sednici Skupštine Regionalne saradnje Evroregije Dunav–Kriš–Moriš–Tisa (DKMT) uručuju i nagrade „Istaknuti u DKMT“, za najbolje projekte ove evroregije.

Autor: V.J.P.
Foto: A.V./AP Vojvodina

Prijavi se za naš Newsletter

Dobijaj vesti i budi uvek u toku s aktuelnostima...

Pročitaj još i...

Želiš li da reklamiraš svoj posao?

Budi uvek na pravom mestu...