Rekonstrukcijom javnog osvetljenja opština Kovin štedi struju za budućnost

Stanovnici Opštine Kovin dobili su novo LED javno osvetljenje koje će im omogućiti uštedu električne energije u budućnosti.

Podeli tekst...

KOVIN – Stanovnici Opštine Kovin dobili su novo LED javno osvetljenje koje će im omogućiti uštedu električne energije u budućnosti. Ugovor koji je zaključen sa privatnim partnerom na 15 godina omogućiće uštedu u budžetu u iznosu od 192.160,53 evra.

Ukoliko bi se u obračun uključio i porast cene električne energije, ušteda bi bila viša, jer je cena kWh porasla za oko 200% od momenta započinjanja ovog javno-privatnog partnerstva, a očekuje se i dalji rast zbog energetske krize.

Opština Kovin je tokom rekonstrukcije ostvarila značajnu finansijsku uštedu i nije imala sopstvena ulaganja, jer je sve troškove snosio privatni partner. Ovim projektom Opština je značajno amortizovala porast cene električne energije na budžet lokalne samouprave.

Milan Milovanov, pomoćnik predsednice Opštine Kovin podseća da su prednosti LED rasvete nad običnom višestruke.

„Velika ušteda energije, jer obične sijalice troše 80 % energije na zagrevanje, a samo 20 % na osvetljenje. Kod LED rasvete je obrnuto. Druga prednost je mnogo duži životni vek LED svetiljki, garancija najmanje od 2 do 5 godina. Ova rasveta je manje osetljiva na promenu napona i otpornija na spoljašnju temperaturu. Ekološki je prihvatljiva, jer LED svetiljke ne sadrže štetne materije i 100 % su obnovljive, ne emituju UV zračenje i emituju vrlo malo infracrvenog zračenja”, kaže Milan Milovanov.

Opština Kovin opredelila se za projekat javno-privatnog partnerstva putem kojeg je do jula ove godine, u periodu od šest meseci, dotrajala i loša rasveta u ulicama širom opštine zamenjena novom, štedljivom i dugotrajnijom. U okviru radova zamenjeno je gotovo 5.000 sijalica.

Zamenu dela sistema javnog osvetljenja, kao i održavanje istog realizuje i samostalno finansira privatni partner Smart Energy Investment Kft Budapest.

 

 

„Implementacijom novih 4.982 Schreder LED svetiljki čiji je radni vek 25 godina, gotovo duplo duži od ugovora, Opština će dobiti pored uštede energije i kvalitet, ali će ispuniti i obavezu koja je značajna za pristupanje Evropskoj uniji u oblasti zaštite životne sredine i energetske efikasnosti. Napominjemo da se zamenom dela sistema javnog osvetljenja smanjuje emisija štetnih gasova, dok će biti manja potrošnja električne energije, kao i bolja vidljivost, što je važno za bezbednost na ulicama,” rekli su iz Smart Energy Investment-a.

 

 


Ratko Mosurović, zamenik predsednika opštine, koji je u ime Opštine Kovin potpisao ugovor za ovo javno privatno partnerstvo kaže da je posebno važno to što se sva ugrađena oprema i primenjene mere odmah po ugradnji predaju u vlasništvo Opštine Kovin.

„Višestruke su koristi od ovakvog projekta, pored ušteda za budžet. Popravljamo kvalitet osvetljenja i svetlosne opreme, duži je vek ovakve rasvete – do 25 godina. Takođe, štitimo životnu sredinu, smanjuje se emisija štetnih gasova u skladu sa standardima EU i, naravno, poboljšava se javna bezbednost, na zadovoljstvo naših građana – jer su često isticali manjkavosti uličnog osvetljenja“, kaže Ratko Mosurović.

Očekuje se da će ušteda električne energije biti 78% na godišnjem nivou, u periodu od 15 godina, koliko traje ugovorni period, dok će se smanjiti emisija CO2 za oko 17.654 tona.

Ušteda, koju će Opština Kovin ostvariti, može da se preusmeri na druge krucijalne projekte koji su neophodni građanima. Ovim projektom Opština Kovin se nije kreditno zadužila, a kompletno ugrađena oprema po ugradnji predata je u vlasništvo Opštine bez naknade.

Autor: V.J.P.
Foto: Dragan Đorđević

Stanovnici Opštine Kovin dobili su novo LED javno osvetljenje koje će im omogućiti uštedu električne energije u budućnosti.

Prijavi se za naš Newsletter

Dobijaj vesti i budi uvek u toku s aktuelnostima...

Pročitaj još i...

Želiš li da reklamiraš svoj posao?

Budi uvek na pravom mestu...