Počela izgradnja novog objekta Gimnazije „Uroš Predić“ u Pančevu

Izgradnja novog objekta Gimnazije „Uroš Predić“ u Pančevu počela je 11. septembra. Gradska menadžerka Maja Vitman povodom početka radova izrazila je zadovoljstvo što će posle 135 godina gimnazijalci dobiti novu zgradu.

Podeli tekst...

PANČEVO – Izgradnja novog objekta Gimnazije „Uroš Predić“ u Pančevu počela je juče, 11. septembra. Gradska menadžerka Maja Vitman povodom početka radova izrazila je zadovoljstvo što će posle 135 godina gimnazijalci dobiti novu zgradu.

„Ponosni smo što pišemo nove stranice istorije i što je ulaganje u obrazovanje jedno od streteški najvažnijih kapitalnih investicija za naš grad. Nakon rekonstrukcije fiskulturne sale u dvorištu škole koja od svoje izgradnje nije imala značajnih ulaganja i bila planirana za zatvaranje, mi smo je rekonstruisali iz sopstvenih prihoda i prilagodili za najmodernije potrebe ove namene. Ovde nismo stali. U saradnji sa direktorkom škole Zoricom Pomar i njenim saradnicima uradili smo tehničku dokumenzaciju za izgradnju novog obrazovnog objekta od 981 kvadrat bruto površine i u postupku smo završetka i drugog projekta za izgradnju još jednog objetna oko 500 kvadrata. Zvanično je juče počela izgradnja novog objekta pančevačke gimnazije, koji će imati tri etaže, prizemlje, prvi sprat i potkrovlje. Površina prizemlja će biti 327 kvadrata, izjavila je Maja Vitman.

Gradska menadžerka Maja Vitman (Foto: Pančevo MOJKraj)

Svaka etaža će imati po četiri učionice, toalete, kao i toalete za decu sa posebnim potrebama i rampu za invalide.

„Zahvalni smo direktorki škole, svim profesorima na fantastičnoj saradnji i sugestijama, i naravno gimnazijalcima na strpljenju kako pri izvođenju radova na rekonstrukciji sportske sale, tako i za naredni period dok radove ne završimo. Mislim da kao zajednica treba da budemo veoma zadovoljni. Pomerili smo mnoge granice. Pokazali smo ozbiljnost i veliko interesovanje za mnogobrojne sugestije i primedbe naših sugrađana i zahvalni smo im na tome. Samo zajedno možemo da napravimo rezultate. Svim đacima želimo još jednom srećan početak nove školske godine, i da naš grad iznedri još mnogo Uroša Predića i Mihajla Pupina, a da mnogo Miloša Crnjanskih budu profesori u našim školama“, izjavila je Maja Vitman.

Lokacija budućeg objekta u kompleksu Gimnazije Uroš Predić u Pančevu (Foto: Print Screen)


Grad Pančevo je u budžetu odvojio sredstva za dvogodišnju realizaciju projekta izgradnje jednog novog objekta, neto površine 981 metar kvadratni.

Vrednost ugovorenih radova je 135.657.377,30 dinara bez PDV-a, odnosno 162.788.852,76 dinara sa obračunatim PDV-om. Rok za izvođenje radova je 320 kalendarskih dana.

Kabineti koji će biti izgrađeni u novom objektu služiće prevashodno kao kabineti za informatiku, za biologiju, hemiju i fiziku.

Prilikom projektovanja se posebno vodilo računa i o pravilnom osvetljaju kabineta u potkrovlju položajem i potrebnim brojem krovnih prozora.

Foto: Gimnazija „Uroš Predić“ iz drona – print screen

Osim građevinsko zanatskih radova sa svih pratećim instalacijama u samom objektu, predviđeni su i radovi na spoljašnjem uređenju i spoljnim instalacijama celog kompleksa.

Parcela je sada pretežno asfaltirana i betonirana dok se u severozapadnom uglu nalazi sportski teren sa tartan podlogom. U centralnom delu platoa, između glavne zgrade i sportske sale, nalaze se manje ograđene zelene površine sa drvećem. U više navrata, u prethodnim godinama pri izvođenju raznih radova, plato kompleksa je sečen, razbijan pa zatim krpljen i popravljan. Sve to je dovelo do toga da je dvorište išarano trakama od popravki i krpljenja.

Foto: Grad Pančevo

Planira se kompletno razbijanje svih betonskih i asfaltiranih površina i izrada behaton popločanja u celom kompleksu, izuzev delimično oko novih objekata gde se predviđaju trotoari od betona.

S obzirom da se izgradnjom novih objekata oduzima zelena površina od kompleksa, novim stanjem je predviđeno proširenje zelenila u centralnom delu dvorišta.

Na mesto starih ograda biće izgrađene nove po uzoru na postojeće ograde (ispred centralne zgrade gimnazije) odnosno ograde sa parapetom i transparentnim delom od kovanog gvožđa. Takođe, predviđaju se dve kolske kapije širine po 3,5m kao i jedna pešačka širine 1m.

Kompleks će biti opremljen novim klupama, kantama za đubre a predviđene su i dve nove česme.

Gimnazija „Uroš Predić“, Pančevo (Foto: Pančevo MOJKraj)


Gimnazija „Uroš Predić“ u Pančevu je jedna od najstarijih prosvetnih institucija u Srbiji. Zgrada Gimnazije i zgrada fiskulturne sale, koja je njen sastavni deo, su utvrđeni za spomenik kulture odlukom o utvrđivanju Vlade Republoike Srbije 1997. godine.

Gradnja zgrade Gimnazije započeta je 1887. godine, a završena je sledeće, 1888. godine, kada je sagrađena i fiskulturna sala. Pored arhitektonskih vrednosti izraženih u stilnim karakteristikama i dosledno sprovedenoj prostornoj organizaciji, spomenik kulture ima i izuzetne kulturno – istorijske vrednosti. Kao prva i jedina pančevačka gimnazija već više od sto godina daje značajan doprinos razvoju kulture i obrazovanja u ovoj sredini. Među njenim đacima bili su Uroš Predić, Mihajlo Pupin, a jedno vreme u njoj je kao profesor službovao Miloš Crnjanski.

Lokacija gimnazije se nalazi u okviru zaštićenog gradskog jezgra Pančeva.

Grad Pančevo je kompletno rekonstruisao i fiskulturnu salu koja je bila neuslovna i sklona padu.

Tekst: V.J.P.
Foto: Grad Pančevo, PančevoMOJKraj

Prijavi se za naš Newsletter

Dobijaj vesti i budi uvek u toku s aktuelnostima...

Pročitaj još i...

Želiš li da reklamiraš svoj posao?

Budi uvek na pravom mestu...