Pančevo među 10 gradova koji delom prelaze na obnovljive izvore energije

Ministarstva rudarstva i energetike saopštilo je da će 10 gradova i opština u Srbiji, prelaskom na korišćenje obnovljivih izvora energije, kroz novi projekat vredan 40.5 miliona evra, unaprediti svoje sisteme daljinskog grejanja i zaštite životne sredine.

Podeli tekst...

PANČEVO – Ministarstva rudarstva i energetike saopštilo je da će 10 gradova i opština u Srbiji, prelaskom na korišćenje obnovljivih izvora energije, kroz novi projekat vredan 40.5 miliona evra, unaprediti svoje sisteme daljinskog grejanja i zaštite životne sredine.

Projekat se sprovodi uz finansijsku podršku Evropske banke za obnovu i razvoj, Austrije i Švajcarske. Među 10 jedinica lokalne samouprave koje će učestvovati u programu je i Pančevo, a tu su i Vršac, Bečej, Bogatić, Kragujevac, Kraljevo, Kruševac, Niš, Novi Pazar i Paraćin.

„Ovim projektom nastavljamo sa uvođenjem obnovljivih izvora energije u sektor daljinskog grejanja koje smo uspešno započeli izgradnjom toplana na biomasu, od kojih su tri već puštene u rad, a na četvrtoj uskoro počinju radovi. Nove investicije obezbediće da građani imaju pouzdano i kvalitetno grejanje, a da toplane funkcionišu efikasnije, da koriste zelenu energiju i istovremeno čuvamo životnu sredinu“, izjavila je ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović.

Dodala je da će se projektom finansirati zelene tehnologije u sistemima daljinskog grejanja, pre svega toplotne pumpe, solarni kolektori, geotermalna energija, kao i automatizacija toplotnih podstanica, kako bi planirani projekti ostvarili maksimalnu efikasnost.

Kako je navedeno, nakon realizovanih ulaganja, toplane u 10 izabranih lokalnih samouprava proizvodiće oko 115 gigavat časova toplotne energije iz obnovljivih izvora energije, a ukupna količina toplotne energije proizvedene iz obnovljivih izvora u Srbiji povećaće se sa sadašnjih 95 na 210 gigavat časova.

Potrošnja primarne energije smanjiće se za dodatni 61 gigavat čas primenom mera energetske efikasnosti, a projekat će doprineti i boljoj zaštiti životne sredine, kroz smanjenje godišnje emisije SO2 za 14.600 tona.

Tekst: V.J.P.
Foto: Pančevo MOJKraj

Prijavi se za naš Newsletter

Dobijaj vesti i budi uvek u toku s aktuelnostima...

Pročitaj još i...

Želiš li da reklamiraš svoj posao?

Budi uvek na pravom mestu...