Učenice ŠOSO „Mara Mandić“ iz Pančeva nagrađene za inovaciju koju su razvile sa svojim nastavnicama

Svetlana Radanov, Nada Novakov i Rasima Ignac učesnice su Škole za osnovno i srednje obrazovanje za decu s posebnim potrebama „Mara Mandić“ u Pančevu osvojile su treću nagradu na konkursu „Uhvati ideju“ sa svojim projektom „Svemoguća lampica“.

Podeli tekst...

PANČEVO – Svetlana Radanov, Nada Novakov i Rasima Ignac učesnice su Škole za osnovno i srednje obrazovanje za decu s posebnim potrebama „Mara Mandić“ u Pančevu osvojile su treću nagradu na konkursu „Uhvati ideju“ sa svojim projektom „Svemoguća lampica“.

Konkurs „Uhvati ideju“ raspisan je povodom Međunarodnog dana devojčica u informaciono-komunikacionom sektoru (IKT), a nagrada im je uručena juče na prijemu u Beogradu.

Nagrada im je uručena 10. maja u Beogradu

Rezultati konkursa su objavljeni 28. aprila i „Svemoguća lampica“ je osvojila visoko 3. mesto od 66 prispelih radova iz 51 škole.

Ove tri devojčice iz Škole za osnovno i srednje obrazovanje “Mara Mandić” imale su ideju koju su razvile uz pomoć svojih nastavnica Nataše i Dragane.

U Skupštini grada Beograda je upriličen prijem prilikom dodele nagrada. Nagrade je uručio gradonačelnik Beograda, dr Zoran Radojčić.

Svetlana, Nada i Rasima su sa nastavnicama Draganom i Natašom provele su divan dan u Beogradu i u potpunosti uživale u prijemu i šetnji po prolećnom danu u Beogradu.

Projekat „Svemoguća lampica“ koju su osmislile učenice iz Pančeva Svetlana Radanov, Nada Novakov i Rasima Ignac su napravile svemoguću lampicu kako bi svojim drugarima koji nemaju razvijen govor olakšale komunikaciju u školi.

Ovim putem želele su da naglase da je komunikacija među vršnjacima veoma važna, kao i da skrenu pažnju da svi imamo pravo na jednakost. Kao i koliko je bitno da jedni drugima budemo podrška, oslonac i da je svaki glas važan i treba da se čuje. Simbolika u nazivu rada je da svako treba da upali svetlo, vidi i razume ljude oko sebe.

https://youtu.be/iVDwmy2VMmk

Međunarodni Dan devojčica u IKT sektoru ustanovljen je na nivou Ujedinjenih nacija i obeležava se svakog četvrtog četvrtka u aprilu. Od 2001. godine, kada je u Evropi (Nemačkoj) prvi put obeležen „Dan devojčica”, u ovoj manifestaciji učestvovalo je više od milion devojčica.

Dan devojčica u IKT-u ima za cilj da devojčice osnaži prilikom odabira budućih profesija, da ne podležu stereotipima, već da se rukovode ličnim interesovanjima i talentima i da im se omogući da se upoznaju sa netipičnim profesijama kojima se žene bave. Posebna pažnja se posvećuje zanimanjima u oblasti informaciono – komunikacionih tehnologija, prirodnih nauka i inženjerstvu, a koja nude velike poslovne mogućnosti.

Udruženje poslovnih žena Srbije prvi put je organizovalo Dan devojčica 28. aprila 2011. godine.

Foto: ŠOSO „Mara Mandić“/tekst: V.J.P.

Prijavi se za naš Newsletter

Dobijaj vesti i budi uvek u toku s aktuelnostima...

Pročitaj još i...

Želiš li da reklamiraš svoj posao?

Budi uvek na pravom mestu...