Uspešna akcija poribljavanja: U Južnom Banatu pušteno više od 25.000 mladih šarana

Poribljavanje je jedna od značajnih mera za očuvanje i unapređenje ribljeg fonda i ima za cilj da obezbedi očuvanje i povećanje ribljeg fonda, kao i proširenu reprodukciju kod postojećih vrsta.

Podeli tekst...

PANČEVO – Poribljavanje je jedna od značajnih mera za očuvanje i unapređenje ribljeg fonda i ima za cilj da obezbedi očuvanje i povećanje ribljeg fonda, kao i proširenu reprodukciju kod postojećih vrsta.

„Javno preduzeće „Vojvodinašume“, u okviru velike jesenje akcije poribljavanja, a u skladu sa godišnjim programima upravljanja, proteklih dana vršilo je poribljavanje kod Kovina (Ribolovno područje „Banat“ – Gajački dunavac), Dubovca (RP „Labudovo okno“) i Banatske Palanke (RP „Labudovo okno“ – bara Đurica). Kod Kovina ispušteno je 5.000 komada jednogodišnjih jedinki šarana (500 kg), a kod Dubovca i u Baru Đurica po 10.000 komada jednogodišnjih jedinki šarana (2.000 kg)“, kaže Ivan Tešić, zastupnik Šumskog gazdinstva „Banat“ Pančevo.

Poribljavanje (Foto: Vojvodinašume)

Šumsko gazdinstvo „Banat“ Pančevo JP Vojvodinašume gazduje ribarskim područjem koje je jedno od najbogatijih ribljim fondom u Republici Srbiji, ukupne dužine od 80 kilometara, a koje u svom sastavu ima tri gore navedena ribarska područja.

Pored svakodnevnih aktivnosti, kada je u pitanju kontrola ribarskih područja, Šumsko gazdinstvo Banat Pančevo sprovodi i organizovane akcije sa kolegama iz sistema JP Vojvodinašume, odnosno sa ribočuvarima iz drugih gazdinstva. Udružene akcije se pojačano sprovode u vreme pravoslavnog posta, jer je tada najveća ekspanzija ribokrađe na svim vodama u Republici Srbiji.

„Kada se sumiraju ovogodišnji rezultati poribljavanja, spasavanja i translokacije riblje mlađi u matična rečna korita, može se konstatovati da je JP Vojvodinašume, kao odgovoran korisnik i primeran upravljač ribolovnih područja, vratio u naše reke više od 65.000 jedinki plemenite autohtone ribe iz prirodnog i veštačkog uzgoja, što je rezultat nove poslovne politike preduzeća u delatnosti ribarstva, čime će se, uz naporan rad ribočuvarske službe, riblji fondovi u našim rekama značajno unaprediti na radost velikog broja ribolovaca Vojvodine i Srbije“, navodi se u saopštenju JP Vojvodinašume.

Poribljavanje (Foto: Vojvodinašume)

Tekst: V.J.P.
Foto: Vojvodinašume

Prijavi se za naš Newsletter

Dobijaj vesti i budi uvek u toku s aktuelnostima...

Pročitaj još i...

Želiš li da reklamiraš svoj posao?

Budi uvek na pravom mestu...