Banjai: Završen ovogodišnji konkurs Grada Pančeva u vezi energetske sanacije kuća i stanova, veliko interesovanje građana

Javni poziv za sufinansiranje mera energetske sanacije porodičnih kuća i stanova na teritoriji grada Pančeva za 2023. godinu je završen, jer se prijavio dovoljan broj građana za iznos od 25 miliona dinara koliko je ove godine opredeljeno za ove namene.

Podeli tekst...

PANČEVO – Javni poziv za sufinansiranje mera energetske sanacije porodičnih kuća i stanova na teritoriji grada Pančeva za 2023. godinu je završen, jer se prijavio dovoljan broj građana za iznos od 25 miliona dinara koliko je ove godine opredeljeno za ove namene.

To nam je potvrdila Katarina Banjai, članica Gradskog veća za zaštitu životne sredine i održivi razvoj.

„Program za sufinansiranje mera energetske sanacije porodičnih kuća i stanova je zaista dobro prihvaćen od strane naših sugrađana i primećujemo da je njihovo interesovanje iz godine u godinu sve veće. Do sada, u okviru ovog programa, 140 domaćinstava je realizovalo neku od mera energetske efikasnosti, pri čemu je najviše zastupljena zamena stolarije. Isti slučaj je i ove godine, od ukupno oko 180 zahteva, 134 se odnosi na zamenu stolarije. Javni poziv za građane je otvoren krajem oktobra i trajao je do kraja prošle nedelje, jer su se gledajući po predatim zahtevima utrošila opredeljena sredstva. Primljeno je i nekoliko zahteva više za svaki slučaj, jer može da se desi da neko odustane ili da neki zahtev bude odbijen nakon obilaska komisije koja proverava tačnost dostavljenih podataka. Tek nakon obilaska komisije biće objavljena lista domaćinstava koja su dobila subvencije i sa kojima će se potpisati ugovori“, objasnila je Katarina Banjai.

Ovo je treća godina za redom da Grad Pančevo sprovodi ovaj konkurs.

„U saradnji sa Ministarstvom rudarstva i energetike započeli smo ga 2021. godine kao pilot projekat i s obzirom da se pokazao kao dobar i da je veliki broj građana iskazalo zainteresovanost mi smo nastavili sa njegovim sprovođenjem i svake godine smo povećavali sredstva za tu namenu. 2021. godine je bilo ostavljeno 4 miliona, prošle godine 20 miliona, a ove godine 25 miliona dinara i sva sredstva su utrošena. To je potvrda da su Vlada Republike Srbije i Grad Pančevo u potpunosti prepoznali potrebe građana i kroz sufinansiranje mera energetske sanacije porodičnih kuća i stanova na teritoriji grada Pančeva za 2023. godinu omogućili građanima da zamene prozore i vrata, postave termičku izolaciju, zamene postojeći kotao kotlom na gas ili biomasu, ugrade toplotne pumpe, ugrade solarne panele i zamene grejna tela. Sve su to mere koje su bile predmet javnog konkursa i koje se sprovode kroz saradnju sa privrednim subjektima koji su se javili na naš poziv“, dodaje Banjai.

Prvi korak u ovom programu je bila prijava privrednih subjekata koji će vršiti energetsku sanaciju i do sada je prijavljen veliki broj firmi, neke firme su se prijavile i za više mera energetske efikasnosti, ali ako gledamo zbirno za svaku meru ima ih 86.

„Ovakav odziv nismo imali prošle godine i to je zbog novog pravila, odnosno mogućnosti da se privredni subjekti mogu javiti u svakom trenutku, odnosno da se za njih javni poziv završava krajem 2027. godine, dokle je i planirana realizacija ovog programa. I ovo je odlično zato što građani imaju veći izbor firmi koje mogu da odaberu za njihove radove“, kaže Katarina Banjai.

Pravo učešća na javni poziv imali su vlasnici ili korisnici objekta koji u njemu žive tokom cele godine i koji je legalno izgrađen.

„Za svaku od mera energetske sanacije ograničena su maksimalna sredstva podsticaja, koja mogu biti najviše 50% od ukupne vrednosti, a krajnji korisnik je dužan da obezbedi razliku do punog iznosa. Na sajtu Grada Pančeva uz tekst javnog poziva bilo je tabelarno iskazano koliko ta maksimalna sredstva iznose za svaku od mera. Na primer za stolariju, s obzirom da je do sada to bila najtraženija mera, za kuće se može dobiti do 160.000 dinara, a za stanove do 120.000 dinara. Novina je i da su sada građani mogli da se jave i za više mera energetske efikasnosti ili da odaberu jedan od paketa gde se bespovratna sredstva uvećavaju i mogu iznositi 55, 60 i 65%“, objasnila je Katarina Banjai.

S obzirom da je bilo i najavljeno da će poziv trajati do utroška sredstava, a najkasnije do 31. decembra 2023. godine i da je novina da više nema bodovanja nego će se pristigle prijave obrađivati po redosledu podnošenja, iz Grada Pančeva dobili smo informaciju da je prijavljen dovoljan broj građana.

Cilj ovog programa je unapređenje energetske efikasnosti i povećanje korišćenja obnovljivih izvora energije, a to je direktno povezano sa zaštitom životne sredine.

Način proizvodnje električne energije utiče na klimu i životnu sredinu, a sa sprovođenjem mera energetske efikasnosti u našim domovima značajno se smanjuje potrošnja električne energije, a samim tim i negativan uticaj na životnu sredinu.

Pored pozitivnog uticaja na našu okolinu, bitno je napomenuti da se sprovođenjem mera energetske efikasnosti nenarušava, čak obično i povećava nivo komfora, a smanjuju se računi za električnu energiju.

Tekst: V.J.P.
Foto: Grad Pančevo

Prijavi se za naš Newsletter

Dobijaj vesti i budi uvek u toku s aktuelnostima...

Pročitaj još i...

Želiš li da reklamiraš svoj posao?

Budi uvek na pravom mestu...