Pančevo: ZF Srbija obeležava pet godina poslovanja

Fabrika ZF u Pančevu, proizvodi tehnološki najnaprednije komponente u domenu elektromobilnosti, raspolaže sa dva proizvodna pogona, dva inženjerska centra i broji više od 1.800 radnika

Podeli tekst...

PANČEVO – ZF Grupa, globalni tehnološki lider u proizvodnji i snabdevanju sistema za mobilnost i za industrijsku tehnologiju sledeće generacije obeležava petu godišnjicu poslovanja u Srbiji. Kompanija trenutno zapošljava 1.845 radnika i planira dalje širenje.

Od osnivanja i početka izgradnje prvog proizvodnog pogona u Pančevu 2018. godine, kompanija se ubrzano razvija. Od 2019. ZF Srbija proizvodi električne pogonske sisteme, kao i menjače i mikroprekidače za široku paletu vozila. Na kraju 2023. godine, broj komponenti proizvedenih u ovoj fabrici premašio je 643 miliona.

Tokom prošle godine, ZF je najavio otvaranje drugog proizvodnog pogona u Pančevu, koje predstavlja investiciju vrednu 238 miliona evra, što je značajno postignuće za kompaniju ZF Srbija, kao i jedno od najvećih ulaganja u javno-privatno partnerstvo u zemlji. Težište proizvodnje u novoj fabrici je na elektronskim komponentama za hibridna vozila, kao i za vozila premijum i sportske klase koja pokreću električne baterije. Samo godinu dana kasnije, ovaj pogon kompanije ZF Srbija jedan je od najbrže rastućih proizvodnih objekata u sklopu divizije ZF Tehnologija električnih pogonskih sistema u Istočnoj Evropi. Prostire se na 20 hektara zemljišta u severnoj industrijskoj zoni Pančeva i sastoji se od dva proizvodna pogona na ukupnoj površini od 85.000 m2, kao i istraživačko-razvojnog centra na 6.500 m2.

Milan Grujić, generalni direktor kompanije ZF Srbija (Foto: ZF Srbija)

„ZF Grupa je od 2018. godine investirala više od 247 miliona evra u razvoj proizvodnih i inženjerskih kapaciteta u Pančevu. Prema lokalnim statističkim podacima, ZF Srbija je jedna od najistaknutijih i najbrže rastućih kompanija u Srbiji, a prema podacima iz 2022. bila je šesti najveći izvoznik“, kaže Milan Grujić, generalni direktor kompanije ZF Srbija.

Vodeći regionalni istraživačko-razvojni centar

ZF Srbija nije samo ogranak od suštinske važnosti za ZF Grupu na evropskom nivou, već predstavlja i ključni razvojno-istraživački centar. Osim toga, Tehnički centar ZF u Pančevu spada u red najnaprednijih objekata svoje vrste u Srbiji. Otvoren je 2021. godine, prostire se na 6.500 kvadratnih metara i sastoji od laboratorija, kancelarija i konferencijskih sala. Međunarodni, multidisciplinarni tim u Tehničkom centru ZF bavi se prevashodno dizajnom i razvojem elektro-pogona i osovina, softverskom kalibracijom, testiranjem i validacijom. Od početka 2022. godine, ZF Srbija ostvaruje saradnju i sa Naučno-tehnološkim parkom (NTP) u Novom Sadu.

Podsticanje inovacija kroz saradnju sa obrazovnim institucijama

Kako bi podstakao mlade mehaničare i inženjere da započnu karijeru u ovoj branši, ZF Srbija aktivno sarađuje sa školama i obrazovnim ustanovama širom Srbije, a jedni od važnijih partnera u toj oblasti su Mašinski fakultet iz Beograda i Srednja mašinska škola u Pančevu. Osim toga, bliska saradnja uspostavljena je i sa Univerzitetima u Novom Sadu, Kragujevcu i Nišu.

Istraživačko-razvojni centar ZF u Pančevu (Foto: ZF Srbija)

Proizvodnja bez emisije štetnih gasova

Nova fabrika ZF-a u Pančevu prvi je prozvodni pogon divizije Tehnologija električnih pogonskih sistema koji neće emitovati štetne gasove, a izgrađen je u skladu s principima kompanije u pogledu ekološki efikasne proizvodnje (eng. Green Efficient Manufacturing – GEM). Do 2025. celokupna postrojenja ZF grupe u Pančevu (kako oba proizvodna pogona tako i inženjerski centar) postaće objekti sa nultom emisijom štetnih gasova, kako bi se ispunila očekivanja, kriterijumi i regulative u pogledu održivog razvoja, a u skladu sa internim akcionim planom ZF Grupe. Taj cilj biće postignut sprovođenjem različitih rešenja za održivi i energetski efikasan razvoj, uključujući postavljanje fotonaponskih panela i toplotnih pumpi za proizvodnju energije i toplote na samoj lokaciji, nakon čega se u te svrhe više neće koristiti gas.

ZF pogon u Pančevu (Foto: ZF Srbija)

Tekst: V.J.P.
Foto: ZF Srbija

Prijavi se za naš Newsletter

Dobijaj vesti i budi uvek u toku s aktuelnostima...

Pročitaj još i...

Želiš li da reklamiraš svoj posao?

Budi uvek na pravom mestu...