Grad Pančevo obezbedio sredstva za novi objekat u dvorištu Gimnazije

Grad Pančevo je u budžetu odvojio sredstva za dvogodišnju realizaciju projekta izgradnje jednog novog objekta, neto površine od 981 kvadrat, u dvorištu Gimnazije „Uroš Predić“ u Pančevu čime će ova obrazovna ustanova dobiti potrebno proširenje.

Podeli tekst...

PANČEVO – Grad Pančevo je u budžetu odvojio sredstva za dvogodišnju realizaciju projekta izgradnje jednog novog objekta, neto površine od 981 kvadrat, u dvorištu Gimnazije „Uroš Predić“ u Pančevu čime će ova obrazovna ustanova dobiti potrebno proširenje.

Maja Vitman, gradska menadžerka Grada Pančeva, na svom instagram profilu podsetila je da je nakon 135 godina kompletno rekonstruisana fiskulturna sala u Gimnaziji, a da će u toku školske 2023/2024 godine u Gimnaziji biti izgrađen nov objekat u kompleksu škole neto površine 981m2.

Maja Vitman, gradska menadžerka Grada Pančeva na gradilištu dok su trajali radovi na rekonstrukciji fiskulturne sale (Foto: Pančevo MOJKraj)

„Objekat će imati prizemlje, prvi sprat i potkrovlje. U skladu sa potrebama Gimnazije “Uroš Predić“ i savremenim metodama školovanja planiran je novi objekat u kompleksu škole koji će raspolagati sa 7 kabineta, 3 univerzalne učionice (jedna mini), imaće mali amfiteatar i multifunkcionalni prostor (biblioteka, učenički klub i prostor za edukaciju profesora) kao i zbornicu. U prizemlju sa mini amfiteatrom i kabinetom za biologiju, kabinetima za hemiju i fiziku (kabineti sa dodatnim ostavama za rekvizite i laboratorijski materijal), zatim na spratu sa tri kabineta za informatiku, jednom univerzalnom učionicom i mini zbornicom i u potkrovlju sa jednim kabinetom za informatiku, univerzalnom učionicom i mini učionicom za male jezičke grupe kao i sa multifunkcionalnim prostorom (biblioteka, učenički klub i prostor za edukaciju profesora“, najavila je gradska menadžerka Maja Vitman.

Gimnazija u Pančevu izgrađena je 1888. godine i pod zaštitom je države kao spomenik kulture (Foto: Pančevo MOJKraj)

Gimnazija „Uroš Predić“ u Pančevu je jedna od najstarijih prosvetnih institucija u Srbiji.

Zgrada Gimnazije i zgrada fiskulturne sale, koja je njen sastavni deo, su proglašeni za spomenik kulture odlukom o utvrđivanju Vlade Republike Srbije 1997. godine.

Gradnja zgrade Gimnazije započeta je 1887. godine, a završena je sledeće, 1888. godine, kada je sagrađena i fiskulturna sala.

Rekonstruisana fiskulturna sala u Gimnaziji u Pančevu (Foto: Pančevo MOJKraj)


„Pored arhitektonskih vrednosti izraženih u stilskim karakteristikama i dosledno sprovedenoj prostornoj organizaciji, spomenik kulture ima i izuzetne kulturno – istorijske vrednosti. Kao prva i jedina pančevačka gimnazija već više od sto godina daje značajan doprinos razvoju kulture i obrazovanja u ovoj sredini. Među njenim đacima bili su Uroš Predić, Mihajlo Pupin, a jedno vreme u njoj je kao profesor službovao Miloš Crnjanski“, podsetila je Vitman.

Lokacija gimnazije se nalazi u okviru zaštićenog gradskog jezgra Pančeva.

Tekst: V.J.P.
Foto: Pančevo MOJKraj

Prijavi se za naš Newsletter

Dobijaj vesti i budi uvek u toku s aktuelnostima...

Pročitaj još i...

Želiš li da reklamiraš svoj posao?

Budi uvek na pravom mestu...