Radovi na zgradi Zavoda za javno zdravlje u Pančevu privode se kraju

Fasada je sređena, kao i veliki deo unutrašnjih radova. Ostalo je da se urade plafoni i podovi, postave vrata, dovrše instalacije.

Podeli tekst...

PANČEVO – Zavod za javno zdravlje oduvek radi u prostorijama koje nisu njihove i ne ispunjavaju sve neophodne uslove za rad. Izgradnja nove zgrade započeta je još 2008. godine, a radovi se konačno privode kraju zahvaljujući sredstvima AP Vojvodine i Republike Srbije.

Kada je pre sedam godina započeta rekonstrukcija internističkog bloka u Opštoj bolnici Pančevo, radnici Zavoda za javno zdravlje, koji su tamo imali prostorije, premestili su se u deo objekta Očne bolnice. Opet kao podstanari, u starim zgradama, gde nema dovoljno kancelarija za sve službe, pa neke koriste i mobilne kontejnere. Najveći problem imaju dve laboratorije, hemijska i mikrobiološka.

Jelena Gluvakov, rukovodilac mikrobiološke laboratorije rekla je za RTS da rad u ovim laboratorijama trenutno nije uslovan.

„Nije uslovan, jer smo mi pokrajinska ustanova i obuhvatamo ispitivanja iz celog južnobanatskog regiona, a smešteni smo u izuzetno malom prostoru i mi smo jedini Zavod u celoj Srbiji koji nema svoju zgradu“, kaže Gluvakov.

Nova zgrada Zavoda za javno zdravlje Pančevo

U hemijskoj laboratoriji ispituje se ispravnost vode, vazduha, hrane i predmeta opšte upotrebe, a zaposleni imaju kontakt sa agresivnim hemikalijama. Trebalo je naći rešenje za izduvne gasove.

Sanja Božović, rukovodilac hemijske laboratorije kaže da se pomoću posebnog sistema izduvni gasovi izvode izvan Zavoda.

„S obzirom na to da su ovi uslovi nenamenski, to je predstavljalo veliku prepreku da se osposobi, kako bismo mogli da zadovoljimo te osnovne uslove za bezbednost i rad ljudi“, kaže Sanja Božović.

Ovaj usporen i otežan rad trebalo bi da se okonča za nekoliko meseci, kada se očekuje da nova zgrada konačno bude završena. Fasada je sređena, kao i veliki deo unutrašnjih radova. Ostalo je da se urade plafoni i podovi, postave vrata, dovrše instalacije.

Kako je dr Ljiljana Lazić, direktorka Zavoda za javno zdravlje Pančevo rekla, najzad će sve službe, u tri puta većem prostoru od onog koji se trenutni koristi, imati dovoljno prostora za rad.

„Nova zgrada i novi prostor svakako će jako puno olakšati rad, zato što je objekat namenski građen, po svim standardima, za sve službe koje Zavod ima, a pogotovo je akcenat stavljen na dve značajne laboratorije, to je mikrobiološka i hemijska“, kaže dr Ljiljana Lazić.

Zavod za javno zdravlje Pančevo će opremu koju ima preneti u novu zgradu, ali će biti potrebna dodatna sredstva za nameštaj i digestore, koji su najvažniji uređaji za rad.

Tekst: V.J.P./RTS
Foto: P.M.K.

Prijavi se za naš Newsletter

Dobijaj vesti i budi uvek u toku s aktuelnostima...

Pročitaj još i...

Želiš li da reklamiraš svoj posao?

Budi uvek na pravom mestu...