Uručene nagrade „Blagodarja UKS” za 2023. godinu: Među dobitnicima i Pančevke Violeta Jovanov Peštanac i Aleksandra Mihajlović

Prestižno priznanje „Blagodarja Udruženja književnika Srbije” za izuzetan doprinos radu Udruženja književnika Srbije u 2023. godini, uručene su u prostorijama ove institucije, u okviru Svetosavske svečanosti.

Podeli tekst...

PANČEVO – Novinarka iz Pančeva, Violeta Jovanov Peštanac, odgovorna urednica informativnog veb portala Pančevo MOJKraj i članica Odbora za medijsku saradnju pri Udruženju književnika Srbije, jedna je od dobitnika priznanja „Blagodarje“ za 2023. godinu. Ovo prestižno priznanje dobila je i profesorka pančevačke gimnazije i književnica Aleksandra Mihajlović.

Ovo prestižno priznanje „Blagodarja Udruženja književnika Srbije” za izuzetan doprinos radu Udruženja književnika Srbije u 2023. godini, uručene su danas u prostorijama ove institucije, u okviru Svetosavske svečanosti.

Miloš Janković, predsednik UKS uručio je Blagodarje Violeti Jovanov Peštanac (Foto: Zoran Vujanović)

Priznanje Udruženja književnika Srbije pripalo je našoj koleginici i urednici Violeti Jovanov Peštanac za novinarske tekstove u kojima je afirmisala aktivnosti u vezi s radom članova Udruženja književnika Srbije tokom 2023. godine.

Tradicionalna Svetosavska akademija Udruženja književnika Srbije, održana je danas u Svečanoj sali UKS-a, u Beogradu. Besedu je održao književnik Radomir Andrić, hor „Kraljica Marija“ je priredbu učinio svečanijom, a poeziju o Svetom Savi govorio je glumac i književnik Milan Caci Mihailović.

Udruženje književnika Srbije (UKS) već godinama organizuje Svetosavsku akademiju na kojoj uručuje Blagodarja zaslužnim pojedincima i institucijama za trajni doprinos ugledu i razvoju ovog Udruženja, kao i za izuzetan doprinos negovanju duha srpske narodne i umetničke književnosti i očuvanju tradicije i narodnih običaja između dva Savindana, a u slavu Svetog Save, prvog arhiepiskopa autokefalne Srpske pravoslavne crkve, diplomate, prosvetitelja i književnika.

Kako je prethodna godina za Udruženje književnika Srbije bila dvostruko jubilarna (75 godina od osnivanja Književnih novina i 60. Beogradski međunarodni susreti pisaca), nagrađenih je danas, u Svečanoj sali UKS-a, bilo više nego prethodne godine.

Osim novinarke Violete Jovanov Peštanac priznanja su dobili i Vukova zadužbina, Vladimir Babošin (ruski pesnik, književni prevodilac i član Srpske kraljevske akademije naučnika i umetnika), Nadica Blažić (osnivač i rukovodilac „Plave školjke“, Udruženja samohranih roditelja i porodica dece sa invaliditetom „Plava školjka“ zahvaljujući kojoj su neka od dece sa invaliditetom danas uspešni studenti, a i pesnici), Dobrila Glišić Gajić (publicista i novinar), Nataša Gmitrović (pesnikinja i saradnica UKS-ovog projekta „Mladi dolaze“), dr Mina Đurić ( profesorka na Katedri za srpsku književnost sa južnoslovenskim književnostima Filološkog fakulteta Univerziteta u Beogradu i saradica na pratećim manifestacijama jubilarnih 60. Beogradskih međunarodnih susreta pisaca) , Marija Viktorija Živanović (književnica, humanista i novinarka, pored ostalog i članica UKS-ovog Odbora za saradnju sa medijima), Branislav Zubović (pisac i sekretar Festivala poezije mladih u Vrbasu), Zlatomir Jovanović (književnik, prevodilac i predsednik Udruženja romskih pisaca), Đorđe Jevtić (esejista i novinar koji poslednjih decenija redovno izveštava o događajima na Kosovu), Simonida Milojković (književnica i novinarka), Mila Milosavljević (pisac i novinarka), prof. Aleksandra Mihajlović (profesorka srpskog jezika i književnosti i književnica koja je kao zamenik predsednika Odbora za međunarodnu saradnju pri Udruženju književnika Srbije dala veliki doprinos afirmaciji srpske poezije i proze), Jasmina Ninkov (direktorka Biblioteke grada Beograda), Dragan Pajević – Dineks (uspešan privrednik i donator Udruženja književnika srbije), Blagoje Popović (uspešan privrednik i rukovodilac Kompanije „Bobeks“, kao i donator Udruženja književnika Srbije), protojerej Milan Popović (osnivač lokovno-umetničke kolonije u Prilipcu i starešina prilipačkog hrama u kojem se pesnicima tradicionalno uručuje nagrada „Pečat kneza Lazara”, koju dodeljuje Udruženje književnika Srbije), Čedna Radinović Lukić (književnica i predsednica Saveza pisaca u otadžbini i rasejanju), Adam Sofronijević (zamenik upravnika Univerzitetske biblioteke „Svetozar Marković”, zaslužan, pored ostalog, i za digitalizaciju „Književnih novina“), Miomir Filipović (književnik i novinar) i dr Bogdan Trifunović (direktor čačanske Biblioteke „Vladislav Petković Dis).

Skup je molitvom otvorio dr Ugrin Popović, sveštenik i član Udruženja književnika Srbije, a Blagodarja je dobitnicima uručio Miloš Janković, predsednik UKS-a.

Tradicionalnu besedu o svetitelju Savi pročitao je književnik Radomir Andrić, a stihove je kazivao dramski umetnik Milan Mihailović Caci.

Milan Mihailović Caci i hor „Kraljice Marije“ (Foto: Zoran Vujanović)

Svetosavsku akademiju svečarkom je dodatno učinio i nastup Hora „Kraljica Marija“.

Tekst: G.V./M.P.
Foto: Zoran Vujanović/Marija Peštanac/Čarna Radinović Lalić

Prijavi se za naš Newsletter

Dobijaj vesti i budi uvek u toku s aktuelnostima...

Pročitaj još i...

Želiš li da reklamiraš svoj posao?

Budi uvek na pravom mestu...