Još 36 izbegličkih porodica uselilo se u novoizgrađene stanove u Pančevu

Uručenje ključeva upriličeno je 3. jula na svečanoj ceremoniji kojoj su prisustvovali predstavnici Republike Srbije, Grada Pančeva, Evropske unije, UNHCR-a i Komesarijata za izbeglice.

Podeli tekst...

PANČEVO – Još 36 izbegličkih porodica iz Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske uselilo se ove nedelje u svoje stanove.

Uručenje ključeva upriličeno je 3. jula na svečanoj ceremoniji kojoj su prisustvovali predstavnici Republike Srbije, Grada Pančeva, Evropske unije, UNHCR-a i Komesarijata za izbeglice.

Stanovi su izgrađeni u okviru Potprojekta 9 Regionalnog stambenog programa (RSP) u Republici Srbiji. Bruto površina zgrade je 2.578 kvadrata a vrednost radova iznosila je 1.241.211 evra. Upotrebna dozvola izdata je 22. juna 2023. godine.

Događaju su prisustvovali Nataša Stanisavljević, komesarka za izbeglice i migracije Republike Srbije, Aleksandar Stevanović, gradonačelnik Pančeva, Mirjana Maksimović predstavnica Delegacije Evropske unije u Srbiji, Stefani Krause, zamenik Visokog komesara Ujedinjenih nacija za izbeglice, Dušan Kovačević, direktor Jedince za upravljanje projektima u javnom sektoru, predstavnici drugih donatora, državnih i međunarodnih organizacija i institucija, i drugi.

Gradonačelnik Pančeva Aleksandar Stevanović istakao je da je danas u Pančevu veliki dan, jer je 36 porodica dočekalo dan kada će trajno rešiti svoje stambeno pitanje.

Aleksandar Stevanović (Foto: Pančevo MOJKraj)

„Kada vidim sve ove ljudi koji su tu presrećan sam što mogu da budem ovde i ponosan što mogu da vidim osmehe na njihovim licima i njihovu sreću, jer zaista rešavanje stambenog pitanja jeste od najvažnijih stvari u životu, a posebno ako se radi o porodicama koje su prognane sa svojih ognjišta i iz svojih domova. Danas je dan koji su dugo čekali, dan koji mi dugo čekamo. Zahvaljujem se UNHCR-u, Evropskoj uniji, Komesarijatu za izbeglice i migracije Republike Srbije i svim donatorima koji su omogućili da se ova zgrada izgradi a korisnicima uruče ključevi stanova. Korisnicima stanova želim da poručim da će oni vrlo brzo moći da otkupe ove stanove po uslovima koje propisuje zakon. Želim im da dugo žive ovde i da stanove koje su danas dobili ispune osmehom i da se više nikada nikome ne desi ono što se desilo njima“, rekao je gradonačelnik Pančeva Aleksandar Stevanović.

Nataša Stanisavljević (Foto: Pančevo MOJKraj)

Nataša Stanisavljević, komesarka za izbeglice i migracije Republike Srbije istakla je da će nakon Pančeva biti zbrinute vrlo brzo i izbegličke porodice u stambenim jedinicama u Ovči i Pećincima.

„U okviru Regionalnog stambenog programa korisnicima je do sada dodeljeno 7.162 stambena rešenja, a kada govorimo o Pančevu dodeljena su 372 stambena rešenja. Od toga 212 putem Regionalnog stambenog programa. Danas smo u Pančevu uručili ključeve za 36 izbegličkih porodica iz Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske. Komesarijat za izbeglice i migracije Republike Srbije će nastaviti da brine o izbeglim licima nastojeći da im obezbedi siguran krov nad glavom, što predstavlja jedan od najvažnijih ciljeva Komesarijata“, rekla je komesarka Nataša Stanisavljević.

Porodica Grabundžija u svom novom stanu (Foto: Pančevo MOJKraj)

Jedna od porodica koja je danas po prvi put ušla u svoj novi stan je i porodica Grabundžija.

„Ja sam rodom iz Dvora na Uni i 1995. godine sam zbog rata izbegao u Srbiju. Prvih godina sam živeo u Kačarevu, a od 2010. godine živim u Pančevu i za mene kao i sve ostale porodice ovo je veliki dan, jer ćemo konačno rešiti svoje stambeno pitanje. Ovde sam se oženio, zasnovao porodicu, dobio dvoje dece – sina i ćerku. Sa novim stanom naš život dobija novi smisao. Verujem da će od danas naš život biti mnogo lakši, jer svaki čovek teži boljem i da ima nešto osnovno kao što je krov nad glavom, rekao je Željko Grabundžija kojem su danas uručeni ključevi stana.

Stanovi su izgrađeni u okviru Potprojekta 9 Regionalnog stambenog programa (RSP) u Republici Srbiji (Foto: Pančevo MOJKraj)

Regionalni stambeni program zajednički je višegodišnji program Republike Srbije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Republike Hrvatske, koji ima za cilj da obezbedi trajna stambena rešenja za najugroženije izbegličke porodice u regionu.

Sprovodi se uz podršku OEBS-a i UNHCR-a, a finansiran je sredstvima Evropske unije, koja je i najveći donator, Sjedinjenih Američkih Država, Nemačke, Norveške, Švajcarske, Italije, Danske, Turske, Luksemburga, Španije, Kipra, Češke, Mađarske, Rumunije i Slovačke.

Tekst i foto: V.J.P./Pančevo MOJKraj

Prijavi se za naš Newsletter

Dobijaj vesti i budi uvek u toku s aktuelnostima...

Pročitaj još i...

Želiš li da reklamiraš svoj posao?

Budi uvek na pravom mestu...