Slikar Stojan Trumić značajan za formiranje vojvođanske likovne scene i osnivač je likovne grupe “Pančevo 5”

Stojan Trumić bio je srpski slikar i pedagog. U Pančevu je završio gimnaziju, a i deo svog života proveo je u tom gradu. Osnovao je likovnu grupu "Pančevo 5".

Podeli tekst...

Stojan Trumić bio je srpski slikar i pedagog. U Pančevu je završio gimnaziju, a i deo svog života proveo je u tom gradu. Osnovao je likovnu grupu „Pančevo 5“.

Osnovnu školu je pohađao u Titelu, gimnaziju u Pančevu. 1934. – 1940. a kasnije je završio Umetničku školu u Beogradu. Između ostalih njegov profesor je bila i čuvena srpska slikarka Beta Vukanović, slikar Jovan Bijelić i slikar Milan Butozan. Posle završetka škole postaje jedan od članova grupe „Desetoro“.

Postavljen je za profesora crtanja u Bitolju i za vreme rata menja mesto stanovanja Ruma, Pančevo, Petrovgrad (Zrenjanin), Kikinda, a posle rata prelazi za profesora crtanja u gimnaziji u Pančevu.

Osniva likovnu grupu „Pančevo 5“ i bio je na studijskom putovanju u Parizu.

Posle penzionisanja i dalje slika i nastavlja rad na planu umetničke kritike.

U slikarstvu Stojana Trumića razlikujemo periode intimizma, tonske koncepcije slike ka kolorističkoj organizaciji, ekspresionizam forme i boje ka kolorističkoj sintezi forme.

Umro je 16. oktobra 1983. godine i sahranjen je u porodičnoj grobnici u Titelu.

Stojan Trumić

Pančevci Stojana Trumića pamte kao povučenog, samozatajnog čoveka, koji je bio pažljivi i tihi sagovornik. Generacije učenika pančevačke Gimnazije, rado ga se sećaju, mahom po dobroti i činjenici da su mnogi najčešće zbijali šale na njegov račun. Pričalo se, “on je rasejan čovek, čitav razred izađe kroz prozor iz odeljenja, a on to ne primeti!“ Oni koji su ga kasnije bolje poznavali, znaju, da je to bio njegov način da prevaziđe moguće konflikte, jednostavno nije primećivao ništa loše oko sebe.

Njegove slike se nalaze po brojnim kolekcijama u zemlji i inostranstvu. Osnivač je škole seljaka slikara u Kovačici. Izdao je dve mape crteža: Sa njive i pašnjaka (1946) i Salaši (1978). Izlagao je u zemlji i inostranstvu. Učestvovao je u radu nekoliko likovnih kolonija. Pisao je likovne kritike i eseje.

Slika Bavanište, autor Stojan Trumić, 1980. godina


Godine 1980. poklonio je Titelu svoju umetničku zaostavštinu. Slikarski hroničar vojvođanskog podneblja tada je, konačno, dobio zavičajnu Spomen galeriju u Titelu, gradu svoga rođenja. Kolekcija koju je zaveštao predstavljala je njegov značajniji opus od 616 radova, koja ga dostojno i trajno predstavljaju. Tu se nalaze crteži, akvareli, pasteli i uljane slike, ali i memorabilije (diplome, ordenje, priznanja, prepiska i drugi lični dokumenti).

Predmet njegovih slika su bili salaši i pejzaži, gajdaši i portreti, ali pre svega ravnica i dramatika koju je on video i osećao u vojvođanskim poljima. Te slike imaju svetlo koje se stalno kreće, i kuće i polja i tarabe su takođe u pokretu, kao da neko odozgo upravlja sa celom slikom. Na njima se uvek vidi njegova ruka stvaraoca.

Likovna grupa „Pančevo 5“ (detalj s plakata za izložbu 2019. godine u Pančevu)

Likovna grupa „Pančevo 5“, osnovana 1958. godine decenijama je neprikosnoveno vladala umetničkom scenom Pančeva. Grupa je formirana na inicijativu Stojana Trumića, a sem njega činili su je još Ksenija Ilijević, Jovan Vitomirov, Dobrivoje Vojinović i Božidar Jovović. Davne 1958. godine počeli su da izlažu zajedno i bili su najznačajniji umetnici na likovnoj sceni Pančeva, ali i Vojvodine.

Svako je imao svoj stil rada, a zajedničko im je bilo to što su između ostalog slikali motive i ljude Pančeva i radili kao pedagozi u školama.

Ovo kulturološko događanje poklopilo se sa proslavom – Danom oslobođenja grada Pančeva (1944-1958) u čiju čast je izložba u stvari i prezentovana. Inicijator da se navedeni umetnici udruže u grupu bio je Stojan Trumić osvedočeni likovni stvaralac, pedagog i esejista. Već iz samog izabranog naziva može se zaključiti da su članovi grupe žitelji Pančeva i da je njihov broj ograničen na petoro umetnika bez mogućnosti naknadnog priključenja.

Grupa nije imala neki svoj posebni program ili načela sem da povremeno zajedno izlažu. Svi članovi grupe radili su kao likovni pedagozi u pančevačkim školama tako da im je egzistencija bila obezbeđena i stoga su verujemo mogli da u većoj ili manjoj meri slede svoje stvaralačke impulse. Njihova posvećenost je evidentna kroz zajedničke ali i samostalne izložbe koje im ne manjkaju. Pored predstavljanja našoj lokalnoj sredini i diljem tadašnje Jugoslavije grupa “Pančevo 5“ izlagala je i u inostranstvu (Rešica, 1971…).

Likovna grupa “Pančevo 5“ do izložbe u Narodnom muzeju Pančevo koja je trajala od 28. aprila do 10. maja 1972. godine izlagala je svake godine. Onda je neočekivano nastala poduža pauza. Poslednji put grupa se oglasila povodom 20 godina od formiranja izložbom u Galeriji kulturnog centra Pančeva, septembra 1978. godine.

Tokom dve decenije, grupa odnosno i sami njeni članovi neprikosnoveno su vladali lokalnom umetničkom scenom.

Stojan Trumić, fotografija nastala oko 1970. godine (Izvor: knjiga Kuće i ljudi Nikole Vlajića, 2019)

Svakako treba imati u vidu da su u našem gradu u međuvremenu stasavale nove generacije umetnika koji su čini nam se bili u senci postojećih. Pojava neafirmisanih mladih stvaralaca je pored obogaćivanja lokalne likovne scene istovremeno i otvarala neke nove poglede na umetnost potvrđujući davno poznatu činjenicu da svako vreme donosi nešto novo.

Da li su oni bili razlog da grupa “Pančevo 5“ prestane sa delovanjem ili su razlozi bili znatno kompleksniji, teško je reći i nakon toliko godina od njihovog gašenja.

Danas u Titelu postoji Spomen galerija i Narodna biblioteka pod nazivom „Stojan Trumić“, kao važni podsetnici na vredan i sadržajan život i našeg pančevačkog umetnika.

Tekst: P.M.K.
Foto: Istorijski arhiv Pančevo/Start 013/ Knjiga „Kuće i ulice“, 2019, Nikole Vlajića

Prijavi se za naš Newsletter

Dobijaj vesti i budi uvek u toku s aktuelnostima...

Pročitaj još i...

Želiš li da reklamiraš svoj posao?

Budi uvek na pravom mestu...