Leksikon kulture: Igor Ivković – Svaki umetnik ima svoj kutak

Sedam vremenskih zona deli Pančevo od grada Anive, na ruskom ostrvu Sahalin. Tamo poslednjih pet godina živi i radi mladić iz Dolova, Igor Ivković. Svira harmoniku. Osvojio je više od 100 nagrada i priznanja, a nastupao je na koncertima u Srbiji, Ukrajini, Belorusiji, Letoniji i Rusiji.

Podeli tekst...

Sedam vremenskih zona deli Pančevo od grada Anive, na ruskom ostrvu Sahalin. Otuda nas je predusretljivi Željko Ivković, otac Igora Ivkovića, koji živi u Dolovu – uputio koje je najbolje pančevačko vreme, da bi Igor blagovremeno odgovorio na pitanja.

Igor Ivković je sagovornik kojeg biste mogli da slušate, u ovom slučaju – čitate, do unedogled. Bilo da svira, piše ili priča (preporučujem da pre čitanja ovog teksta pogledate petnaestominutnu reportažu: https://www.rts.rs/page/tv/sr/story/22/rts-svet/4553009/.html

Poštujući način na koji je naš sagovornik ukratko ispričao svoju biografiju, prenosimo je gotovo neizmenjenu:

Zove se Igor Ivković. Dolazi iz Dolova, gde je završio Osnovnu školu „Aksentije Maksimović“ (2009) kao đak generacije, a zatim – sa Vukovom diplomom i najboljim ocenama – i srednju Muzičku školu „Jovan Bandur“ u Pančevu (2013), odsek harmonika, u klasi prof. Ramone Dimitrijević-Balać.

Nakon završene srednje škole upisuje osnovne studije na ukrajinskom Državnom univerzitetu „Taras Ševčenko“ u Luganjsku. Tamo završava prvu godinu, da bi zbog građanskog rata bio prinuđen da napusti Univerzitet. Iste godine (2014), zahvaljujući njegovim dotadašnjim uspesima, nastavlja studije na Državnom institutu za umetnost i kulturu u Belgorodu, u Rusiji. Osnovne studije završava sa prosekom 10 i te 2017. godine, na istom Institutu upisuje magistratu koju završava (2019) sa prosekom 9.90. Izuzetan muzičar i odgovoran mladi umetnik, dobija tri ponude za posao u Rusiji, od kojih je odabrao onu koja mu je omogućila da postane profesor harmonike i šef Odeljenja u Umetničkoj školi u gradu Anivi, na ostrvu Sahalin, na krajnjem istoku Rusije.

Tokom školovanja je osvojio više od 100 nagrada i priznanja, a nastupao je na koncertima u Srbiji, Ukrajini, Belorusiji, Letoniji i Rusiji.

PančevoMojKraj (u dalje teksu PMK): – Detinjstvo ste proveli u Dolovu. Ukoliko smatrate da jeste, u kojoj meri je mala sredina prepreka za preofesionalno napredovanje?

Igor Ivković (u daljem tekstu Igor): – Rodno mesto, konkretno Dolovo nije nikad bilo prepreka za napredak, a naprotiv – pomagalo mi je u daljem napredovanju. Svaki umetnik ima svoj mali kutak u kojem stvara i kreira, pa je tako i Dolovo moj kutak u kojem dobijam inspiraciju.

PMK: – Načeli ste petu godinu boravka u Rusiji i šta biste, da možete, „prepisali“ i „presadili“ ovde, u Srbiju?

Igor: – Ne mogu da kažem da bih „presadio“ nešto iz Rusije u Srbiju, jer u svakoj državi postoji specifičan mentalitet tamošnjih žitelja i ljudi se razlikuju. Možda bih mogao samo da posavetujem i poželim da se i kod nas u Srbiji više značaja i pažnje posveti kulturi i umetnosti kao što to rade u Rusiji, zarad boljeg vaspitanja dece i novih pokolenja. Ništa više.

PMK: – Koju muziku privatno slušate?

Igor: – Ja sam, iskreno, meloman. Volim da slušam kvalitetnu muziku, nezavisno od toga kojeg je žanra. Uglavnom izbor zavisi od raspoloženja, posla, situacije, mesta… U poslednje vreme više slušam džez, zbog nekih projekata.

PMK: – Planovi?

Igor: – Planove ne volim da otkrivam.

Ostrvo Sahalin i ostrvo Hokaido ispod

Igor u gradu u kojem je brend – Čehov

Igor Ivković živi i radi u Anivi (rus. Aníva), gradu na ostrvu Sahalin, na ušću reke Ljutoga, u Zalivu lososa i najudaljenija je istočna ruska teritorija. Kada je, između tri poslovne ponude, odabrao ovu, vrlo moguće da je pomislio: – Mhm, da vidimo, koje je od ponuđenih mesta ono na koje, inače, ne bih nikada imao priliku da odem.

Od japanskog ostrva Hokaido, Sahalin razdvaja moreuz La Peruz, širok 43 kilometra. Iznad ostrva Sahalin je Ohotsko, a „ispod“ – Japansko more. Ostrvo je dugo oko 948 kilometra u pravcu sever-jug, a široko između do160 kilometara. Površina mu je 76.400 km², i najveće je rusko ostrvo.

Osim nafte i gasa, kojima je bogat podvodni priobalni pojas oko Sahalina, ovde se vadi i ćilibar odličnog kvaliteta. Pored toga, pisac Anton Čehov je tamošnji drugi lokalni brend. Ovaj je slavni književnik posetio Sahalin u vreme kada se na ostrvu nalazio zatvorenički logor (1890). Čehov je sproveo popis lokalnog stanovništva i zatvorenika, i napisao knjigu „Ostrvo Sahalin“. Njemu u čast, danas tamo postoji Sahalinski pozorišni centar „Čehov“, spomenik ovom piscu, kao i Muzej posvećen knjizi „Ostrvo Sahalin“. Lik Čehova se nalazi i na magnetima koji se prodaju kao suveniri.

Čehov, kavijar, nafta i gas su glavni ruski izvozni artikli, a svega toga ima na ostrvu Sahalin. Igor je, dakle, na pravom mestu i, zašto da ne, na putu da postane njihov novi brend. Ali i naš. Otuda svog sugrađaninu želimo da ga u dogledno vreme Srbija još srdačnije zagrli.

Autor: G.V.
Fotografije: privatna arhiva i www.wikipedia.org

Prijavi se za naš Newsletter

Dobijaj vesti i budi uvek u toku s aktuelnostima...

Pročitaj još i...

Želiš li da reklamiraš svoj posao?

Budi uvek na pravom mestu...