Poezija Jelene Ćirić u Opštinskoj narodnoj biblioteci Opovo

Književni susret sa pesnikinjom Jelenom Ćirić održaće se u četvrtak, 15. juna u 19 časova u Opštinskoj narodnoj biblioteci u Opovu.

Podeli tekst...

OPOVO – Književni susret sa pesnikinjom Jelenom Ćirić održaće se u četvrtak, 15. juna u 19 časova u Opštinskoj narodnoj biblioteci u Opovu.

Jelena Ćirić je rođena u Smederevu, školu je završila u Požarevcu. Diplomirala je na Pravnom fakultetu u Beogradu. Radila je u pravosuđu, nakon čega se preselila u Češku, gde se angažovala na polju kulture.

Jelena Ćirić je članica Udruženja književnika Srbije, koja već bezmalo dve decenije živi i radi u Pragu (Češka).

Literarni rad Jelene M. Ćirić zastupljen je u mnogim zbornicima, antologijama i na veb-portalima. Dobitnik je nekoliko nagrada. Objavila je tri samostalne knjige poezije: „Žar”, „Naiskap” i „Muške pesme”, koautorka je u nekoliko zbirki pesama i priča, među kojima je i „Antologija savremenog stvaralaštva za decu srpskih pisaca u rasejanju”. Njena biografija uvršćena je u Biografski leksikon ,,Srpski pisci u rasejanju 1914–2014”. Učestvuje u kulturnim događajima, priređuje promocije, prevodi sa češkog jezika na srpski i obratno. Izveštavala je za Satelitski program Radio-televizije Srbije.

Producirala je i glumila u filmu „Sedam hiljada duša”, reditelja Sanjina Mirića. Predsednica je praškog Udruženja građana „Lastavica”, članica Udruženja književnika Srbije, Udruženja „Srpski krivak”, Udruženja češko-srpskog prijateljstva „Rodoljub” i Redakcije časopisa za kulturu, nauku i umetnost „Žrnov”.

Jelena Ćirić, pesnikinja izrazito samosvojne poezije koju umetnica prenosi animantno i autentično, biće 15. juna gost književne manifestacije u Biblioteci u Opovu, a program počinje u 19 sati. Tim povodom, književnica je rekla:

„Radujem se promociju u Opovu i druženju sa ljubiteljima poezije pogotovo imajući u vidu da su poslednje tri godine primat izborile neke druge stvari kojima sam se bavila. Filmska produkcija je bila jedna od njih. Takođe umetnost, ali potpuno drugačija. U planovima za novu knjigu rado ću se vratiti prethodnim i stihove iz njih podeliti sa publikom iz Opova. S tim u vezi, zahvaljujem opštinskoj Narodnoj biblioteci na interesovanju da moja poezija bude uvršćena u ovogodišnji program“, rekla je Jelena Ćirić.

Uz nju, gosti programa će biti profesorka i književnica Aleksandra Mihajlović, takođe članica Udruženja književnika Srbije i Odbora za međunarodnu saradnju, a koja će govoriti o poeziji Jelene Ćirić. Program će upotpuniti Lazar Nikolić, mladi violinista iz Beograda, a publici će nekoliko svojih pesama i aforizama izgovoriti i Vladimir Ćalić.

Opštinska narodna biblioteka Opovo poziva sve zainteresovane na jedno divno veče druženja i poezije.

Tekst: G.V.
Foto: UKS

Prijavi se za naš Newsletter

Dobijaj vesti i budi uvek u toku s aktuelnostima...

Pročitaj još i...

Želiš li da reklamiraš svoj posao?

Budi uvek na pravom mestu...