“Vila Helena” u Opovu se obnavlja uz pomoć Pokrajinske vlade

Nakon završetka radova Vila „Helena“ u Opovu će zapravo predstavljati objekat Doma kulture. Sredstva za radove obezbedila je Pokrajinska vlada.

Podeli tekst...

OPOVO – Pokrajinski sekretar za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama Dragana Milošević obišla je Vilu „Helena“, za koju je Pokrajinska vlada preko resornog sekretarijata izdvojila 50 miliona dinara za rekonstrukciju i adaptaciju, kao i za konzervaciju vrednog nepokretnog kulturnog nasleđa u toj opštini.

Nakon završetka radova Vila „Helena“ će zapravo predstavljati objekat Doma kulture.

Dragana Milošević posetila je i opštinsku Narodnu biblioteku, koja je ove godine podržana sa četiri projekta iz oblasti kulture, u iznosu od 815.000 dinara.

„U prethodnih deset meseci Pokrajinska vlada je obezbedila sredstva za kapitalne investicije u objektima kulture za 13 od 45 opština na teritoriji AP Vojvodine, čime smo, na ponos svih nas, otvorili veliko kulturno gradilište, kako bi svaka lokalna samouprava unapredila kulturne sadržaje“, rekla je danas u Opovu Dragana Milošević, pokrajinski sekretar za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama, nakon obilaska Vile „Helena“, koja će postati Dom kulture u ovoj opštini.

Prema njenim rečima, Pokrajinska vlada je preko resornog sekretarijata izdvojila 50 miliona dinara za rekonstrukciju, adaptaciju i konzervaciju ovog vrednog nepokretnog kulturnog nasleđa, koje je danas u devastiranom stanju, ali za nekoliko meseci će zasijati u punom sjaju.

Kako Miloševićeva navodi, Sekretarijat je ove godine prvi put otvorio novu konkursnu liniju zahvaljujući podršci predsednika Pokrajinske vlade Igora Mirovića.

Tim konkursom se stvara mogućnost za intenzivan, kontinuiran i usklađen kulturni razvoj i obezbeđuju se uslovi za rekonstrukciju, adaptaciju i opremanje novih, ali i postojećih objekata, koji su u javnoj svojini AP Vojvodine.

Za tu namenu, kako je istakla, opredeljeno je 265 miliona dinara, od čega je za Vilu „Helena“ namenjeno 50 miliona.

„Na ovaj način podržavamo kulturne sadržaje i poštujemo zadate ciljeve za koje smo se na početku mandata Pokrajinske vlade opredelili, a to je decentralizacija kulture, i zato je veoma važno da svaka lokalna samouprava ima ovakav objekat“, rekla je Dragana Milošević i dodala da je i putem redovnog konkursa za kulturu Narodna biblioteka u Opovu za četiri projekta podržana sa 815.000 dinara.

U pitanju su projekti za međunarodnu likovnu koloniju, likovnu koloniju za decu, za koncert klasične muzike i za redovnu godišnju nabavku knjiga.

Nakon obilaska Vile „Helena“, Miloševićeva je posetila Galeriju „Jovan Popović“, gde su izloženi radovi sa prošlogodišnje međunarodne likovne kolonije, a zatim i opštinsku Narodnu biblioteku, u kojoj se održava likovna radionica za decu.

Potom je u velikoj sali Kulturnog centra održala radni sastanak sa predsednikom Opštine Milošem Markovim.

Događaju su prisustvovali i direktorka opštinske Narodne biblioteke Katarina Nikolić Ralić i pokrajinski poslanik Predrag Ginculj.

Miloš Markov, predsednik Opštine Opovo izrazio je zadovoljstvo što je u posetu Opovu došla Pokrajinska sekretarka za kulturu i informisanje koja je došla da lično obiđe lokaciju vile Mis Helena čiju je rekonstrukciju podržala Pokrajinska vlada i Sekretarijat na čijem je čelu.

“Nama kao lokalnoj samoupravi mnogo znači ova podrška, jer mi iz naših sredstava ovako nešto ne bismo mogli da finansiramo. Kao što ste mogli da vidite na lokaciji, deo objekta je u veoma lošem stanju i sanacija je praktično bila hitna i neophodna, i iz bezbednosnih i iz drugih razloga. Ovo je objekat od istorijskog značaja za našu opštinu zato smo posebno srećni što ćemo konačno uspeti da ga rekonstruišemo i privedemo nameni. Namena ovom prostoru će biti multifunkcionalna, prilagođena raznim potrebama, pored muzejske postavke koja će biti ovde u budućnosti postavljena. Još jedno želim da izrazim veliku zahvalnost za podršku Sekretarijata i za ovaj kapitalni projekat, kao i za sve projekte iz kulture kao i uopšteno za svaku podršku koju imamo iz Pokrajinske vlade“, izjavio je Miloš Markov.

Autor: V.J.P.
Foto: APV

Prijavi se za naš Newsletter

Dobijaj vesti i budi uvek u toku s aktuelnostima...

Pročitaj još i...

Želiš li da reklamiraš svoj posao?

Budi uvek na pravom mestu...