U Bavaništu održani 22. „Dani ćirilice“

Dečji sabor Dani ćirilice pokrenut je davne 2002. godine sa željom da doprinese očuvanju srpske kulturne baštine, jezika i pisma, pesme i igre, starih zanata, običaja i pravoslavne vere.

Podeli tekst...

BAVANIŠTE – U OŠ “Bora Radić” u Bavaništu održan je 22. dečji sabor “Dani ćirilice 2023” Bavanište.

Manifestacija je od značaja za opštinu Kovin, jer doprinosi očuvanju srpske kulturne baštine, pravoslavne vere, jezika i pisma.

Iz godine u godinu svaki put je konkurs imao drugu temu i nakon mnogobrojnih i interesantnih, ove godine je tema bila “Život”. Na konkurs je stiglo 3.765 radova.

Po kategorijama to izgleda ovako:

– literarnih radova 460
– ilustracija 332
– inicijala i kaligrafskih prepisa 2.762
– vezenih radova 110
– lutaka 101

“Iz dijaspore je stiglo 672 rada, iz svih kategorija, a iz sledećih zemalja: Grčke, Australije, BiH-Republike Srpske, Italije, Nemačke, Rusije, Slovenije, Francuske, Hrvatske i Švajcarske. Opširnije o nagrađenim radovima iz dijaspore biće reči u avgustu, kada će nagrađeni učenici sa svojim mentorima biti naši gosti. Žiriranje je i ove godine obavljeno u Vukovoj zadužbini u Beogradu. Literarne radove je ocenjivao žiri u sastavu: dr Rajka Uljmanski, Ljiljana Simić, Zona Mrkalj i prof. dr Boško Suvajdžić. Likovne radove, vez i lutke ocenjivali su dr Suzana Polić, Vjera Medić i Emil Sfera”, saopštili su organizatori.

Dodeljeno je 184 nagrada, 74 pohvala i 5 specijalnih nagrada.

Učešće su ove godine uzeli i korisnici Ustanove “Lasta” iz Kovina i nagrađeni su specijalnom nagradom.

Tradicionalno Udruženje žena “Duga” iz Bavaništa su domaćim ručno pravljenim kolačima počastile učesnike koji su došli da preuzmu nagrade i priznanja.

Cvetne aranžmane su pravili učenici cvećarskog smera SSŠ “Vasa Pelagić” iz Kovina.

Dečji sabor Dani ćirilice pokrenut je davne 2002. godine sa željom da doprinese očuvanju srpske kulturne baštine, jezika i pisma, pesme i igre, starih zanata, običaja i pravoslavne vere.

Okosnicu Sabora čini konkurs za najbolji literarni rad, najlepši kaligrafski rad, inicijal, vez, i ilustraciju i izradu lutke u narodnoj nošnji. Tema konkursa menjala se iz godine u godinu: Vera Nada i Ljubav, Srb, Milosrđe, Dobrota, Kolevka, Čast, Brat, Mostovi, Budimo ljudi, Svetinja…

Na Konkursu za najbolji literarni i najlepši likovni rad, koji je Ministarstvo prosvete uvrstilo u Program Republičkih smotri, do sada je učestvovalo oko 30.000 učenika iz više oko 500 osnovnih i srednjih škola iz Srbije, Republike Srpske, Hrvatske, Crne Gore, Makedonije, Rumunije, Mađarske, Grčke, Albanije, Austrije, Nemačke, Norveške, Švajcarske, Švedske, Finske, Kine, Australije, Novog Zelanda, Južne Afrike, Amerike, Kanade i Ruske Federacije.

Dani ćirilice odvijaju se pod pokroviteljstvom Ministarstva prosvete, Ministarstva kulture i Opštine Kovin.

Tekst: V.J.P.
Foto: TOO Kovin

Prijavi se za naš Newsletter

Dobijaj vesti i budi uvek u toku s aktuelnostima...

Pročitaj još i...

Želiš li da reklamiraš svoj posao?

Budi uvek na pravom mestu...