Uskršnji običaji na jugu Banata: Ljuske od jaja bacaju se ispred kapije

U selu Mramorak, kod Kovina, i danas živi jedan veoma neobičan običaj na Uskrs. Nakon doručka, na Uskršnje jutro, prosipaju se ljuske od jaja ispred otvorene kapije.

Podeli tekst...

KOVIN – U selu Mramorak, kod Kovina, i danas živi jedan veoma neobičan običaj na Uskrs. Nakon doručka, na Uskršnje jutro, prosipaju se ljuske od jaja ispred otvorene kapije.

Profesor Dejan Kreculj iz Kovina kaže da mu je o ovom običaju pričao otac i da je on nastavio da ovu tradiciju praktikuje i danas.

– Hristos vaskrese – Vaistinu vaskrese! Nastavljam tradiciju o kojoj mi je pričao otac, da se u Južnom Banatu, selu Mramorku u kome je rođen i proveo rano detinjstvo između dva rata, gde je zajedno živelo mnoštvo nacija i veroispevesti, bio običaj da se na Uskršnje jutro, nakon doručka, ljuske jaja pospu pred svima otvorenu kapiju. Tako se znalo koja je kuća srpska, nemačka, rumunska, mađarska, slovačka, češka … i ko danas slavi najradosniji praznik … Stoleće je prošlo od tada, a ja nastavljam amanet predaka …, kaže čestitajući Uskrs profesor Dejan Kreculj iz Kovina.


Jaja simbolizuju novi početak i vitalnost. Hrišćani u prolećnom periodu slave Vaskrs, proleće je vreme novog rađanja i početka. Uz ove praznike idu obavezno uskršnja, odnosno vaskršnja jaja koja simbolizuju novo rađanje i godišnji ciklus. Zato i ne čudi što su u svakom od vojvođanskih mesta sačuvani i po neki običaji vezani za to mesto.

Tekst: D.K./PMK
Foto: D.K.

Prijavi se za naš Newsletter

Dobijaj vesti i budi uvek u toku s aktuelnostima...

Pročitaj još i...

Želiš li da reklamiraš svoj posao?

Budi uvek na pravom mestu...