Crepaja: Održana 27. Smotra paradnih konja i fijakera

Tradicionalno i ove godine na drugi dan Vaskrsa na stadionu „Sto topola“ u Crepaji održana je manifestacija „Crepajački fijaker“ – 27. Međunarodna smotra paradnih konja i fijakera.

Podeli tekst...

CREPAJA – Tradicionalno i ove godine na drugi dan Vaskrsa na stadionu „Sto topola“ u Crepaji održana je manifestacija „Crepajački fijaker“ – 27. Međunarodna smotra paradnih konja i fijakera.

Gosti sa raznih strana iz Srbije i inostranstva počeli su da se okupljaju već u jutarnjim satima, a kiša koja je počela da pada u podne malo je odložila početak manifestacije, ali nije pokvarila uživanje ljubiteljima konja.

 

Negde oko 13 sati počeo je defile domaćina i gostiju koji se ne takmiče. Putanja kojom su se kretale zaprege bila je od Plastike odnosno od ulaza u Crepaju do stadiona “100 topola”. Zanimljivo je da se domaćini nikada ne takmiče, po tradiciji ove manifestacije.

 

 

Na otvaranju manifestacije okupljenima su se obratili predsednik konjičkog kluba Lipicaner, Branislav Dunđerski; Dragan Jovanov, predsednik saveta MZ Crepaja i Jaroslav Hrubik, predsednik Opštine Kovačica.

Nastupio je i Folklorni ansambl Sveti Sava iz Crepaje.

 

 

Nakon toga, počeo je takmičarski deo u okviru kog je bilo organizovano takmičenje za dvoprege, troprege, četvoroprege i petoprege i više zaprega.

Dosadašnji rekord bio je 12 konja u zaprezi. Zbog kiše taj rekord ni ove godine nije oboren.

Ove godine zaprege su došle iz čitave Srbije, i to od Subotice do Vranja, Aleksinca, Čačka i Gornjeg Milanovca…

 

 

Glavni pokrovitelji su Opština Kovačica i Pokrajinski sekretarijat za regionalni razvoj i međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu.

Crepaja je oduvek bila poznata po negovanju dobrih konja i čuvanju tradicije. Ova tradicionalna manifestacija paradnih konja i fijakera već 27 godina okuplja ljubitelje ovih plemenitih životinja na jednom mestu. Pritom je postala događaj gde svaki vlasnik konja želi da se oproba, ali i pokaže ove domaće životinje.

 

 

Konjički klub Lipicaner iz Crepaje osnovan je 1993. godine. Okuplja Crepajce kojima su najveća ljubav paradni konji. Ovaj klub je glavni nosilac i pokretač ideja tradicionalne smotre Crepajački fijaker.

Tekst: V.J.P.
Foto: Pančevo MOJKraj

Prijavi se za naš Newsletter

Dobijaj vesti i budi uvek u toku s aktuelnostima...

Pročitaj još i...

Želiš li da reklamiraš svoj posao?

Budi uvek na pravom mestu...