Biblioteka u Gaju: Veče sećanja na primadonu beogradske opere Đurđevku Čakarević

U Biblioteci “Vuk Karadžić“ Kovin, ogranak u Gaju, organizovan je program stogodišnjica od rođenja primadone beogradske opere Đurđevke Čakarević.

Podeli tekst...

GAJ – U Biblioteci “Vuk Karadžić“ Kovin, ogranak u Gaju, organizovan je program stogodišnjica od rođenja primadone beogradske opere Đurđevke Čakarević.

Obeležavanju je prisustvovala Jelena Vlahović, njena najbolja učenica i nekadašnja prvakinja opere Narodnog pozorišta.

Dobrodošlicu, u ime domaćina, poželela je Biljana Ilić, bibliotekarka iz Gaja, napomenuvši da bi Đurđevka Čakarević bila ponosna i zahvalna svojim sugrađanima što su došli u njenu čast.

Interesatno je i to da je Đurđevka rođena na Lazarevu subotu, 8. aprila, baš kada je i priređen In memoriam.

Specijalna gošća, Jelena Vlahović, oživela je uspomene na svoju profesorku. Ona je izjavila da je Đurđevka bila odličan pedagog, izvanredan talenat i stručnjak za pevanje.

„Đurđevku sam upoznala u njenom stanu 1975. godine, u pratnji svoje majke, strica i pijanistkinje Vere Novaković. Tada mi je rekla da imam interesantan glas, ali da mora mnogo, mnogo da se radi, jer opersko pevanje nisu kostimi i svečane haljine. Đurđevka je bila brižna, ali i stroga majka, posebno prema ćerki. I nas je gledala kao svoju decu. Uvek je vodila računa da nismo gladni i nije mogao da počne čas dok ne budemo siti“, priseća se mecosopran beogradske opere.

Između ostalog istakla je da je operski svet fizički i psihički naporan, ali istovremeno i čaroban.

Publika je imala priliku da pogleda video prezentaciju o Đurđevki Čakarević i odsluša njena izvođenja.

„Realizovali smo još jedan kvalitetan kulturni program za naše čitaoce. Ovog meseca u kovinskoj biblioteci imaćemo stručni seminar za bibliotekare iz celog Južnobanatskog okruga, a 26. aprila biće organizovano književno druženje sa decom i piscem Dejanom Aleksićem u Kovinu i Deliblatu. U maju nam dolaze Uroš Petrović i Aleksandra Ljubisavljević, a očekujemo i Ljiljanu Habjanović Đurović. Takođe, planiramo i nedelju epske fantastike“, najavila je Ivana Jovanov, direktorka Biblioteke „Vuk Karadžić“ Kovin.

O Jeleni Vlahović

Jelena Vlahović je debitovala u Beogradskoj operi 1987. godine sa ulogom Madalene u Verdijevom „Rigoletu“ i već tada je ocenjena kao potencijal izuzetnog, tamno obojenog glasa, atraktivne pojave, pred kojom je sjajna umetnička budućnost. Nakon godinu dana postala je stalna članica operskog ansambla Narodnog pozorišta. Interpretirala je na mnogim koncertima pesme Dvoržaka, Šuberta, Musorskog i drugih kompozitora ovog žanra. Gostovala je širom bivše Jugoslavije, kao i na scenama Grčke, Kipra, Norveške, Rumunije, Rusije, Izraela i Francuske. Od 2013-2014. godine obavljala je funkciju v.d. direktora Opere. Prva je dobitnica operske nagrade Fondacije „Breda Kalef” koja se dodeljuje za najbolje interpretiranu mecosopransku ulogu u prethodnoj sezoni na sceni Nacionalnog teatra, za Amneris u Verdijevoj „Aidi“. Za Dan Narodnog pozorišta, 22. novembra 2018. godine, prema odluci Upravnog odbora, uručena joj je Nagrada za izuzetno značajan ukupni umetnički doprinos. Jelena je u penziji i drži privatne časove. U slobodno vreme najviše čita.

Tekst: I.J.
Foto: Biblioteka „Vuk Karadžić“ Kovin / Marija Đorđević

Prijavi se za naš Newsletter

Dobijaj vesti i budi uvek u toku s aktuelnostima...

Pročitaj još i...

Želiš li da reklamiraš svoj posao?

Budi uvek na pravom mestu...