U Kovinu po deseti put priređen program povodom “Prešernovog dana”

U kovinskom Centru za kulturu krajem februara održan je niz programa posvećenih slovenačkom kulturnom prazniku “Prešernov dan”.

Podeli tekst...

KOVIN – U kovinskom Centru za kulturu krajem februara održan je niz programa posvećenih slovenačkom kulturnom prazniku “Prešernov dan”.

To je bila jubilarna deseta proslava koja se u Kovinu redovno organizuje još od 2014. godine. U sklopu programa u ponedeljak, 27. februara u velikoj sali Centra za kulturu đacima viših razreda Osnovne škole “Đura Jakšić” predstavljena je manifestacija “Dani Slovenačkog filma”.

U sklopu programa za učenike je bila organizovana projekcija tinejdžerskog igranog filma “Ko je sa mnom?”, slovenačkog režisera Igora Štroka, koji je pobrao velike simpatije mlade kovinske publike.

Prikazivanje filma je omogućila slovenačka Kinoteka u saradnji sa Dragomirom Zupancom, poznatim filmskim režiserom i predsednikom Odbora za kulturu Nacionalnog saveta slovenačke nacionalne manjine u Srbiji.

 

 

Dan kasnije, u utorak 28. februara u Velikoj galeriji Centra za kulturu organizovana je proslava „Prešernovog dana“. Kao i prethodnih godina program je organizovala kovinska Osnovna škola “Đura Jakšić” u saradnji sa kovinskom podružnicom Udruženja Slovenaca“Logarska dolina”.

Program je kao i svih dosadašnjih godina osmislila profesor srpskog jezika Maša Vuletić. Tema ovogodišnjeg programa bile su reke Sava i Dunav, reke koje spajaju Sloveniju i Srbiju. Učesnici programa su prisutnima na jedan lep i originalan način predstavili ove dve reke i njihovu važnost za narode koji žive uz njih.

U okviru programa su prikazani turističko-dokumentarni filmovi o običajima i načinu života ljudi koji žive uz Savu i Dunav, kao i njihovoj gastronomiji i folkloru.

Josip Veber predsednik Udruženja Slovenaca “Logarska dolina” na kraju programa se zahvalio učesnicima, Centru za kulturu i Opštini Kovin na pomoći u organizaciji programa, ističući veliku važnost koju ima ovaj nacionalni slovenački kulturni praznik za Slovence koji žive u ovom delu južnog Banata.

 

O Prešernovom danu

Prešernov dan je slovenački kulturni praznik i državni je praznik u Republici Sloveniji. Neradni je dan i tog dana se u celoj Sloveniji priređuju razni kulturni programi i manifestacije. Slavi se 8. februara na dan smrti velikog slovenačkog književnika i pesnika Franca Prešerna (roden u mestu Vrba, Gorenjska, 3. decembra 1800. godine, umro u Kranju, 8. februara 1849. godine).

Tim povodom se svake godine u Sloveniji organizuje velika proslava na kojoj se dodeljuju Prešernove nagrade i nagrade za vrhunska dostignuća u oblasti kulture i umetnosti na području Slovenije.

Prva manifestacija povodom ovog praznika održana je tokom 1941. godine, a nastavljena je nakon završetka Drugog svetskog rata. Manifestacija i dalje traje, a obeležava se ne samo u Sloveniji, već i u drugim zemljama u svetu gde žive Slovenci i gde postoje Udruženja Slovenaca.

Prešernov dan se prvi put u Pančevu obeležio 2010. godine, a od 2013. godine manifestaciju redovno priređuje Udruženje Slovenaca Južnog Banata “Logarska dolina” iz Pančeva koje ima podružnicu u Kovinu i Velikoj gredi.

U Kovinu se Prešernov dan redovno obeležava od 2014. godine. Program se priređuje u organizaciji Osnovne škole “Ðura Jakšić”, Udruženja Slovenaca “Logarska dolina”, kovinskog Centra za kulturu i Biblioteke “Vuk Karadžić” uz podršku Opštine Kovin.

Tekst: J. Veber
Foto: Udruženje Slovenaca „Logarska dolina“

Prijavi se za naš Newsletter

Dobijaj vesti i budi uvek u toku s aktuelnostima...

Pročitaj još i...

Želiš li da reklamiraš svoj posao?

Budi uvek na pravom mestu...