Udruženje žena “Bakice”: U Uzdinu obeležen praznik “Marcišor”

Povodom tradicionalnog prolećnog praznika Marcišor koji se obeležava širom Rumunije 1. marta, Udruženja žena "Bakice" iz Uzdina organizovalo je tradicionalnu manifestaciju pod nazivom "U susret proleću".

Podeli tekst...

UZDIN – Povodom tradicionalnog prolećnog praznika Marcišor koji se obeležava širom Rumunije 1. marta, Udruženja žena „Bakice“ iz Uzdina organizovalo je tradicionalnu manifestaciju pod nazivom „U susret proleću“.

Udruženje žena Bakice iz Uzdina svake godine organizuje manifestaciju „U susret proleću“, na kojoj koje uče decu izradi marcišora – ukrasnog ručno rađenog predmeta koji se prvog marta poklanja devojkama i ženama.

Rumunke nose ovaj simbol proleća na odeći dok ne procveta prvo voće.

Prilikom prvih manifestacija cilj je bio naučiti decu ovom običaju i tako ga sačuvati. Tokom više od 10 godina održavanja manifestacije, napravili su veliki broj dekorativnih ukrasa, tako je bilo i ove godine kada su uzdinske Bakice u izradi mogle da računaju na pomoć učenika od prvog do četvtog razreda osnovne škole Sveti Georgije iz Uzdina.

Veliku prodršku u realizaciji svojih aktivnosti Udruženje žena Bakice iz Uzdina dobija od raznih institucija, kao i Opštine Kovačica, te se nadaju da će uz nastavak saradnje realizovati i aktivnosti planirane za ovu godinu.

Tekst: N.B.G.
Foto: RTV OK

Prijavi se za naš Newsletter

Dobijaj vesti i budi uvek u toku s aktuelnostima...

Pročitaj još i...

Želiš li da reklamiraš svoj posao?

Budi uvek na pravom mestu...