Sanja Petrović: 2022. godina je u opštini Kovin bila period važnih projekata

Ako sagledamo rezultate ostvarene u prethodnih 12 meseci, videćemo da je prošla godina u opštini Kovin bila period važnih projekata, u kojoj smo nastavili rad na obnovi i uređenju infrastrukture, ali i poboljšanju uslova života. Verujem da vreme koje dolazi donosi novu energiju i mogućnosti, a mi ćemo se potruditi da novu energiju usmerimo ka daljem napretku i razvoju našeg mesta“, kaže Sanja Petrović, predsednica Opštine Kovin

Podeli tekst...

KOVIN – Sumirajući rezultate u opštini Kovin tokom 2022. godine Sanja Petrović, predsednica Opštine Kovin kaže da je to bila godina važnih projekata.

„Ako sagledamo rezultate ostvarene u prethodnih 12 meseci, videćemo da je prošla godina u opštini Kovin bila period važnih projekata, u kojoj smo nastavili rad na obnovi i uređenju infrastrukture, ali i poboljšanju uslova života. Verujem da vreme koje dolazi donosi novu energiju i mogućnosti, a mi ćemo se potruditi da novu energiju usmerimo ka daljem napretku i razvoju našeg mesta“, kaže Sanja Petrović, predsednica Opštine Kovin.

I ove godine se posebno mislilo na najugroženije kategorije.

„Obezbedili smo besplatan prevoz na teritoriji opštine Kovin za penzionere sa najnižim primanjima, besplatan prevoz za sve srednjoškolce koji žive u našoj opštini, a putuju do škole (do Beograda, Pančeva, Smedereva), kao i pakete solidarnosti za naše najugroženije građane“, kaže Sanja Petrović.

Kroz odličan projekat javno-privatnog partnerstva u ovoj godini zamenili smo staru, dotrajalu rasvetu novim LED osvetljenjem na teritoriji cele opštine i time obezbedili ne samo uštedu u opštinskom budžetu, već smanjili najpre potrošnju električne energije, smanjili emisiju štetnih gasova u skladu sa standarima EU, a sa druge strane povećali bezbednost naših građana. Posebno mi je drago što smo na ovaj način zapravo usvojili sugestije mnogogobrojnih naših sugrađana koji su nam, prilikom anketiranja o projektima koje treba realizovati, ukazali na nebezbedne javne prostore zbog nedostajuće ili nekvalitetne ulične rasvete, a sve to smo ugradili i u doneti Lokalni akcioni plan za rodnu ravnopravnost do 2025. godine.

Javno osvetljenje u Kovinu pre i posle

Najznačajnija investicija, koja je obeležila i ovu godinu, svakako je višegodišnji projekat izgradnje zatvorenog poluolimpijskog bazena na Šljunkari, koji realizujemo u saradnji sa Upravom za kapitalna ulaganja AP Vojvodine.

U 2022. godini Opština je, pored radova na izgradnji centralnog objekta i tribina, obezbedila i dodatna sredstva u iznosu od 33 miliona dinara za dopremanje gasne, vodovodne i kanalizacione mreže do celog kompleksa.

Bolnički kompleks u Kovinu tokom godine je renoviran, što je rezultovalo i novim sertifikatom o akreditaciji, sa najvišom ocenom za ovu psihijatrijsku ustanovu. Zahvaljujući državi i brojnim donatorima, u opremu i infrastrukturu investirano je više od 42 miliona dinara. Urađena je nova fasada na najstarijem objektu u bolničkom kompleksu, kompletno je renovirano odeljenje za nepsihotične poremećaje i granična stanja, obezbeđena su dva nova ambulantna vozila, laboratorijska oprema i kompletna oprema za bolničku kuhinju.

Potkrovlje Biblioteke Vuk Karadžić u Kovinu

„Nešto novo napravili smo za naše najmlađe sugrađane u Kovinu, na mestu nekadašnjeg doma JNA. Sada je to popularno nazvano „dečije selo“– kutak za igru, zabavu i za uživanje sa drugarima i roditeljima.
U potpunosti je završena i rekonstrukcija potrovlja zgrade biblioteke „Vuk Karadžić“ u Kovinu, a ovaj prostor sada je uređeno odeljenje za decu i đački uzrast, e-čitaonica i mesto za književne susrete.
Radili smo i na valorizaciji turističkih atrakcija u našoj opštini, i putem konkursa obezbedili sredstva za izgradnju dve šajke za vožnju Dunavom, koje su uoči letnje sezone uplovile u kovinski Dunavac, našu marinu i zimovnik na obodu grada. Takođe, treću godinu za redom naša Turistička organizacija zajedno sa Zavodom za zaštitu spomenika kulture Pančevo radi arheološka istraživanja na ostacima tvrđave grada Kovina, a nakon kompletnih istraživanja i ovaj lokalitet biće adekvatno vrednovan i dostupan posetiocima“, kaže predsednica Opštine Kovin.

Kao i svake godine, vodilo se računa o ravnomernom ulaganju u razvoj i lepši izgled svih naseljenih mesta na teritoriji opštine Kovin.

„Tako smo izgradili letnju pozornicu u Gaju, asfaltirali delove četiri ulice u Kovinu, plato oko Doma zdravlja u Kovinu, trotoar duž najduže ulice u Drugoj mesnoj zajednici Kovin, asfaltirane su dve ulice u Bavaništu, po jedna u Mramorku i Skorenovcu, uređeni su parkinzi na dve lokacije u Kovinu, zatim u Gaju i Mramorku i još dosta toga“, kaže Petrović.

Renovirane su opštinske prostorije u svim naseljenim mestima, koje će biti na usluzi građanima, udruženjima, za potrebe izložbi i različitih manifestacija.

Budžet za narednu, 2023. godinu biće razvojni, ali racionalan, a sve u skladu sa potrebama i mogućnostima za ulaganje.

„Usmeravanja ćemo vršiti zajedno sa građanima koje i inače osluškujemo putem godišnjih anketa o projektima u koje treba investirati na teritoriji naše opštine. Nastavak izgradnje bazena svakako će biti prioritet svih prioriteta, jer očekujemo završetak radova na ovom kapitalnom projektu, koji će u potpunosti opravdati očekivanja građana“, kaže Sanja Petrović.

Priznanje Stalne konferencije gradova i opština (SKGO) koja je opštinu Kovin izdvojila kao primer dobre prakse u rukovođenju budžetom i to kroz projekte uključivanja građana u donošenje odluka, kroz funkcionisanje Budžetskog portala i kroz primenu rodno odgovornog budžetiranja prilikom formiranja budžeta – sve to upravo nas obavezuje da nastavimo da planiramo i radimo odgovorno i ubuduće.

„Tako smo, na primer, na sajtu opštine, na www.kovin.rs, objavili „Građanski vodič kroz nacrt Odluke o budžetu opštine Kovin za 2023. godinu“, to je sjajna pojednostavljena prezentacija trošenja novca svih građana – kako bi svi razumeli na šta se sve raspoređuju sredstva iz „lokalne kase“ i sve o tome odakle stižu prihodi. Znamo da je potrebno još mnogo toga uraditi, kako bismo odgovorili svim našim zajedničkim potrebama i željama. Želim vam srećnu i uspešnu nastupajuću 2023. godinu, da u dobrom raspoloženju sa najdražima provedete novogodišnje i božićne praznike. Nova godina uvek predstavlja novu šansu da ostvarimo svoje želje i planove. Uz dobro zdravlje, neka vam Božić i Nova godina donesu radost i uspeh na svim poljima, posebno na planu lične i porodične sreće“, ističe predsednica Opštine Kovin Sanja Petrović.

Tekst: O.K.
Foto: O.K.

Prijavi se za naš Newsletter

Dobijaj vesti i budi uvek u toku s aktuelnostima...

Pročitaj još i...

Želiš li da reklamiraš svoj posao?

Budi uvek na pravom mestu...