Značajne investicije ove godine u Sakulama, Barandi i Sefkerinu

Počela je rekonstrukcija vodovodne mreže u Sakulama, renovira se i fudbalski teren u tom mestu, u sefkerinu se uređuje park i nasipaju atarski putevi, kao i u Barandi.

Podeli tekst...

SAKULE, BARANDA, SEFKERIN – Ove godine Opština Opovo sprovodi nekoliko značajnih investicija na teritoriji sela Sakule, Baranda i Sefkerin.

Počela je rekonstrukcija vodovodne mreže u Sakulama, renovira se i fudbalski teren u tom mestu, u sefkerinu se uređuje park i nasipaju atarski putevi, kao i u Barandi.

Sakule: Radovi na rekonstrukciji vodovodne mreže

Radovima na prvoj fazi započela je realizacija projekta Rekonstukcije vodovodne mreže u Sakulama.

Tim povodom radove je obišao predsednik opštine Opovo Miloš Markov zajedno sa svojim saradnicima iz kabineta, Mesne zajednice Sakule i komunalnog preduzeća.

Miloš Markov se na terenu upoznao sa tokom radova i istakao značaj kompletnog projekta ali i prve faze gde se radi sanacija vodovodnih čvorišta na raskrsnicama što će ubuduće prilikom sanacija kvarova omogućiti isključenja samo delova naselja ili ulica, a ne kao do sada celog naselja.

Radovi na vodovodnoj mreži u Sakulama

„Na teritoriji naše opštine imamo situaciju da naselje Sakule, kao i Baranda imaju 100 posto staru vodovodnu mrežu i videli smo da je to posebno problematično u letnjem periodu, kao što je to bilo ove godine, kada je bio dug period velike suše, imali smo sleganje tla, pucanja cevi i bilo je dosta izazova da održimo kontinuirano vodosnabdevanje. Ovo je početak jednog projekta o kojem razmišljamo dugo godina, od početka madata. To je kompletna zamena vodovodne mreže na teritoriji cele opštine”, kaže Markov.

On dodaje da je situacija bolja u Opovu i Sefkerinu, jer je tamo rađena rekonstrukcija u prethodnom periodu, tako da je 80% u Opovu i 60% u Sefkerinu nove vodovodne mreže.

“Ovom fazom projekta radiće se pola naseljenog mesta Sakule gde ćemo na svakoj raskrsnici raditi zamenu čvorišta. Ovde na terenu sam video ta stara čvorišta koja su u dosta lošem stanju, sam protok vode na tim ključnim mestima je bio nešto slabiji. Najveći benefit ovog projekta jeste što ubuduće nećemo morati da isključimo dotok vode u celom mestu da bi sanirali neki kvar, već možemo samo jedan deo mesta dok ostatak mesta može kontinuirano da ima snabdevanje vodom. Nama to jeste prioritet, i lokalnoj samoupravi i komunalnom preduzeću, da naši građani na najbolji mogući način dobiju kvalitetnu pijaću vodu“, izjavio je Miloš Markov.

Projekat „Sanacija čvorišta postojeće vodovodne mreže u naselju Sakule – Faza I“ sufinansira se preko Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo sa 20 miliona, dok je učešće lokalne samouprave 11 miliona dinara.

Kompletno renoviranje fudbalskog terena u Sefkerinu

Sefkerin: Renoviranje fudbalskog terena

Aktuelnu takmičarsku sezonu Fudbalski klub „Tempo“ iz Sefkerina kao domaćin igra u susednom Glogonju, a razlog tome je kompletno renoviranje terena.

Zajedno sa predstavnicima kluba radove su obišli predsednik opštine Opovo Miloš Markov i pokrajinski poslanik Predrag Ginculj.

Projekat finansiraju lokalna samouprava i Pokrajinski sekretarijat za omladinu i sport. Predsednik opštine Miloš Markov ističe značaj ovog projekta za razvoj fudbala i sporta u Sefkerinu.

Fudbalski teren u Sefkerinu

„Kao što sam i ranije naglasio, finansiranje sporta nije samo donacija klubovima i Sportskom savezu opštine Opovo i nije jedini sistem kojim lokalna samouprava podstiče sport. Jedan od bitnih segmenata je sportska infrastruktura i iz tog razloga danas smo ovde. U pitanju revitalizacija fudbalskog terena u Sefkerinu gde sada u prve dve faze projekta imamo skidanje površinskog sloja zemlje, zatim sledi ravnanje terena, a nakon toga sejanje trave i u poslednjoj trećoj fazi postavka sistema za zalivanje. Ideja nam je kada se celokupan projekat završi imamo jedan potpuno nov teren, osvežen i ravan jer moram da napomenem da je ovde bila razlika u visini terena što naravno nije dobro kada se igra fudbal. Smatram da sa realizacijom ovog projekta obezbeđujemo kvalitetne uslove za razvoj fudbala i sporta u Sefkerinu“, izjavio je Miloš Markov.

Prvu fazu projekta finansira lokalna samouprava sopstvenim sredstvima u visini između 350.000 do 400.000 dinara, dok je druga faza, koja podrazumeva ravnanje terena, postavljanje peska, novog sloja zemlje i travnate podloge, finansirana preko konkursa Pokrajinskog sekretarijata za omladinu i sport gde su sefkerinskom klubu odobrena sredstva u iznosu od 1,2 miliona dinara.

Uređenje sefkerinskog parka

Radna akcija: Uređenje sefkerinskog parka

Oko tridesetak volontera učestvovalo je u radnoj akciji uređenje sefkerinskog parka u organizaciji Saveta mesne zajednice Sefkerin i Udruženja „Društveno razvojni centar“.

U okviru akcije prikupljeno je i distribuirano na smetlište opalo lišće, potkresane su uvele grane i okrečena stabla radi zaštite od insekata i parazita, saniran je parkovski mobilijar (klupe i kante za odlaganje smeća) i ujedno ofarbane klupe i stolovi u parku.

Poljoprivreda: Nasipanje i ravnanje atarskih priključaka u Sefkerinu

Na inicijativu lokalnih poljoprivrednika u sefkerinskom ataru između Sefkerina i Vrbovskog u toku su radovi na sanaciji atarskih priključaka.

U pitanju je šest najbitnijih ulaza u atar gde su ćuprije bile pod preoštrim uglom zbog čega je bio znatno otežan izlaz radnim mašinama, a neretko se dešavalo i prevrtanje natovarenih prikolica.

Ovim radovima na priključcima će nasipanjem i ravnanjem zemlje biti smanjen nagib što će olakšati ulaz i izlaz sa atarskog puta na asfaltni kolovoz.

Zemlja je obezbeđena sa jednog drugog gradilišta, a u pitanju je zemlja koja se skida sa površinskog sloja fudbalskog terena u Sefkerinu gde se trenutno radi rekonstrukcija.

Radove su obišli predsednik opštine Miloš Markov, opštinski odbornik Predrag Ginculj i predstavnici Saveta mesne zajednice Sefkerin, Stevan Stankov i Jovan Toma.

Poljoprivreda: Uređenje atarskih puteva u Barandi

BARANDA – Zajedničkom akcijom lokalne samouprave, Mesne zajednice Baranda, firme Agros i lokalnih poljoprivrednika sprovedeni su radovi na uređenju atarskih lenija u Barandi.

Na inicijativu poljoprivrednika koji su se obratili Savetu mesne zajednice u Barandi, odrađeno je ravnanje dela atarskih puteva na lokalitetima Pečena slatina – Siget, protivgradna kućica – Jagode, prelaz Vinogradi – Siget, Veliki breg, Velika lenija i Pustara.

Ove godine uređeni su atarski putevi u Sefkerinu i Barandi

Novouređene atarske puteve obišao je predsednik opštine Miloš Markov koji je tom prilikom istakao važnost atarske putne infrastrukture za egzistenciju lokalne poljoprivrede.

„Danas obilazimo radove u baranđanskom ataru gde se radi ravnanje i uređenje atarskih lenija. Mesna zajednica Baranda prepoznajući potrebe poljoprivrednika, kontaktirala je nas kao lokalnu samoupravu, a mi tradicionalno imamo dobru saradnju sa Agrosom koji nas je podržao obezbeđivanjem poljoprivrednih mašina. Ovde smo uz pomoć Agrosa u prethodnom periodu radili na ravnanju oko 30 kilometara atarskih puteva i na taj način smo oko 70% putne infrastrukture baranđanskog atara rekonstruisali i da tokom ovog jesenjeg perioda mogu da svoje poljoprivredne radove privedu kraju. Naravno, nastavićemo sa ulaganjem u putnu infrastrukturu kada je u pitanju naša poljoprivreda i već iduće godine planiramo nastavak uređenja atarskih puteva što kontinuirano kao lokalna samouprava radimo iz godine u godinu“, izjavio je Markov.

Nakon pauze tokom zimske sezone, novi radovi se očekuju već tokom ranog proleća.

Tekst: V.J.P.
Foto: Č.V./G.O.

Prijavi se za naš Newsletter

Dobijaj vesti i budi uvek u toku s aktuelnostima...

Pročitaj još i...

Želiš li da reklamiraš svoj posao?

Budi uvek na pravom mestu...