Promotivne vožnje šajkom od Kovina do Smederevske tvrđave

Šajka će ploviti Dunavom od Dunavca do Smederevske tvrđave i nazad. Plovidba traje dva sata, a šajka može primiti 12 putnika po vožnji.

Podeli tekst...

KOVIN – Počele su promotivne vožnje šajkom Dunavom od Kovina do Smederevske tvrđave i nazad, a organizovaće se u dva termina: u 10 i 17 časova.

Turistička organizacija opštine Kovin organizovaće promotivne odnosno besplatne plovidbe šajkom do 24. juna, po pogodnim vremenskim uslovima.

Šajka će ploviti Dunavom od Dunavca do Smederevske tvrđave i nazad. Plovidba traje dva sata, a šajka može primiti 12 putnika po vožnji.

Divna Kirilov, direktorka Turističke organizacije opštine Kovin kaže da su ovih dana visoke temperature zbog čega će plovidba biti prijatnija u prepodnevnim i večernjim satima.

– Zainteresovani za vožnju bi trebalo da se prijave putem telefona na broj 060 041 7130 od 8 do 15 časova i rezervišu termin. Prilikom rezervacije građani će dobiti informaciju o datumu i terminu polaska sa kovinskog Dunavca, kao i obaveštenje o preuzimanju vaučera koji će na dan plovidbe predati upravitelju šajke, kaže Divna Kirilov, direktorka Turističke organizacije opštine Kovin.

Šajka u Kovinu, na Dunavcu

Šajke su bile laki i brzi drveni brodovi iz 17. i 18. veka. Upotrebljavali su ih Srbi u Vojvodini, Mađari i Turci na Dunavu i Kozaci na Dnjepru. Manji brodovi su koristili vesla, a veći su bili jedrenjaci. Ti jedrenjaci su, svojim izgledom, najviše podsećali na male galije. Šajke su bile neobično okretne i kao takve idealne za patroliranje i brze prepade. Obično su imale naoružanu posadu koja je u zavisnosti od veličine šajke mogla da ima i do 30 ljudi. Bili su poznati kao Šajkaši. Na vrhu šajke se obično nalazio top. Na prostorima Vojvodine, prvi put su počele da se upotrebljavaju za vreme turskih upada u Ugarsku, a u Austrijskom carstvu su se koristile sve do 19. veka.

Na Dunavcu je postavljen nov Pristan za dve šajke (replike plovila iz 18-tog veka), za čiju izradu su sredstva opredeljena od strane Ministarstva trgovine i turizma (pet miliona dinara) a ostatak je obezbedila Opština Kovin.

Tekst: V.J.P.
Foto: TOO Kovin

Prijavi se za naš Newsletter

Dobijaj vesti i budi uvek u toku s aktuelnostima...

Pročitaj još i...

Želiš li da reklamiraš svoj posao?

Budi uvek na pravom mestu...