Jovanović na obuci za medije i proizvođače medijskih sadržaja povodom primene novog Pravilnika o sufinansiranju projekata u oblasti javnog informisanja

Ministar informisanja i telekomunikacija u Vladi Republike Srbije, Mihailo Jovanović i šef Misije OEBS-a u Republici Srbiji, ambasador Jan Bratu prisustvovali su danas obuci za medije i medijska udruženja povodom primene novog Pravilnika o sufinansiranju projekata u oblasti javnog informisanja, u Beogradu.

Podeli tekst...

BEOGRAD – Ministar informisanja i telekomunikacija u Vladi Republike Srbije, Mihailo Jovanović i šef Misije OEBS-a u Republici Srbiji, ambasador Jan Bratu prisustvovali su danas obuci za medije i medijska udruženja povodom primene novog Pravilnika o sufinansiranju projekata u oblasti javnog informisanja, u Beogradu.

„Mediji imaju važnu ulogu u formiranju javnog mnjenja i izgradnji stabilnog, pluralističkog i modernog društva. Kako bi mediji mogli da obavljaju svoju ulogu u društvu, potrebno je stvoriti određene preduslove, a na prvom mestu odgovarajući pravni okvir. Donošenjem novog Zakona o javnom informisanju i medijima i novog Pravilnika cilj na je bio da što bolje uredimo oblast projektnog sufinansiranja, da otklonimo nedostatke uočene tokom decenije sprovođenja ovog postupka i učinimo ga transparentnijim, odnosno omogućimo da svi akti nastali u postupku sprovođenja konkursa budu dostupni javnosti. U skladu sa Zakonom, takođe, Ministarstvo informisanja i telekomunikacija će uspostaviti Jedinstveni informacioni sistem za sprovođenje i praćenje sufinansiranja projekata od 1. januara 2025. godine“, istakao je ministar Jovanović.

„Ovi zakoni uvode neke nove koncepte u srpsko zakonodavstvo i unapređuju pojedina postojeća rešenja. Kada je reč o javnim fondovima, važno je da sredstva budu raspoređena na takav način da od toga korist imaju građani. Ko prekrši etička pravila, gubi pristup fondovima, a to je i u skladu sa najboljim evropskim praksama“, istakao je šef Misije OEBS-a u Srbiji, Jan Bratu.

Jan Bratu, šef Misije OEBS u Srbiji

Novim Pravilnikom bliže se uređuje postupak projektnog sufinansiranja. Takođe, Pravilnikom je uređen izgled i sadržina obrasca za podnošenje projekata, kriterijumi za ocenu projekata, izgled i sadržina obrasca za podnošenje prijave za člana komisije, kriterijumi za bodovanje prijava za članove komisija, način rada i odlučivanja konkursne komisije, kriterijumi za internu i eksternu evaluaciju podržanih projekata, obaveza zaštite poslovne tajne i autorskog prava korisnika sredstava, kao i druga pitanja od značaja za sprovođenje konkursa u oblasti javnog informisanja.

Obukama su prisustvovali predstavnici medija i proizvođača medijskih sadržaja, kao i zainteresovani predstavnici civilnog društva.

Borka Rajšić iz Ministarstva informisanja Republike Srbije (Foto: P.M.K.)

Nakon tri obuke održane predstavnicima lokalnih samouprava, Ministarstvo informisanja i telekomunikacija organizovalo je četiri obuke namenjene predstavnicima medija u Novom Sadu, Nišu, Kragujevcu i Beogradu.

Tekst: MIT
Foto: P.M.K.

Prijavi se za naš Newsletter

Dobijaj vesti i budi uvek u toku s aktuelnostima...

Pročitaj još i...

Želiš li da reklamiraš svoj posao?

Budi uvek na pravom mestu...