U toku rekonstrukcija ulice Dimitrija Tucovića u Pančevu

U Pančevu je počela rekonstrukcija ulice Dimitrija Tucovića u Pančevu, a radovi su podeljeni u tri faze.

Podeli tekst...

PANČEVO – U Pančevu je počela rekonstrukcija ulice Dimitrija Tucovića u Pančevu, a radovi su podeljeni u tri faze.

Prva faza radova izvodi se od ulice Mihajla Pupina do ulice Dragutina Ilkića Birte. Radovi u ovoj fazi trebalo bi da budu završeni do 4. jula 2024. godine.

Gradilište je danas obišla gradska menadžerka Maja Vitman u pratnji predsednika MZ Gornji grad Branislava Gligorića.

Maja Vitman je tom prilikom rekla da Grad Pančevo u kontinuitetu sprovodi kapitalne investicije, da se drže projekcija iza kojih su stali kao stabilna lokalna samouprava i da ne odustaju od njih u realizaciji.

Gradilište je obišla gradska menadžerka Maja Vitman u pratnji predsednika MZ Gornji grad Branislava Gligorića (foto: V.J.P.)

„Počela je rekonstrukcija ulice Dimitrija Tucovića. Dugo smo je najavljivali i radujemo se su građanke i građani Pančeva imali vere u nas i obećanje koje smo dali. Značaj rekonstrukcije ulice Dimitrija Tucovića je višestruk. Ova ulica spaja centar grada sa državnim putem koji vodi ka Opovu i Kovačici, ali je isto i veza do Zone sever. Sa pripremnim radovima se 4. marta i to od, takoreći, sredine ulice, odnosno od Mihajla Pupina ka ulici Uroša Predića. Ova deonica je trenutno i zatvorena za saobraćaj, a autobuske linije su preusmerene na Moše Pijade, Svetog Save ka Svetozara Šemića, što smo u objavi blagovremeno i najavili. Radovi prve faze su predviđeni da teku ka ulici Moše Pijade i ulica će se zatvarati od raskrsnice do raskrsnice, kako radovi budu napredovali. Ugovor za izvođenje radova smo potpisali početkom novembra 2023. godine, ali zbog vremenskih uslova nismo želeli ranije da uđemo u radove, kako ne bismo napravili opšti kolaps, a da zbog vremenskih uslova nismo u mogućnosti da ih izvodimo”, rekla je Vitman.

Kako je dodala, jedan od razloga bilo je i trajanje grejne sezone u Pančevu.

“Želim da napomenem da je još jedan od razloga i celokupna rekonstrukcija gasovodne mreže sa oko 120 priključaka, te zbog grejne sezone, nije bilo racionalno da se uđe ranije u rekonstrukciju ulice. U svakom slučaju, posle niza peripetija koje smo imali, imajući u vidu da smo 2020. godine već imali potpisan ugovor o sufinansiranju sa Upravom za kapitalna ulaganja AP Vojvodine, koji je zbog pandemije Kovid 19 i raskinut, zahvalni smo Upravi za kapitalna ulaganja APV što je naš prerađen projekat prihvatila ponovo i što su nam i ove godine opredeljena sredstva konkursom u vrednosti od više od 50% od ugovorene vrednosti. Ovo je značajna ušteda u budžetu Grada Pančeva, koja će biti iskorišćena za realizaciju investicija koja će se naći između ostalog i u rebalansu budžeta za ovu godinu. U saradnji sa gradonačelnikom i svim relevantnim subjektima domaćinski se odnosimo prema sredstvima poreskih obveznika, i ponosni smo na tu činjenicu. Danas, kao i prethodnih godina, ali i onih koje nam idu u susret izvode se fantastični projekti dinamikom kontinuiteta”, rekla je Maja Vitman.

Radovi u okviru rekonstrukcije biće izvedeni u dužini od 1.255 metara, od raskrsnice sa ulicom Moše Pijade do Knićaninove.

“Izvešće se izgradnja nedostajuće atmosferske kanalizacije, rekonstrukcija elektroinstalacije, rekonstrukcija obostranog gasovoda sa izgradnjom priključaka. Biće postavljeno više od 110 novih stubova javnog osvetljenja sa novom LED rasvetom različitih visina stubova u zavisnosti od širine saobraćajnice i fotometrije. Uređenje zelenih površina i sadnja novih sadnica radiće se u saradnji sa JKP „Zelenilom“. Širina saobraćajnice će biti sedam metara, izgradićemo nove obostrane pešačke staze u širini od 1,6 metara i biciklističku stazu dužine 770 metara od Uroša Predića do Knićaninove. Od Moše Pijade do Uroša Predića nije bilo saobraćajno tehničkih mogućnosti da se isprojektuje i biciklistička staza, jer u tom slučaju ne bi bilo ni jedno parking mesto, a u određenenim delovima ukinuta bi bila i zelena površina”, objasnila je Maja Vitman.

Radovi u prvoj fazi trajaće do 4. jula (Foto: V.J.P.)


Prema rečima Maje Vitman, na zahtev građana u ovom projektu je obezbeđeno i postavljanje semafora na dve raskrsnice.

“U pitanju su ulice Uroša Predića i Ive Kurjačkog. Ova primedba je bila uvažena, jer je realna. Imajući u vidu izuzetno frekventnu saobraćajnicu ugradnjom semafora biće podignuta bezbednost svih učesnika u saobraćaju. Takođe, građani su tražili i dodatna parking mesta, te smo dodatno dali da se isprojektuje krak ulice Uroša Predica i obezbede dodatna parking mesta. Ova raskrsnica i sama lokacija je izutetno važna zbog blizine Mesne zajednice, vrtića i naravno Preobraženjskog hrama. Takođe, tema preprojektovanja je bio i veliki broj novih priključaka i raznih zahteva ljudi koji ovde žive, kako bismo im, koliko je god bilo moguće, pomogli da reše svoje višedecenijske probleme. Naravno, uvek to napominjem, u skladu sa strukom i propisima možemo sagraditi, jer na kraju ove dvogodišnje investicije cilj nam je dobijanje upotrebne dozvole”, rekla je Maja Vitman.

Vitman se zahvalila građanima na saradnji i podršci.

„Želim da se svima zahvalim na ukazanom poverenju, saradnji i podršci i želim da građanima poručim da sugestije i primedbe koje su imali ili će imati u toku radova su od velikog značaja, jer ovo je timski posao i na kraju krajeva to ostaje njima na korišćenje. Ukoliko budu imali potrebu za bilo kakvim informacijama stojimo im na raspolaganju, kako putem Mesne zajednice, ali i direktnim kontaktom sa Sekretarijatom za investicije. Mi smo na raspolaganju da odgovorimo na sva pitanja i pomognemo gde god je to moguće. Svi koji žele da se priključe na infrastrukturu, sad je momenat, nek podnesu zahteve sa urednom dokumentacijom, jer nakon završetka radova, dve godine neće biti u mogućnosti, u skladu sa zakonskim propisima”, zaključila je Maja Vitman.

Detaljan opis radova:

Grad Pančevo, Sekretarijat za investicije vrši izvođenje radova na rekonstrukciji ulice Dimitrija Tucovića, od ulice Moše Pijade do ulice Knićaninove u Pančevu sa dvogodišnjim finansiranjem i pri tome će se izvršiti sledeći radovi:

Rekonstrukcija saobraćajnice ulice Dimitrija Tucovića u Pančevu, od ulice Moše Pijade do Knićanove u Pančevu za dvosmerni saobraćaj, širine 7 m. Dužina saobraćajnice je 1253,5 metara. Saobraćajnica se planira sa završnom obradom od asfalt betona AB11s.

Pešačke staze će biti izgrađene obastrano u šini od 1,6 metara , od betonske galanterije – behaton 6cm.
Biciklistička staza je projektovana od ulice Uroša Predića do ulice Knićaninove za dvosmerni saobraćaj dužine oko 770 metara, od asfalt betona

Planira se izgradnja 244 parking mesta, od kojih su 12 parking mesta za osobe sa invaliditetom. Dimenzije parking mesta za upravno parkiranje su 2,5×5,0 metara, za podužno 2,0×6,0 metara.

Rekonstrukcija saobraćajnice u ulici Uroša Predića širine 6,0 metara i dužine 86,9 metara.

Planira se rekonstrukcija vodovoda prečnika: ø100-ø150 i novoprojektovani vodovod u ulici Uroša Predića ø100 i dužine oko 78 metara.

Radovi na izgradnji atmosferske kanalizacije prečnika ø300-ø400-ø500-ø600 u dužini od 784 metara u ulici Dimitrija Tucovića i u dužini od 89,1 metar u ulici Uroša Predića. Slivničke veze ø200.

Radovi na rekonstrukciji gasovoda u ulici Dimitrija Tucovića u Pančevu.

Semaforizacija raskrsnice ulice Dimitrija Tucovića i Uroša Predića i semaforizacija raskrsnice ulice Dimitrija Tucovića i Ive Kurjačkog u Pančevu.

Planira se izvođenje radova na rekonstrukciji javnog osvetljenja pri čemu su postavljene savremene svetiljke sa „LED“ tehnologijom. Biće postavljeno 46 komada stubova 10 metara visine u ulici Dimitrija Tucovića, 30 komada stubova visine 10 metara sa dodatnom svetiljkom za trotoare na visini 4 metara, 3 komada stubova visine 10 metara u ulici Uroša Predića, i 34 komada stubova 4 metara visine u ulici Dimitrija Tucovića.

Radovi će se izvoditi u tri faze (foto: V.J.P.)

Radovi će se izvoditi u tri faze:

  1. faza: od ulice Mihajla Pupina do ulice Dragutina Ilkića Birte u periodu od 04.03.2024.godine do 04.07.2024.godine
  2. faza: od ulice Mihajla Pupina do ulice Moše Pijade
  3. faza: od ulice Knićaninove do ulice Moše Pijade

Vrednost radova:
UKUPNO: 301.978.242,63 RSD BEZ PDV-a
UKUPNO: 362.373.891,16 RSD SA PDV-om

Tekst i foto: V.J.P.

Prijavi se za naš Newsletter

Dobijaj vesti i budi uvek u toku s aktuelnostima...

Pročitaj još i...

Želiš li da reklamiraš svoj posao?

Budi uvek na pravom mestu...