Budžet Grada Pančeva iznosi više od 8 milijardi dinara nakon danas usvojenog rebalansa

Odbornici su na 31. zasedanju usvojili Predlog odluke o izmenama Odluke o budžetu grada Pančeva za 2023. godinu odnosno treći rebalans nakon kojeg budžet grada Pančeva sada iznosi osam milijardi i 201 milion dinara.

Podeli tekst...

PANČEVO – Odbornici su na današnjem zasedanju usvojili Predlog odluke o izmenama Odluke o budžetu grada Pančeva za 2023. godinu odnosno treći rebalans nakon kojeg budžet grada Pančeva sada iznosi osam milijardi i 201 milion dinara.

Treći ovogodišnji rebalans budžeta grada odbornicima je obrazložio gradonačelnik Pančeva Aleksandar Stevanović.

„Ušli smo u četvrti kvartal 2023. godine i poslednjih meseci radili smo detaljne analize i vodili razgovore kako sa građanima, što radimo konstantno, ali tako i sa javno-komunalnim preduzećima, školama i ustanovama u našem gradu kako bismo mogli sada na početku poslednjeg kvartala da odradimo što kvalitetniji rebalans budžeta s obzirom da sada imamo jasniju situaciju kakvi će tačno da nam budu prihodi i kako se realizuju rashodi na teritoriji grada Pančeva i kako možemo da rebalansiramo neka sredstva, kako bismo ovu godinu završili bez ikakvih problema i sa poslovima koji se realizuju, a koji su planirani u okviru budžeta grada i u prethodna dva rebalansa“, rekao je Aleksandar Stevanović.

Gradonačelnik je posebno istakao povećanje prihoda od poreza na zarade.

„Moram da istaknem analizirajući prihodovnu stranu, da se pohvalim po ko zna koji put sa ove govornice, da i dalje beležimo istorijske rezultate. Imamo u 2023. godini povećanje budžeta grada Pančeva koji se odnosi na prihode koje ostvarujemo od poreza na zarade. To povećanje je nekih 224 miliona dinara. Sa ovim povećanjem i povećanjima koja su još identifikovana u toku ove godine kroz povećanje poreza na imovinu i doprinosa za uređenje građevinskog zemljišta budžet grada Pančeva prešao je iznos od 8 milijardi dinara. Tačnije, budžet grada sada iznosi 8 milijardi i 201 milion dinara. To nam daje mogućnost i veliku šansu da radimo velike stvari u našem gradu kao što smo radili i do sada, da nastavimo da ulažemo u infrastrukturu i uređujemo naš grad, i da naš grad vodimo napred u interesu svih u našem gradu“, rekao je Aleksandar Stevanović.

Kako je gradonačelnik objasnio, uvećani prihodi raspodeljeni svuda gde je to bilo potrebno, a kako bi sistem funkcionisao nesmetano do kraja godine.

„Gledali smo kako da prihode koje imamo uvećane, raspodelimo na svaku sferu. Pre svega smo vodili računa da sistem u našem gradu, da svaka sfera našeg grada funkcioniše neometano, te smo iz tih razloga obavili niz razgovora i sastanaka sa predsednicima mesnih zajednica, sa direktorima javnih i javno-komunalnih preduzeća, čuli smo šta su njihove potrebe, šta su problemi i na koji način mogu da ih prevaziđu, i obezbedili sredstva za sve ono što su oni iskazali da je potrebno kako bi mogli nesmetano da funkcionišu do kraja godine i unaprede svoj rad. Posebno smo pričali i sa javno-komunalnim preduzećima u naseljenim mestima, jer nam je od velikog značaja da pored toga što imamo neometanost funkcionisanja sistema i unapredimo komunalni sistem u naseljenim mestima u našem gradu. Ovim rebalansom ćemo deo sredstava usmeriti na nabavku nove opreme kako bi se što bolje obavljala komunalna delatnost i u naseljenim mestima, ali i kako bi sa tom opremom JKP „Higijeni“ pre svega omogućili da kvalitetnije obavlja delatnost i funkciju koju obavlja u gradu Pančevu“, objasnio je Stevanović.

 

Gradonačelnik Pančeva Aleksandar Stevanović (Foto: B.K.)

 

Gradonačelnik Pančeva je na skupštinskom zasedanju izdvojio i nove investicije koje će biti realizovane u narednom periodu.

„Naravno, nismo zaboravili da sagledamo da li postoji mogućnost za novim investicijama.
Ambulanta u Omoljici otkako je sagrađena, a to je bilo pre nekih četrdesetak godina, nije bilo drugih investicionih, značajnih radova. Krov u ambulanti prokišnjava i mi smo to identifikovali već kao problem u razgovoru sa ljudima iz Omoljice. Takođe smo identifikovali istu situaciju i na Strelištu. Ovim rebalansom budžeta smo obezbedili 39 miliona dinara za rekonstrukciju ove dve ambulante kako bi sistem zdravstvene zaštite u našem gradu, pre svega u Omoljici i na Strelištu, neometano nastavio da funkcioniše. Pratićemo i dalje gde postoje problemi u zdravstvenim ambulantama i iako im osnivač nije Grad Pančevo trudićemo se da sredstva koja smo dali iz budžeta grada Pančeva pronađemo način kako da ih utrošimo kako bismo našim sugrađanima omogućili neometano zdravstvenu zaštitu. Ni Opšta bolnica Pančevo nije institucija kojoj je Grad Pančevo osnivač, ali smo svakako zainteresovani da sredstvima budžeta grada Pančeva pronađemo zakonski osnov i pomognemo pri kupovini magnetne rezonance. Ipak, trebalo bi da budemo svesni da Republiku Srbiju vode odgovorni ljudi na čelu sa Aleksandrom Vučićem probleme ovakvog tipa godinama uspešno rešavaju. Siguran sam da će budžet Republike Srbije koji je danas stabilan i razvojni, naći mogućnost da se isfinansira kupovina jednog ovakvog aparata koji je neophodan Opštoj bolnici u Pančevu, a mi ćemo da budemo tu ukoliko bilo kakva pomoć sa naše strane bude potrebna. Uveren sam da će Opšta bolnica Pančevo dobiti ne samo magnetnuj rezonancu nego svu potrebnu opremu i objekte kako bi Pančevo imalo sve što je potrebno za lečenje svih građana koji gravitiraju ka ovoj zdravstvenoj ustanovi koja je i jedna od najznačajniji zdravstvenih ustanova u Srbiji. Da se vratim na rebalans budžeta, budžet je istorijski, budžet koji nastavlja da održava sistem, budžet koji nastavlja da razvija naš grad i budžet koji nam omogućava da radimo sve ono što smo radili za sve nas u ovom gradu“, zaključio je svoje izlaganje gradonačelnik Pančeva Aleksandar Stevanović.

Gradonačelnik Pančeva Aleksandar Stevanović pozvao je odbornike da glasaju za predloženi treći rebalans grada Pančeva.

Usvojeni su i Predlog odluke o izmenama i dopunama Plana detaljne regulacije infrastrukturnog kompleksa za obnovljive izvore energije na području Bela Anta u Dolovu, kao i Predlog odluke o izmenama i dopunama Plana generalne regulacije naseljenog mesta Jabuka.

 

Slave Bojadžievski, direktor JP „Urbanizam“ Pančevo

 

Na današnjoj sednici Skupštine grada Pančeva usvojen je i Predlog odluke I i II o usvajanju predloga Ugovora o finansiranju i izvođenju radova na rekonstrukciji nekategorisanih puteva koji se nalaze na teritoriji grada Pančeva. S tim u vezi gradonačelnik je objasnio da je u protekle tri godine projektom javnog – privatnog partnerstva rekonstruisano, rehabilitovano i obnovljeno blizu 100 km puteva u Pančevu. U sklopu ovog projekta bilo je u planu da se završi šest ulica, što će i biti realizovano do kraja 2023. godine.

Osim rebalansa budžeta pred poslanicima su se našle i druge tačke dnevnog reda, između ostalog i izmene Programa poslovanja javno komunalnih preduzeća sa finansijskim planom u naseljenim mestima kao i izmena finansijskog plana za 2023. godinu za ustanove kulture u gradu i selima na teritoriji grada Pančeva.

Odbornici su razmatrali i neka kadrovska pitanja. Umesto Mirka Rupića, na mesto v.d. direktora Istorijskog arhiva imenovana je Branislava Miljković, diplomirani matematičar iz Pančeva.

Sanja Patalov Stojadinović ponovo je imenovana za direktora Centra za socijalni rad „Solidarnost“ u Pančevu u v.d. statusu u trajanju od najduže godinu dana.

U JKP „BNS“ Banatsko Novo Selo za novog v.d. direktora imenovan je Aleksandar Cvetković, strukovni inženjer saobraćaja iz Banatskog Novog Sela.

 

Tekst: V.J.P.
Foto: PMK i B.K.

Prijavi se za naš Newsletter

Dobijaj vesti i budi uvek u toku s aktuelnostima...

Pročitaj još i...

Želiš li da reklamiraš svoj posao?

Budi uvek na pravom mestu...