Otvorena izložba veza „Tradicionalni zanat moja šansa“

Udruženje žena „Panonke“ u susret 8. martu, u holu Gradske uprave priredilo je izložbu umetničkog veza “Tradicionalni zanat moja šansa”. Izložba će biti otvorena do 10. marta od 10 do 13 časova.

Podeli tekst...

PANČEVO – Udruženje žena „Panonke“ u susret 8. martu, u holu Gradske uprave priredilo je izložbu umetničkog veza “Tradicionalni zanat moja šansa”.

Izložbu su danas otvorile Vladislava Maksimović, članica Gradskog veća za poljoprivredu, selo i ruralni razvoj i Olga Žolnaj Jokanović, predsednica Udruženja žena „Panonke“.

Članice udruženja “Panonke” ponovo su oživele čuvenu banatsku šaru, motiv na pančevačkim razglednicama početkom 20-og veka.

Deo rukotvorina na izložbi uradile su članice udruženja, a deo je nastao tokom njihove saradnje sa Sekretarijatom za privredu i turizam AP Vojvodine i pančevačkom filijalom Nacionalne službe za zapošljavanje kroz program Javnih radova.

Olga Žolnaj Jokanović, predsednica Udruženja „Panonke“ kaže da je to bila jedna dobra saradnja koja je urodila plodom.

– Zahvaljujući toj saradnji jedna žena je dobila mogućnost da četiri meseca radi divnu staru tehniku veza, a za to da bude i plaćena. To je dobra praksa, nadam se da će toga biti i više, jer udruženje neguje i ostale tehnike u izradi ručnih radova. Pre dve godine smo imale pustovanje, 2021. godine vez i nastala je ova divna izložba nazvana poput projekta „Stari zanat, moja šansa“. Osim radova nastalih u tom projektu, izložili smo i druge radove naše sekcije za vez, kaže Olga Žolnaj Jokanović.

Izložba veza u holu Gradske uprave

Vladislava Maksimović kaže da Grad Pančevo svake godine izdvaja 4 miliona dinara iz svog budžeta, preko Sekretarijata za poljoprivredu, za konkurs za udruženja.

– Kod nas konkurišu razna udruženja, a posebno bih istakla udruženja žena. Ima tu dosta tradicionalnih manifestacija u svakom mestu koje neguje nešto što je specifično za ovo podneblje. Pratimo njihov rad i tako imamo Dolovačku štrudlu, Banatski hleb i slično. Kada su u pitanju udruženja žena uglavnom je hrana i tradicionalna kuhinja ono čime se izdvajaju. Zato nam je ova izložba danas nešto potpuno drugačije, jer je u pitanju ručni rad i nadam se da će sa nekom novom idejom konkurisati i na konkursu za udruženja u Sekretarijatu za poljoprivredu, kaže Vladislava Maksimović.

Otvaranju izložbe umetničkog veza prisustvovali su i Ivana Rosić, predsednica Komisije za rodnu ravnopravnost i odbornik u Skupštini grada Pančeva Marko Mladenović.

Izložba u holu Gradske uprave Grada Pančevva biće otvorena do 10. marta od 10 do 13 časova.

Autor: V.J.P.
Foto: Pančevo MOJKraj

Prijavi se za naš Newsletter

Dobijaj vesti i budi uvek u toku s aktuelnostima...

Pročitaj još i...

Kultura

Izložba najlepših stranica „Nevena“ u Novom Sadu: „Zmajev cvet – jedan i po vek“

Povodom obeležavanja 190. godišnjice rođenja Jovana Jovanovića Zmaja, osnivača najstarijeg lista za decu na srpskom jeziku i na ćiriličnom pismu – „Neven“, upriličiće se izložba pod nazivom „Zmajev cvet – jedan i po vek“ autorke Jelene Dopuđ u velikoj sali Kulturne stanice „Barka“, Čenejska 54, Novi Sad. Svečano otvaranje izložbe je zakazano za petak, 24. mart sa početkom u 11 sati.

Kovačica

U Uzdinu održana 23. Smotra recitatora „Blagovesti“

Smotra recitatora „Blagovesti“ održana je u subotu, 18. marta, u Domu lovaca u Uzdinu po 23. put. Ovaj konkurs je okupio oko 60 recitatora iz Novog Sada, Ečke, Lokva, Kuštilja, Vršca, Uzdina, kao i iz Rumunije, iz Temišvara i Arada.

Želiš li da reklamiraš svoj posao?

Budi uvek na pravom mestu...