Međunarodni dan maternjeg jezika 21. februara u Kovačici

Međunarodni dan maternjeg jezika biće obeležen i ove godine u Kovačici 21. februara. Program je koncipiran u tri celine.

Podeli tekst...

KOVAČICA – Međunarodni dan maternjeg jezika biće obeležen i ove godine u Kovačici 21. februara pod pokroviteljstvom Nacionalne komisije za saradnju sa Uneskom i prof dr. Goran Milašinovića.

Program je koncipiran u tri celine. Svečano otvaranje manifestacije zakazano je za 11:30 časova, nakon čega će biti održan Okrugli sto sa temom “Informisanje kao sredstvo očuvanja i razvoja jezika i pisma jezika nacionalnih zajednica nacionalnih manjina” od 12 časova. Na okruglom stolu učestvovaće novinari iz medija koji izveštavaju na jezicima nacionalnih manjina nacionalnih zajednica i profesori jezika.

Cilj je da se otkrije da li se posredstvom informisanja jezik manjine kreće ka normativnom, odnosno, književnom ili je hermetički zatvoren i funkcioniše u okviru zajednice.

Pored toga od 12 časova biće organizovan radni sastanak predsednika opštine Kovačica, Jaroslava Hrubika, sa predstavnicima ambasada i nacionalnih saveta.

Tema sastanka je unapređenje informisanja na maternjem jeziku.

Ovogodišnji moto manifestacije je kao i ranijih godina, Četiri niti jedan vez. Pod ovim sloganom održaće se kulturno umetnički program od 13 časova u Domu kulture u Kovačici u kome učestvuju društva iz opštine Kovačica, a simbolički je organizovan tako da pokaže jedinstvo, toleranciju i međusobno poštovanje svih naroda koji vode složan suživot u opštini Kovačica.

Tekst: N.B.G.
Foto: Opština Kovačica

Prijavi se za naš Newsletter

Dobijaj vesti i budi uvek u toku s aktuelnostima...

Pročitaj još i...

Kultura

Izložba najlepših stranica „Nevena“ u Novom Sadu: „Zmajev cvet – jedan i po vek“

Povodom obeležavanja 190. godišnjice rođenja Jovana Jovanovića Zmaja, osnivača najstarijeg lista za decu na srpskom jeziku i na ćiriličnom pismu – „Neven“, upriličiće se izložba pod nazivom „Zmajev cvet – jedan i po vek“ autorke Jelene Dopuđ u velikoj sali Kulturne stanice „Barka“, Čenejska 54, Novi Sad. Svečano otvaranje izložbe je zakazano za petak, 24. mart sa početkom u 11 sati.

Kovačica

U Uzdinu održana 23. Smotra recitatora „Blagovesti“

Smotra recitatora „Blagovesti“ održana je u subotu, 18. marta, u Domu lovaca u Uzdinu po 23. put. Ovaj konkurs je okupio oko 60 recitatora iz Novog Sada, Ečke, Lokva, Kuštilja, Vršca, Uzdina, kao i iz Rumunije, iz Temišvara i Arada.

Želiš li da reklamiraš svoj posao?

Budi uvek na pravom mestu...